Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Dihukum Dengan Renjatan Elektrik Walaupun Hanya Berumur 14 Tahun, Di Mana Keadilan?

31-10-2018 11:22 AM|Oleh: Intan | Komen: 33

Diskriminasi serta sifat rasisme di Amerika Syarikat pada zaman 40-an telah menyebabkan seorang kanak kanak berusia 14 tahun dihukum dengan renjatan elektrik sehingga mati.

Kredit Foto : Google
Geroge Stinney Jr, seorang budak yang dituduh membunuh dua orang kanak-kanak berkulit putih pada tahun 1944. 

Undang - undang pada ketika itu hanya mengambil masa 10 minit untuk menjatuhkan hukuman terhadap George, namun 70 tahun kemudian untuk membuktikan dia tidak bersalah pada tahun 2014.

Kredit Foto : Google
Kehilangan dua kanak - kanak berkulit putih, Bety June Binnicker dan Mary Emma Thames telah mengemparkan penduduk setempat sejurus penemuan mayat mereka yang pecah kepala di dalam kawasan dipenuhi air.

Kredit Foto : Google
Di dalam tempoh perbicaraan, dilaporkan bahawa Stinney mengaku membunuh mangsa namun begitu tiada bukti bertulis, barang jenayah mahupun rekod mengatakan stinney mengaku salah. 

Mahkamah pada ketika itu hanya membenarkan hanya rakyat berkulit putih dibenarkan masuk tetapi tidak berkulit hitam.

Petikan filem 83 days
Hanya kerana rumah Stinney berdekatan dengan tempat penemuan mayat tersebut, Stinney dihukum mati dengan cara yang menyayat hati. Sebelum dihukum , Stinney dipenjara selama 81 hari dan tidak dibenarkan berjumpa dengan ahli keluarganya.

Kredit Foto : Google
Sebuah filem tribute kepada kisah ini turut diterbitkan bertajuk 83 days diarahkan oleh Charles Burnett. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
28
Terkejut
28
Sedih
31
Lawak
23
Bosan
30
Komen: 33
Komen

Previous : Kenali Bintang Beladiri Khabib Nurmagomedov, Juara UFC Beragama Islam Yang Pertama

Next       : Lelaki Paling Seksi Di Dunia 2018 Jatuh Kepada...Idris Elba

Komen Terbaru

Quote kucing02 26-11-2018 05:05 PM
kesian betul aku tgk bdk tu

Lain-lain Komen

Quote meklalala 31-10-2018 12:20 PM
kesian tengok gambar tu
Quote Themilo 31-10-2018 12:27 PM
sedihnya.. kesian adik ni..
Quote JohnDeSouza 31-10-2018 12:33 PM
Geramnya saya
Quote gujiwa 31-10-2018 12:41 PM
sedihnye ceritani...

lagi dasyat ..
Quote onexox97 31-10-2018 12:41 PM
hatiku menangis
tujuh tahun lagi anak besar dia ni
Quote K_Lily 31-10-2018 12:43 PM
kesiannya.. undang-undang jahat!
Quote darkness 31-10-2018 12:44 PM
Kesiannya...
Quote abangadek 31-10-2018 12:46 PM
R.I.P
Quote dekmieDandy 31-10-2018 12:51 PM
teringat cerita the green miles
Quote cik_sssara 31-10-2018 12:56 PM
Teringat pulak cerita The Green Mile. Sedihnya
Quote chicozinn 31-10-2018 12:56 PM
bertabah la adik (a,k,a atok)..semoga tenang disana..sobsob
Quote Megikari 31-10-2018 01:13 PM
cik_sssara replied at 31-10-2018 12:56 PM
Teringat pulak cerita The Green Mile. Sedihnya

Kannnn... I nangis teruk tengok cerita tu. Tapi rasanya cerita  83days ni silap2 lagi sedih
Quote reenz013 31-10-2018 01:16 PM
kesiannya
Quote AmandaRollins 31-10-2018 01:16 PM
Kesiannye tgk pic tu...brp kali da tgk law&order svu,byk org kulit hitam ni kena tuduh wat jenayah,last2 x bersalah...sedih sgt2...racist
Quote cik_sssara 31-10-2018 01:23 PM
Megikari replied at 31-10-2018 01:13 PM
Kannnn... I nangis teruk tengok cerita tu. Tapi rasanya cerita  83days ni silap2 lagi sedih

Tak sanggup nak tengok balik, apa lagi nak tengok cerita 83 Days ni.

Hukuman dijalankan tak ikut guideline yang betul, sakit/sengsara simati. I mean walaupun betul orang tu bersalah, tapi perjalanan hukuman tu patutnya lebih diteliti supaya mati terus one shot.
Quote ^CUN_GILA~. 31-10-2018 01:37 PM
Ini bukan isu semasa..
Quote minguk 31-10-2018 01:45 PM
hancur hati saya tengok gambar dia ketakutan dan menangis tu..
Quote chinta89 31-10-2018 01:48 PM
mcmne dia dibuktikan tidak bersalah?

weyhh kesian tgk gmbr tuuuuuuuuuuu
Quote slavehunter 31-10-2018 01:53 PM
Zaman sebelum perang zaman dulu memang tak.ikut umur. Zaman Nazi punye tahanan orang muda pun dorang tortured.

Lihat semua komen(33)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.183842s Gzip On
To Top