Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Barang-Barang Yang Tak Boleh Disimpan Dalam Peti Sejuk! Ramai Yang Masih Belum Tahu

22-3-2019 01:06 PM|Oleh: Mo Firdaus| Komen: 29

Gambar Hiasan
Kita selalu letak macam-macam bahan dalam peti sejuk. Tapi tahukan anda, ini antara senarai barang-barang yang tidak patut simpan dalam peti sejuk.

1. Bawang
- Peti sejuk boleh berbau kalau simpan di peti sejuk, lagi-lagi kalau dah dipotong atau dihiris. Simpan bawang di rak dapur dalam bekas kering.

2. Kentang
- Simpan kentang di luar peti sejuk dalam keadaan kering dan tidak sesuai letak di peti sejuk.

3. Sos
- Simpan sos di luar peti sejuk pada suhu bilik dengan penutup botol dengan rapat. Jika simpan di peti sejuk sos itu akan lebih pekat dan sukar di tuang.

4. Roti
- Roti akan keras dan kurang enak kalau simpan di peti sejuk. Roti menyerap bau makanan yang lain yang ada di peti sejuk.

5. Makanan dalam tin
- Jika masih ada makanan yang tidak habis dalam tin keluarkan segera dan simpan dalam bekas plastik atau kaca sebelum simpan dalam peti sejuk.

6. Makanan panas
- Simpan makanan dalam peti sejuk lebih banyak tenaga elektrik digunakan. 

7. Rempah ratus
- Elakkan simpan rempah ratus seperti ketumbar, jintan manis, lada hitam dan lain-lain di peti sejuk boleh menyebabkan berbau herba.  Simpan rempah ratus di luar peti sejuk pada suhu bilik.

8. Mentega
-  Simpan mentega di luar peti sejuk pada suhu bilik. Mentega akan jadi keras kalau simpan di peti sejuk dan menjejaskan rasanya.

9. Madu
- Elakkan simpan madu ditempat yang panas dan terdedah cahaya matahari dan tidak perlu simpan di peti sejuk.

10. Bahan bukan makanan
- Boleh mencemarkan bahan makanan kalau simpan di peti sejuk. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
8
Marah
10
Terkejut
9
Sedih
6
Lawak
7
Bosan
7
Komen: 29
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : Memang Wujud! 5 Lukisan Sumpahan Yang Misteri Dan Berhantu

Komen Terbaru

Quote adik_aza 2-4-2019 01:34 PM
good info .. tq

Lain-lain Komen

Quote EvieWanKenobi 22-3-2019 12:49 PM
ok noted.. tq tt..
Quote ninu 22-3-2019 01:09 PM
ouhhh roti x leh buh rupenye...baru tau...
Quote msdummy.2018 22-3-2019 01:37 PM
ninu: ouhhh roti x leh buh rupenye...baru tau...


Tp Bagus nk neutral kan Bau peti ais cnth ni hlg Bau durian.. Roti plg Bagus menyerap adalah gardineer
Quote Meiizu 22-3-2019 03:34 PM
msdummy.2018 replied at 22-3-2019 01:37 PM
Tp Bagus nk neutral kan Bau peti ais cnth ni hlg Bau durian.. Roti plg Bagus menyerap adalah gar ...

tu roti yg dah expired takpelah nak bagi neutral kan bau. i pun selalu buat.
tapi roti yg masih nak makan jangan buh peti ais..nnti makan sapu jem jadi bau lain
Quote intan_smsb 22-3-2019 03:36 PM
dulu masa anak aku kecik, die penah letak mainan die dalam peti ais

kereta, lego
Quote ikanmasin 22-3-2019 04:07 PM
ok terima kasih infonya..
Quote krustykrab 22-3-2019 04:31 PM
mentega kalau letak luar lembek la...kecuali marjerin
Quote msdummy.2018 22-3-2019 04:32 PM
Meiizu replied at 22-3-2019 03:34 PM
tu roti yg dah expired takpelah nak bagi neutral kan bau. i pun selalu buat.
tapi roti yg masih n ...

Nope.. I xpki roti expired.. I pki roti yg masih boleh dimakan
Quote Artemesiaa 22-3-2019 04:36 PM
Memendangkan cuaca kat Malaysia ni panas macam tak sesuai jer letak mentega diluar pasti mencair
Quote keds 22-3-2019 05:01 PM
Ada kawan aku siap letak cicak lagi dlm fridge .......cicak sangkut. Hahahahah
Quote che-cikL 22-3-2019 06:01 PM
Yes betul, agreed dgn fellow forummers mengenai mentega tu.

Mentega tu butter kan, so kat Msia mestilah letak dalam fridge. Lain dgn margarine, sesuai dgn suhu bilik.

Nampaknya author ni cilok artikel luar negeri kemudian tak tahu pula beza antara butter dgn margarine. Dan mesti segolongan yang ingat buttercup tu sejenis butter.

ok bai

Quote che-cikL 22-3-2019 06:02 PM
Yang lain, Cheq setuju   
Quote top5complete 22-3-2019 07:18 PM
letak roti dalam peti sejuk boleh tahan lama, contohnya
expired dalam 4 hari

- kalau letak di luar peti sejuk 4 hari je dah berkulat roti tu
- kalau letak dalam peti sejuk 7 hari roti tu masih elok tiada kulat boleh dimakan lagi
Quote gigahertz 22-3-2019 09:03 PM
bab sos tu betul
Quote Qwerty007 22-3-2019 09:31 PM
Tips ni sesuai untuk orang yg duk overseas je. Kalau winter season memanglah boleh simpan butter kat luar. Sos tu kalau letak kat luar x ke berkulat. Eeeuww..

Tapi iols penah try letak arang seketul kecik dalam fridge, memang berkesan menyerap bau.
Quote diss69 23-3-2019 12:35 AM
krustykrab replied at 22-3-2019 04:31 PM
mentega kalau letak luar lembek la...kecuali marjerin

Betul laaa.. Pulak tu tahan lama ke kalau dh mencair..
Quote mizzmimi 23-3-2019 12:39 AM
Butter cair le kalau letak kat luar..
Quote dua_chzy 23-3-2019 01:17 AM
Er...

Akak letak moisturiser dalam peti sejuk...sedap pakai krim muka bila sejuk2 tepek ke muka.
Quote Beautifulliar. 23-3-2019 12:11 PM
Nape sume yg dlm artikel tu meols letak dlm peti sejuk selama ni. Jd skrg meols kne buh kt luar la

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078074s Gzip On
To Top