Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Asal-usul Rambut Pendek Puteri Diana Yang Ikonik!

12-10-2018 02:11 PM|Oleh: alivehope| Komen: 23

Kredit foto: Business Insider

Puteri Diana adalah ikon wanita yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Kecantikan dimiliki Puteri Diana sentiasa memukau orang ramai mahupun para peminatnya. Justeru, tidak hairanlah jika gaya dan fesyen Puteri ini sentiasa menjadi ikutan sehingga kini.

Di antara gaya Puteri Diana yang tidak boleh dilupakan adalah potongan rambut pendeknya yang beralun lebat. Jika gadis-gadis lain seusia Diana ketika itu lebih gemar menggayakan rambut panjang, berbeza pula dengan Puteri Diana apabila dia lebih selesa untuk berambut pendek.


Kredit foto: Carian Internet

Untung bagi Diana kerana gaya rambut itu sangat sesuai dengan raut wajahnya dan beliau kelihatan sangat anggun dengan imej sebagai seorang Puteri Diraja Britain serta isteri kepada Putera Charles.


Kredit foto: Carian Internet

Akan tetapi, tahukah anda asal-usul di mana Puteri Diana mendapat idea untuk potongan rambut sedemikian? 

Mengikut cerita yang terungkap daripada buku 'Hair by Sam McKnight', seorang pereka gaya khas Puteri Diana, pada awalnya rambut Puteri Diana tidak digunting sebaliknya gaya rambut pendek tersebut hanya menggunakan teknik 'hair grips'. 

'Hair grips' digunakan untuk menahan rambut Puteri Diana di bawah Tiara. Hasilnya, rambut Puteri Diana yang aslinya lebih panjang ketika itu kelihatan pendek.

 
Kredit foto: Carian Internet

Menurut pengakuan McKnight, Puteri Diana amat menyukai gaya rambut itu dan bersetuju untuk mengunting rambutnya menjadi pendek. Sejak itulah potongan rambut Puteri Diana menjadi ikonis yang dikenali di seluruh dunia. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
25
Marah
14
Terkejut
24
Sedih
20
Lawak
16
Bosan
19
Komen: 23
Komen

Previous : Miss Mongolia Bakal Jadi Peserta Transgender Kedua Dalam Final Miss Universe?

Next       : Tertekan Sering Ditanya Bila Mahu Berkeluarga, Wanita Ini Kahwini Diri Sendiri!

Komen Terbaru

Quote Redvelvet3 27-11-2018 08:23 PM
dani-rox replied at 13-10-2018 02:11 AM
disayangi ramai, kecuali laki sundirik

Lelaki tak tahu menghargai isteri....

Lain-lain Komen

Quote nazzse 12-10-2018 02:26 PM
One and only Lady D {:iwant
Quote Artemesiaa 12-10-2018 02:35 PM
Rambutnya jenis tebal dengan raut muka sebegitu agak sesuai kalau berambut pendek
Quote kakaro940 12-10-2018 03:08 PM
puteri diana mmpunyai identiti tersendiri..menantu dia pun x ble lwn..apa yg dia pki simple tp cantik sesuai dgn perwatakan dia yg pemslu dan lemah lembut tu..
Quote buapakperut 12-10-2018 03:11 PM
masa rambut panjang nampak sweet, rambut pendek nampak edgy. both nampak natural je
Quote shernazz 12-10-2018 03:14 PM
Dan masa tu ramai tiru kan
Tmasuk.la mak iols yang soh iols rambut pendek sebab skola...
Siap tunjuk pic lady d ni...katanya ada je org pompuan rambut pendek
Quote fushimi 12-10-2018 03:19 PM
lawa betul acik diana neh

menantu sheols pun takleh lawan cantik sheols zaman muda
Quote Foxey 12-10-2018 05:06 PM
Quote papadomku 12-10-2018 06:31 PM
minat sgt dgn lady D ni dulu. suka everything about her
Quote dani-rox 13-10-2018 02:11 AM
Kecantikan dimiliki Puteri Diana sentiasa memukau orang ramai mahupun para peminatnya.
disayangi ramai, kecuali laki sundirik
Quote fly_in_d_sky 14-10-2018 12:50 PM
tak boleh brain macam si charles boleh in love balik dengan camilia muka kuda
adehh Lady D yang lawa wow wow wee pun boleh ditinggalkan
kalau Lady D masih hidup .. seronok ler dia melayan 3 cucu comey ..
George, Charolette and Louis ...
bila lah Katie nak tambah anak ...
meriah sikit ... hehehe
kalau baca pinterest .. some news article kata will and katie ni memang good parents
tak ikut protocol ...
Quote simatakucing 14-10-2018 08:05 PM
Subhanallah cantik.senyuman die nampak sangat ikhlas
Quote syadail 15-10-2018 08:30 AM
memang gila2 org ikut rambut Lady D.
Tp susah nk dapat, sb dulu teknik diguna kedai rmbut smua cokia je.
Quote hyie 15-10-2018 11:44 AM
rasa sedih sangat masa dia mati eksiden dulu dengan dodi al fayed...
Quote tri-max 15-10-2018 02:53 PM
iols pon dlu terjebak ngan fesyen lady D
siap bwk majalah gi salon rambut, tunjuk kat nyonya tu
alih2 mak i kata alang2 da potong pendek, jambul depan tu kerinting kan half (it was famous back then )
siot jerr, rosak image
Quote Nonones 15-10-2018 03:45 PM
kalau tahun 2018 ni, aku nak tiru rambut Lady D ni boleh tak?
Quote alesandra 16-10-2018 12:18 PM
syadail replied at 15-10-2018 08:30 AM
memang gila2 org ikut rambut Lady D.
Tp susah nk dapat, sb dulu teknik diguna kedai rmbut smua coki ...

takde apa sgt teknik pun.bak kata auntie gunting  rambut masa aku kecik2 dulu..lady d  tu set kan rambut dia.jadinya mak budak2 kecik kata  takleh set rambut...nanti rambut rosak.sudahnya takle tiru
Quote dekmieDandy 16-10-2018 02:43 PM
lawa rambut pendek dia, suka tengok

tapi cube bayangkan berapa byk hairspray nak guan tu
Quote DeeHanania 16-10-2018 04:48 PM
kakaro940: puteri diana mmpunyai identiti tersendiri..menantu dia pun x ble lwn..apa yg dia pki simple tp cantik sesuai dgn perwatakan dia yg pemslu dan lemah le ...

kann setuju tu kakaro,
Mendiang Lady D gan gaya yg tersendiri...
wajah yer ssuai memang sesuai berambut panjang&pendek,
suka yg style sisik ikan tu...
sampai msa kecik2 dlu,
terikut2...
menantu Lady D banyak meniru baju&gaya Mendiang,
hampir sama...
Quote riantika 17-10-2018 11:05 AM
cantik sangat!

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103907s Gzip On
To Top