CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Nak Buat Sambal Tumis Pun Tak Pandai, Chef Wan Kritik Chef Air Asia

2-1-2019 02:14 PM| Diterbitkan: taniabecks92| Dilihat: 11209| Komen: 38|Original author: Oleh: Nia M

Description: Chef Wan, satu nama yang gah dalam industri kulinari, bukan sahaja di Malaysia, tapi di persada antarabangsa. Anak kelahiran Singapura ini telah dianugerahkan Chef Selebriti Televisyen Terbaik pada 20 ...
Chef Wan, satu nama yang gah dalam industri kulinari, bukan sahaja di Malaysia, tapi di persada antarabangsa. Anak kelahiran Singapura ini telah dianugerahkan Chef Selebriti Televisyen Terbaik pada 2009 oleh Anugerah Gourmand World Cookbook.

Kredit foto: IG Chef Wan


Chef Wan berasal dari seorang akauntan. Beliau adalah bukti sesiapa sahaja boleh berjaya tanpa mengira latar belakang, asalkan penuh dengan kesungguhan. 

Kredit foto: IG Chef Wan


Chef Wan mempunyai lebih 500 ribu pengikut di instagram. Beliau sering memuat naik perkembangan terkininya bersama ibunya, anak-anak dan cucunya.



Kredit foto: Chef Wan

Baru-baru ini Chef Wan ada memuat naik sebuah video yang menurutnya dihantar oleh kawannya. Video tersebut menunjukkan sambal nasi lemak yang cair dan nampak tidak menyelerakan.


Rupa-rupanya sambal itu dihidangkan di Air Asia Premium Red Lounge. Red Lounge yang berada di lapangan terbang itu boleh digunakan oleh penumpang Premium Flex atau Katil Rata Premium.

Menurut Chef Wan, kualiti sambal itu tidak layak dihidangkan pada sesiapa pun. Beliau menyatakan hasrat untuk menyampaikan mesej itu kepada Tony Fernandes. 

Chef Wan mengkritik hebat chef yang tidak bersungguh-sungguh dalam menyediakan hidangan itu, serta pihak pengurusan yang menutup sebelah mata. 

Chef Wan membandingkan kualiti sambal nasi lemak yang dihidangkan di dalam penerbangan Air Asia yang jauh lebih baik. Beliau mempersoalkan mengapa penumpang VIP dihidang dengan sambal cair di Premium Red Lounge. 

Rata-rata pengguna instagram turut bersetuju dengan apa yang diperkatakan Chef Wan.





Chef Wan memang seorang yang sentiasa menyuarakan pendapatnya. Rasanya tidak salah jika beliau menyuarakan perkara yang betul, kan? - CARI 
6

Bagus
16

Marah
19

Terkejut
12

Sedih
12

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (80 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote prettyuglybabe 2-1-2019 03:06 PM
macam sambal yang dah nak habis ditambah air bagi banyak balik..
asam pedas i pun lagi pekat dari 'sambal' air asia ni..
Quote abangadek 2-1-2019 03:46 PM
nak bagi org makan nasik lemak berkuah ke LOL
Quote Orix 2-1-2019 03:55 PM
Euwww. Sambal keropok lekor iols pn lg pekat dari tu {:thief
Quote huehue 2-1-2019 04:03 PM
Selayaknya kena keji dgn cepwan
Quote sukacactus 2-1-2019 04:11 PM
Sup cili
Quote Sazida 2-1-2019 04:30 PM
euwww  sambal mcm tu kau serve? Bertiang2 sedap lg sambal aku buat. Chef air asia ni mabuk ke apa
Quote PulutSambal 2-1-2019 04:34 PM
Ntah-ntah bangla yg masak kat kitchen premium lounge air asia tuh..tu sbb sambal mcm ghope air lada.
Quote putehkundor 2-1-2019 04:34 PM
mak teh paling suka kalau sambal ikan bilis dan petai...tapi bukan yg pekat likat tu, yg cair sikit...kakak meols pandai buat...mak teh buat selalu tak jadi
Quote virgocircus 2-1-2019 04:36 PM
Seharusnya di hencap kalau sambal lagu tu. Jgn malukan nasi lemak tradisi melayu hokey! Kasi pecat je chef itewww.
Quote suzilah 2-1-2019 04:37 PM
PulutSambal replied at 2-1-2019 04:34 PM
Ntah-ntah bangla yg masak kat kitchen premium lounge air asia tuh..tu sbb sambal mcm ghope air lada.

kannn...x mustahil la...aritu member cte makan kat food court KLIA 2 tu..dua tiga kedai masak situ bangla tukang masak dia huhu..makan pasta tp bangla yg masak...kuah penuh pinggan padahal carbonara haha

Quote PulutSambal 2-1-2019 04:41 PM
suzilah replied at 2-1-2019 04:37 PM
kannn...x mustahil la...aritu member cte makan kat food court KLIA 2 tu..dua tiga kedai masak situ ...

Mmg tak salah lagi..kompom punya. Ada Melayu kerja kitchen tapi payah la nak lekat. Sudahnya bangla/nepal jugak jadi pilihan. Tu jadi sambal air tu.
Quote munchkin 2-1-2019 04:46 PM
Then you demo lah. Nak tengok mcm mana sambal nasi lemak chef wan yg terbaik seantero asia tu.
Quote hotmak 2-1-2019 04:48 PM
tu sambal ke air cili, tak selera sungguh tgk nya
Quote namieamuro 2-1-2019 05:15 PM
sup sambal ke tu
Quote BoongaKertas 2-1-2019 05:24 PM
teruk gak chef yg kat airasia kalau mcm tu sekali kepekatan sambal dia. mcm sup sambal yaw!
Quote dubuk 2-1-2019 05:54 PM
sekor ikan bilis pun tak ada ?
Quote net_level 3-1-2019 02:14 AM
mungkin la nepal ke myanmar ke yg buat...
Quote HYSB 3-1-2019 02:26 AM
Dah macam sup dah
Quote pujanggacinta 3-1-2019 08:25 AM

agaknya org nepal or bangla yg masak
head chef mesti cuti sakan

Lihat semua komen(38)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 05:29 AM GMT+8 , Processed in 0.061253 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top