Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Awas! Doktor Ini Beri Peringatan Bahaya Guna Plastik Sampah Hitam Bungkus Daging Korban

8-8-2019 11:46 AM|Oleh: fnz| Komen: 13


Merujuk perkongsian di Facebook, Dr Rosli Abdul Jalil menasihati semua agar tidak menggunakan plastik sampah hitam untuk membungkus daging korban.

Memandangkan musim korban bakal tiba tidak lama lagi, perkongsian ini dihebahkan melalui aplikasi Facebook dan Whatsapp agar semua pihak mengambil berat tentang perkara ini.




Hal ini demikian kerana plastik sampah hitam diperbuat daripada bahan plastik yang dikitar semula dari pelbagai sumber plastik buangan dan boleh membahayakan kesihatan. 

Sumber bahan kimia yang terdapat pada plastik sampah hitam tersebut boleh menyebabkan kanser dan sangat toksik kepada tubuh badan manusia.

Sebaliknya, gunakanlah plastik putih yang lutsinar untuk tujuan pembungkusan daging korban. Islam menggalakkan kebersihan.



Semoga sedikit perkongsian ini akan memberikan peringatan baik buat kita semua. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Previous : "Lakukan Ini Masa Jumaat" - Kenapa Hari Jumaat Sangat Dimuliakan Dalam Islam?

Next       : Warung Kopitiam Beruk

Komen Terbaru

Quote Fleur81 19-8-2019 04:29 PM
Tq TT for sharing

Lain-lain Komen

Quote KakPahJ 8-8-2019 12:05 PM
sebab plastik hitam ni bukan food gred.
Quote Artemesiaa 8-8-2019 12:06 PM
Bagus ada yang peringatkan lebih baik lagi kalau bawak je bekas sendiri kurangkan pengunaan plastik
Quote krustykrab 8-8-2019 12:43 PM
Artemesiaa replied at 8-8-2019 12:06 PM
Bagus ada yang peringatkan lebih baik lagi kalau bawak je bekas sendiri kurangkan pengunaan plastik

Pemalas semua nk usung bekas.
Quote ultra78 8-8-2019 12:47 PM
Bungkus dalam supik gelenyar.
Quote Asdan 8-8-2019 01:19 PM

daging itu sendiri penyebab kanser, manusia hervivor, daging susah hadam,
Quote fushimi 8-8-2019 01:25 PM
bukan ke kalau daging korban yang banyak banyak tu orang letak dalam baldi je selalu aku tengok

pastu bila tiba agih baru bungkus plastic biasa yang jernih tu


Quote diggerr 8-8-2019 02:34 PM
Bagus reminder ni
Quote Bell 8-8-2019 04:28 PM
Asdan replied at 8-8-2019 01:19 PM
daging itu sendiri penyebab kanser, manusia hervivor, daging susah hadam,

Kalau makan terlalu byk mungkin la kena kanser. Kalau berpada anything is good. Eating anything in moderation.

Quote zach2008 8-8-2019 04:56 PM
Dah nama pun plastik sampah..
Sebab tu aku tak pernah beli brg dr plastik warna hitam sebab selalunya dr kitar semula. Kecuali tong sampah dan pasu bunga. Kalau beli sepatutnya lbh murah dr warna lain terutama putih.

Recycle utk warna lain selain hitam, selalunya kena pilih. Kalau warna hitam, campur2 semua warna bila buat balik akan jadi hitam. Kalau tak cukup hitam tambah pigment hitam.
Quote sarah82 8-8-2019 11:35 PM
Asdan replied at 8-8-2019 01:19 PM
daging itu sendiri penyebab kanser, manusia hervivor, daging susah hadam,

Masalah nya ang pun makan telur dan kalau ada keramaian ang makan daging.. Ang patutnya buat apa yg ang tulis.. Iaitu makan daun dan buah.
Quote Cpkay 14-8-2019 10:41 AM
terima kasih info.. tak nampak dah plastik hitam kat masjid masjid raya hari tu.. s
Quote mimienaa 19-8-2019 04:16 PM
terima kasih atas tips yang diberikan . amat berguna
Quote Fleur81 19-8-2019 04:29 PM
Tq TT for sharing

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076164s Gzip On
To Top