Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Menteri Pertanian Nigeria Mengeluh Tengok Perangai Rakyat Pesan Piza Dari London

10-4-2019 11:01 AM|Oleh: M.Manis| Komen: 12

Rakyat Nigeria memang pelik dan bukan biasa-biasa hinggakan Menteri Pertanian pun mengeluh melihat perangai mereka.

Nak tahu kenapa? Rakyat Nigeria sanggup memesan piza dari London dan membayar kos penghantaran dengan menggunakan kapal terbang British Airways.


Gambar Hiasan

Menurut METRO, Menteri Pertanian yang risau dengan ekonomi Nigeria mengeluh kerana kerajaan terpaksa mengeluarkan kos mengimport barangan daripada luar masuk ke Nigeria hasil daripada perangai mereka ini.

Setiap tahun, Nigeria memerlukan sekurang-kurangnya 18 juta dolar untuk mengimport pencungkil gigi dan 400 juta dolar bagi pati tomato. Sedangkan jika mereka membeli tomato di Nigeria, harga buah tomato sebakul penuh tidak sampai 2 dolar!

Ada juga kilang yang terpaksa ditutup dek kerana tidak mampu membuat pusingan modal. Oleh itu, melalui inisiatif daripada kerajaan, mereka telah membina dua kilang tomato bagi memproses tomato supaya rakyat negara itu tidak perlu mengimport patinya dari luar.


Foto:METRO

Memang patutpun ianya menjadi isu membimbangkan. Jika amalan ini tidak dibendung, Nigeria mungkin akan mengalami kemelesatan ekonomi dalam masa terdekat.

Yang peliknya, lain sangat ke rasa piza London dengan piza di Nigeria? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 12
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : Elak Terjebak Cinta Palsu Di Internet - Ini Tips Jabatan Pencegahan Jenayah

Komen Terbaru

Quote AwanCikDania 10-4-2019 08:28 PM
Kaya bebenor ni. Pizza pun kau nk import.

Lain-lain Komen

Quote skulzzz 10-4-2019 11:22 AM
Nigeria ni negara kaya ke?
Quote merrissa 10-4-2019 11:25 AM
woooo kayanya....mesti tokey minyak ni
Quote merrissa 10-4-2019 11:27 AM
skulzzz replied at 10-4-2019 11:22 AM
Nigeria ni negara kaya ke?

weh ada kawan aku dari nigeria...dia self-sponsor...saja menyibuk taya...mcm mn dia dpt duit bljr sndri...dia ckp parents dia byk kebun, tanah, rumah sewa...tp dia pon ada kje smbil belajar juga
Quote skulzzz 10-4-2019 11:29 AM
merrissa replied at 10-4-2019 11:27 AM
weh ada kawan aku dari nigeria...dia self-sponsor...saja menyibuk taya...mcm mn dia dpt duit bljr  ...

If rakyat nigeria beli barang dr oversea, mmg negara yg kena bayar duti import ke?
Quote ruffboyz 10-4-2019 11:38 AM
apa bezanya..rakyat negara kita pon byk shopping online dari china..
Quote bettyboops 10-4-2019 11:52 AM
Edited by bettyboops at 10-4-2019 11:54 AM

adik i pernah jadi PS untuk Nigerian n Sudanese time dia study dulu..

after graduate university, diorang ni balik negara masing-masing n nanti hantar list of things to buy kat adik i n kerja adik i pergi shopping barang-barang tu n post kat diorang..

dulu i heran jugak bila adik i dok borong kasut/bag nose, vincci, padini n so on.. rupanya diorang ni pesan.. beli banyak-banyak n resell kat tempat diorang.. eventho brand-brand tu middle range price, diorang tak kisah sebab barang oversea..



Quote AbukRokok 10-4-2019 01:29 PM
ruffboyz replied at 10-4-2019 11:38 AM
apa bezanya..rakyat negara kita pon byk shopping online dari china..

bezanya beli online dari china lebih mulaaah ni beli pizza dari london konfim lebih mahal


Quote haryatie 10-4-2019 01:43 PM
ramai yg kaya sungguh ke rakyat dia
pizza pun order dr london
Quote LadyCarefree 10-4-2019 01:59 PM
bettyboops:    Edited by bettyboops at 10-4-2019 11:54 AM  adik i pernah jadi PS untuk Nigerian n Sudanese time dia study dulu.. after graduate university, diorang ...



Mcam mesians
Quote Artemesiaa 10-4-2019 02:36 PM
Dimana2 negara pun ada je rakyat yang berperangai macam tu
Quote chinta89 10-4-2019 03:11 PM
omg gtu ke            
Quote AwanCikDania 10-4-2019 08:28 PM
Kaya bebenor ni. Pizza pun kau nk import.

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078468s Gzip On
To Top