Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Kenapa Sesetengah Orang Ketagih Teruk Dengan Pizza? Nah, Ini Jawapan Saintifik Di Sebaliknya

3-4-2019 12:34 PM|Oleh: Amshar Sofyan| Komen: 29

Siapa yang tak pernah dengar tentang pizza? Makanan berasal dari Itali ini cukup popular di seluruh dunia. Bahkan budak berumur 3 tahun pun kenal piza. 


Bayangkan doh pizza yang dah diletakkan topping mcm keju, sos tomato, tuna, hirisan ayam, hirisan daging dan macam-macam lagi.


Memikirkan tentang pizza  saja pun dah cukup buat air liur meleleh! Bila dah makan, dah kenyang pun masih nak makan lagi selagi ada.


Ramai yang betul-betul ketagih pizza sampaikan pantang nampak restoran yang menyajikan piza, mesti nak beli. Persoalannya, kenapa pizza boleh sebabkan ketagihan?


Menurut pakar neurologi, Dr Rizal Abu Bakar, ada dua perkara menarik pada pizza, iaitu roti dan keju. 


Foto: Google

Terdapat kompaun pada roti bernama gluteomorphins. Kompaun ini apabila dimakan, akan melekat pada reseptor opioid di otak dan menyebabkan ketagihan. Tindak balas kompaun ini sama seperti morfin.


Keju pula mengandungi casemorphins. Sama seperti gluteomorphins, ia juga masuk dan melekat pada reseptor opioid di otak. Apabila kedua-dua bahan ini dimakan, otak akan merembeskan hormon gembira, dopamine. Hormon ini juga menyebabkan ketagihan dan keinginan untuk makan pizza yang berulang.


Foto: Google

Dr. Rizal Abu Bakar juga memetik kenyataan dari Dr.Neal Barnard dalam bukunya The Cheese Trap, keju adalah dadah makanan, menyebabkan ketagihan berulang. Ketagihan ini juga menyebabkan obesiti.


Tenang, piza boleh saja dinikmati tapi sebolehnya jangan keterlaluan dan sampai ketagih. Besederhana dalam menikmati makanan, makan untuk hidup bukan hidup untuk makan ya. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 29
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : Lokasi Permainan PUBG Rupa-rupanya Wujud Di Dunia Nyata? Ini Lokasinya

Komen Terbaru

Quote Foxey 19-6-2019 07:49 PM
Boleh makan bila teringin tapi not all the time.

Lain-lain Komen

Quote nisako 3-4-2019 01:03 PM
suka pizzza................
Quote shernazz 3-4-2019 01:09 PM
Iols suka banana kaya dominos...
Yum yum..
Quote buapakperut 3-4-2019 01:10 PM
suka pizza yang ada nenas yummm
Quote RatuDunia94 3-4-2019 01:20 PM
Iols x berapa suka sgt pizza.. cepat muak..
Quote ailies 3-4-2019 01:22 PM
Dominos sodappp{:love
Quote pelastik 3-4-2019 02:56 PM
sedapnyaaaaa....
Quote lattehazelnut 3-4-2019 04:02 PM
Xpernah lagi ketagih nak makan hari2.. kfc or ayam shilin ye.
Quote aleesyasofia 3-4-2019 04:59 PM
shernazz: Iols suka banana kaya dominos...Yum yum..


bg iolss manis rasanya.. tp, sdp lah jgk..
Quote PasuDurian 3-4-2019 04:59 PM
Tapi pizza cepat muak..
Quote tengah_bosan 3-4-2019 05:09 PM
teringat pulak pizza dkt hermanos ni!
Quote LadyCarefree 3-4-2019 05:19 PM
Maigod kira jatuh haramlah keju is dadah ,
Quote bintangterang 3-4-2019 07:16 PM
cpt je kering tekak lps mkn pizzahut.byk msg
Quote Mata.kucing 3-4-2019 10:35 PM
{:childlike
Quote lilagrace 3-4-2019 11:18 PM
Pizza dominos sedap.
Quote syidapink88 4-4-2019 12:54 AM
Okeyy baru tau...
Quote rosasen 4-4-2019 07:29 AM
patutlahhhhhh suka sgt pizza
Quote chinta89 4-4-2019 10:25 AM
iols x suka pizza (zmn tu pizza hut je yg sohor)

skg dh ade kedai2 yg lg best dari pizza hut and dominos.

mmg ketagih beb. thari ni nk beli pizza, tetiba teringin.
Quote mintzest27 5-4-2019 02:47 PM
lattehazelnut: Xpernah lagi ketagih nak makan hari2.. kfc or ayam shilin ye.


Kann.. Kalau minum coffee baru rasa ketagih
Quote bazarayamy 5-4-2019 03:57 PM
order pizza mesti extra cheese patutla jadi hantu pizza...

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084744s Gzip On
To Top