Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Degup Ramadan 2018 Lihat artikel

Chef Naem Kongsi 2 Resipi Berasaskan Kentang Untuk Sahur. Kenyang Dan Sedap

Oleh: Faizal|22-5-2018 02:06 PM Komen: 9
Siapa tidak kenal dengan Chec Naem ni kan? Seorang chef selebriti yang kerap kali muncul di layar televisyen berkongsi resipi-resipi menarik buat penonton. 

Kali ini chef baik hati berkongsi 3 resipi sihat yang selalu dihidangkan untuk para atlit dengan menggunakan kentang sebagai bahan utama. Bulan puasa elok banyakkan karbo supaya kekal aktif dan bertenaga.

Foto: Majalah Rasa Online

SMOOTHIE NANGKA KENTANG

Foto: Majalah Rasa Online

Bahan-bahan:

2 biji kentang U.S Russet
1 sudu serbuk protein
6 ulas buah nangka
1 cawan susu soya
2 sudu makan madu
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh chia
1 cup ice cube
1 helai daun pandan (hiasan)
1 gula melaka (hiasan)

Cara memasak:

1. Kupas kentang dan potong mejadi kiub.
2. Renehkan kentang sehingga lembut selama 10 minit.
3. Kisar semua bahan - kentang, nangka, serbuk protein, susu, madu, kayu manis, biji chia dan ais bersama-sama sehingga hancur.
4. Hiaskan dengan daun pandan, biji chia dan beberapa hirisan gula melaka

TOMYAM HASH BROWN


Foto: Majalah Rasa Online

Bahan-bahan:

6 biji US Hash Brown
1 sudu pekat tom yam paste
2 ketul dada ayam (rebus)
2 biji tomato (dicincang)
2 helai daun limau purut (dihiris)
2 helai daun ketumbar (dihiris)
1 batang serai (dihiris)
Garam / Lada sulah

Cara-cara memasak:

1. Ayam potong dadu dan masukkan ke dalam air mendidih. Taburkan sedikit garam dan halia sehingga masak.
2. Air fry hash brown pada suhu 100C selama 15 minit sehingga coklat keemasan.
3. Sapu rata pes tomyam diatash hsh brown tadi.
4. Dalam mangkuk, masukkan ayam, tomato, daun limau purut, ketumbar, serai, gara dan lada sulah.
5. Gaul rata.
6. Letakkan bahan yang sudah digaul tadi di atas hash brown.

Selamat mencuba! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chiquititamichi 4-6-2018 10:44 AM
ala....iols ade je stok begedil kentang daging utk sahur..balut telur tebal sket...tu yg anak2 nak mkn time sahur..xde kuah ape...nasi ngan bergedil....wekend time..wat bebanyak utk frozen...sahur time..goreng 5...6 ketoi....

Lain-lain Komen

Quote noraidil_06 22-5-2018 02:15 PM
Alamak kena gi beli kentang japgi. Stok abis
Quote chinta89 22-5-2018 03:47 PM
sedapnya kentang russet
Quote ellascott 22-5-2018 05:39 PM
Thanks for sharing this interesting and informative article http://rollingskygame.com/run-3

Quote salmon-suki 22-5-2018 10:13 PM
Ai xfhm npe fries y ai bt salu soggy...walhal dah thrice cooked...guna potato russet seperti y disarankan oleh chef2..last2 ai sedih dgn fries y x jadi,ai bt baked potatoes je...{:cryrun
Quote papadomku 22-5-2018 11:54 PM
Macam sedap je. Blh try ni {:iwant
Quote zizadin 23-5-2018 08:26 AM
boleh try ni..nampak mcm sedap je
Quote pearl.silver 23-5-2018 10:20 AM
Menu kentang i semlm dah jadi karipap
Petang ni inti lebih semlm jadi murtabak
Quote akik 23-5-2018 02:47 PM
that smoothie kentang nangka looks gross though
Quote chiquititamichi 4-6-2018 10:44 AM
ala....iols ade je stok begedil kentang daging utk sahur..balut telur tebal sket...tu yg anak2 nak mkn time sahur..xde kuah ape...nasi ngan bergedil....wekend time..wat bebanyak utk frozen...sahur time..goreng 5...6 ketoi....

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091642s Gzip On
To Top