Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

6 Filem Malaysia Yang Sangat Dinanti-Nantikan Tahun 2019

17-1-2019 12:08 PM|Oleh: imranpower | Komen: 69

Tahun 2018 telah membuktikan bahawa industri perfileman Malaysia semakin berupaya memikat hati penggemar-penggemar filem dan mematikan tanggapan bahawa filem tempatan tidak berkualiti. Malah, empat daripada lima filem tempatan dengan kutipan tertinggi datangnya dari tahun 2018 iaitu Munafik 2, Hantu Kak Limah, Paskal dan Polis Evo 2.


Bagaimana dengan tahun 2019? Adakah filem tempatan akan terus mengungguli carta filem di Malaysia? Mari kita saksikan antara filem-filem tempatan yang dinanti-nantikan bagi tahun 2019.

 

1. XX Ray III

Kesinambungan daripada filem sains fiksyen XX Ray (1992) dan XX Ray II (1995), XX Ray III bakal menampilkan barisan wajah baru seperti Izzue Islam, Nonny Nadirah dan Adam John. Filem ini diterajui oleh pengarah yang sama iaitu Aziz M. Osman dan pastinya menjadi filem yang dinanti-nantikan oleh penggemar francis ini. Malah, bagi tujuan mempromosikan filem ini, pihak penerbitan telah menghasilkan patung figura edisi terhad sebanyak 200 bagi watak Prof. Amir Hamzah dan jualan figura itu mendapat sambutan yang hangat. Tayangan filem ini akan bermula pada 24 Jan 2019 di seluruh Malaysia.


Kredit foto: URTV.com

2. Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal

Agak mustahil sebagai warga Malaysia untuk tidak mengenali kembar cilik Upin dan Ipin ini. Malah sambutan bagi siri kartun ini begitu hangat sehingga ke negara luar, terutamanya Indonesia. Berbeza dengan Geng: Pengembaraan Bermula (2009), filem kali ini memberi penekanan sepenuhnya kepada pengembaraan Upin, Ipin dan rakan-rakannya yang lain di mana mereka diserap ke dalam portal yang diakibatkan oleh sebilah keris daripada setor Tok Dalang. Dengan pertolongan watak-watak seperti Mat Jenin dan Belalang, mereka akan menempuh cabaran dan menentang musuh iaitu Raja Bersiong demi mencari jalan untuk pulang ke Kampung Durian Runtuh. Filem ini akan mula ditayangkan pada 21 Mac 2019.


Kredit foto: Lescopaque.com


3. Misteri Dilaila

Pada pengakhir tahun 2018, kita disajikan dengan trailer dari filem seram terbaru arahan Syafiq Yusof iaitu Misteri Dilaila. Filem ini merupakan hasil kerjasama produksi Skop Production dan Astro Shaw, dan dibintangi barisan pelakon-pelakon handal seperti Zul Ariffin, Rosyam Noor, Elizabeth Tan dan Nam Ron. Keupayaan Syafiq Yusof menghasilkan filem seram dapat kita lihat melalui Villa Nabila (2015) dan pastinya karya kali ini lebih menarik. Syafiq turut akan tampil dengan filem arahannya bersama Matluthfi iaitu Sekolahaha dengan tema yang lebih ringan dari norma filemnya. Setakat ini masih belum ada tarikh tayangan rasmi bagi kedua-dua filem ini.


Kredit foto: Facebook Kakimuvee 


4. Bikers Kental 2

Kita mungkin telah disediakan banyak filem yang melibatkan motosikal, road trip atau perlumbaan seperti Mat Moto, Rempit Sampai Langit dan Wawa Semput. Tetapi selain Adnan Sempit, jarang sekali kita lihat filem-filem sebegini menerima sekuel. Bikers Kental (2013) merupakan filem adventerous/komedi santai yang relevan untuk diteruskan penceritaannya. Mungkin ada yang tidak tahu filem ini juga turut diadaptasi kepada teater muzikal di pentas unggul Istana Budaya, yang turut mendapat sambutan hangat. Sekuel filem ini akan menampilkan teraju utama yang sama iaitu Zizan Razak dan Dato??? Awie, diarahkan oleh Helmi Yusof dan dijangka akan dikeluarkan pada Mac 2019.


Kredit foto: Facebook Bikers Kental 2

 

5. Boboiboy The Movie 2

Siapa saja yang sangka usaha Animonsta dalam menghasilkan Boboiboy The Movie (2015) akan memberi pulangan yang begitu luar biasa? Filem itu mengutip sebanyak RM15.77 juta sekaligus meletakkan ia di tangga ke-9 dalam carta kutipan filem tempatan yang tertinggi. Boboiboy The Movie 2 akan berlandaskan dari garis masa siri tv Boboiboy Galaxy di mana perubahan fizikal dan peningkatan kuasa pada setiap watak sudahpun kelihatan. Selepas kejayaan Boboiboy The Movie, pastinya rakyat Malaysia tidak sabar menantikan apa yang ingin ditampilkan pada filem kedua ini. Filem ini bakal ditayangkan pada September 2019.


Kredit foto: boboiboy.wikia.com

6. Ejen Ali The Movie

WAU Animation mungkin agak jarang didengari berbanding produksi animasi gergasi seperti Les Copaque dan Animonsta, tetapi percayalah bahawa mereka merupakan pesaing yang begitu hebat. Kejayaan Ejen Ali selama 2 musim di kaca tv tidak dapat dinafikan, sehingga mendapat permintaan yang tinggi bukan saja di Malaysia, malah di Indonesia. Ejen Ali The Movie bakal menjanjikan lebih aksi cemerlang dan kesinambungan plot dari sirinya. Siapa tahu, mungkin ibu kepada Ali akan didedahkan dalam filem ini? Filem ini dijangka keluar pada Disember 2019.


Kredit foto: IMDb.com

Jika kita perhatikan, tahun ini mungkin merupakan tahun di mana filem animasi akan mendominasi pawagam tempatan. Terdapat juga beberapa filem lain yang dinantikan seperti Hero, Rock 4, Bulan dan Pria Terhebat dan Mat Kilau, tetapi filem-filem ini masih belum siap produksi dan belum disahihkan tarikh tayangannya. Jadi filem mana yang anda tak sabar nak tengok? -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
7
Terkejut
10
Sedih
8
Lawak
6
Bosan
7
Komen: 69
Komen

Previous : Adakah Anda Malas Bekerja? Drama Ini Boleh Mengubah Anda..

Next       : 5 Siri TV Legend Yang Mungkin Anda Dah Lupa

Komen Terbaru

Quote takayama 10-6-2019 11:01 AM
bila movie baru boboi nak keluar ni

Lain-lain Komen

Quote SissySembah 17-1-2019 12:14 PM
semuanya tak terhingin nk tgk lepas baca tajuknya yg very the pprt... yg filem budak2 tu jah yg budak2 akan pergi tgk
Quote sokmogitu 17-1-2019 12:16 PM
Edited by sokmogitu at 17-1-2019 12:17 PM

Aku tunggu filem Motif lakonan Sharifah Amani dan Rosyam Nur. Selain tu xde baj buat Jibril / Mandatori the movie ke? Lakonan Aeril/Lisa level2 filem dlm series ni semua.
Quote dudaberhias 17-1-2019 12:18 PM
Bikerz kental tu tajuk tak boleh lg menarik ke?
Poster dia confirm lebih kurng je fan edit tu
Quote mieymiey 17-1-2019 12:20 PM
6 Filem Malaysia Yang Sangat Dinanti-Nantikan Tahun 2019


Biar betik?? Upin Ipin, Boboiboy dan Ejen Ali tu yer la kot dinanti-nantikan oleh bebudak. Yang lain hambar yach.
Quote nisako 17-1-2019 12:27 PM
adoi x menarik langsung
…………….
Quote azimodin 17-1-2019 12:32 PM
Xsabar nak tengok ajen ali je
Quote pavlovachoc 17-1-2019 12:44 PM
xde ati nk tgk ... maaf
Quote putribatrisya 17-1-2019 01:03 PM
x rengsa pulak nk tgk bila baca tajuk2 filem tu
Quote hyie 17-1-2019 01:26 PM
eh hello? mana filem kaka faz hantu kebaya merah? nak tunggu tahun 2050 ke baru tayang? ke dah tayang tapi iols tak perasan
Quote kakyungpilah85 17-1-2019 02:58 PM
nampak idung besar zizang terus xselera nak tgk movie melayu
Quote sapeka 17-1-2019 03:04 PM
maaf la
semua iols tak hingin nak tengok
even upin ipin pon ils tak bagi anak iols tengok
ntah pape je
Quote mdhelmi 17-1-2019 03:15 PM
ok cantek
upin ipin tu aku nk bawa family tgk wayang
Quote lina21 17-1-2019 03:19 PM
wah ejen ali...iols suka
Quote cahaya_almas 17-1-2019 06:59 PM
Nk tgk boboiboylah....dh lama anak tunggu...n ejen ali kot...upin ipin tk rasa nak tgkk
Quote hafiz.ahmad 17-1-2019 07:04 PM
sapeka replied at 17-1-2019 03:04 PM
maaf la
semua iols tak hingin nak tengok
even upin ipin pon ils tak bagi anak iols tengok

Wah hebatnya cik tak tengok semua ni!!! Mesti hebat orangnya
Quote mohdcrow 17-1-2019 07:55 PM
Munafik 2 ngan hantu kak limah 2 tu tengok tak abis pun...tah apa yg buat filem tu meletup tak taula...x dela best mana pun
Quote scrocth 17-1-2019 11:51 PM
Shumi baba dgn bernard chauly dh xnak buat movie ke? Meols penggemar karya dorg. List filem yang disenaraikan langsung xrasa mcm nk pg tgk.
Quote Ferr_Remy 17-1-2019 11:56 PM
R u sure dinanti-nantikan? Tajuk tak menahan Tukar tajuk yang bakal ditayangkan sudehhh
Quote Y-Nots! 18-1-2019 08:56 AM
tp serious tak tunggu pun movie-movie tersebut

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081742s Gzip On
To Top