CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resipi Simple, Sambal Belacan Epal Muda Tapi Sekali Cuba Memang Terangkat!

1-8-2018 11:29 AM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 5679| Komen: 13|Original author: Oleh: Faizal

Description: Sambal belacan adalah salah satu menu yang disukai ramai. Ianya mempunyai pelbagai versi, resipi yang berbeza dan juga cara pembuatan yang berbeza. Ada yang membuatnya dengan cara menumbuk menggunakan ...
Sambal belacan adalah salah satu menu yang disukai ramai. Ianya mempunyai pelbagai versi, resipi yang berbeza dan juga cara pembuatan yang berbeza. Ada yang membuatnya dengan cara menumbuk menggunakan lesung batu. Dan ada juga yang menggunakan mesin pengisar.



Biasanya kita dengar sambal belacan hanya menggunakan cili, bawang putih dan belacan. Tetapi agak jarang kita dengan buat sambal belacan dengan menggunakan epal. Resipi yang dikongsikan oleh Maida Hasni ini agak pelik dengan menggunakan epal.

Penggemar sambal belacan wajib mencubanya. Sekali cuba memang terangkat ke bulan bintang. Ianya sedap bila dimakan dengan nasi panas ikan goreng, kuah singgang, petai dan ulaman.

Resipi sangat simple tapi konfem meleleh air liur. Jom layan resipi ini.


Bahan-bahan:


Cili besar 2-3
Cili kecil 5-10 bergantung level pedas korang bole layan
Belacan sebesar ibu jari
Hirisan halus epal hijau
Perasa garam gula

Cara-cara membuatnya:


1. Tumbuk cili besar, cili kecil dan belacan sehingga lumat.
2. Kemudian masukkan garam dan gula. Tumbuk lagi.
3. Masukkan pula hirisan epal dan tumbuk lagi.
4. Sedia untuk dimakan

Mudah je kan? Selamat mencuba! - CARI 

Kredit resipi dan foto: Maida Hasni Via FB @Sedapnya Makan Di Rumah
14

Bagus
14

Marah
10

Terkejut
8

Sedih
14

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pearl.silver 1-8-2018 01:41 PM
Epal muda ke epal hijau sis...
Epal hijau tu simpan smpi bulan dpn pun xkn tukar merah klu rasa dia muda lg..{:dot
Quote ztlqmr 2-8-2018 10:45 AM
sedapnya! boleh try nanti
Quote greantea 3-8-2018 09:24 AM
macam menarik. epal pon ada kat umah. boleh try test ni
Quote mia31483 7-8-2018 12:08 PM
wahhh..ok dh ada stok sambal belacan n ada gak epal hijau..klu cincang epal tu lps tu gaul ngan sambal belacan blh gak kann..nak try mlm ni...
Quote Foxey 7-8-2018 05:19 PM
kreatif juga... kalau epal hijau, mesti ada rasa masam2 kan... kecur pulak air liur nih padahal fox tak makan mende masam
Quote cikbunga. 8-8-2018 12:05 AM
Macam sedap ja...
Quote rynehanekoma 10-8-2018 01:04 PM
Must try tapi kat rumah ada epal merah saja...boleh kot eh
Quote beeeee 10-8-2018 04:54 PM
ada sesape pernah try? boleh go ke tak sambal belacan epal ni
Quote holothurian 12-8-2018 06:09 PM
spe dh try buat?sedap ke x?
Quote cikbun 8-8-2019 12:38 AM
wahhhh belacan dengan epal ?? menariknyeee
Quote Chimicuri 18-3-2021 01:51 AM
Uish.. crunchy epal dgn sambal
Quote Bylaaz 18-3-2021 11:41 AM
Biasa pernah makan sambal dengan kuini ja. First time tahu ni
Quote Thealisyayusuf 4-2-2023 12:01 AM
Tq for the recipeee

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 12:26 PM GMT+8 , Processed in 0.171585 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top