Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Kenapa Remote TV Berfungsi Balik Lepas Diketuk?

19-8-2019 10:33 AM|kalel| Komen: 33

Apabila nak tukar siaran sahaja, pasti remote TV kita tidak berfungsikan? Lepas itu kita pasti akan mengetuk belakang remote berulang kali.

Ajaibnya, remote TV kembali berfungsi dan boleh digunakan semula dengan baik.

 
Apa yang berlaku?

Menerusi penerangan dari Science ABC, terdapat satu lapisan oksida pada terminal bateri yang terdapat dalam remote TV, selepas bateri diletakkan pada satu tempoh masa. Lapisan oksida nipis yang terbentuk pada terminal bateri ini menyebabkan remote TV gagal berfungsi dengan baik.



Selepas dikenakan sedikit daya, lapisan oksida pada bateri ini tertanggal yang membolehkan arus mengalir pada bateri dan remote TV kembali normal.


Kalau tak berfungsi juga, jangan baling pula remote TV tu ya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 33
Komen

Previous : "Lakukan Ini Masa Jumaat" - Kenapa Hari Jumaat Sangat Dimuliakan Dalam Islam?

Next       : Tonton Filem Seram Boleh Kurus? 10 Filem Yang Perlu Anda Tonton Untuk Bakar Kalori!

Komen Terbaru

Quote Kerkin 10-11-2019 09:43 PM
Hahahah .. al kisah tp mmg habit bila x function mesti kasi ketuk ketuk gitewww

Lain-lain Komen

Quote natrahn 19-8-2019 10:46 AM
logik rupanya perbuatan kita selama ini.. hihi
Quote sapeka 19-8-2019 10:57 AM
owww
ya..
explaination merungkaikan sebab2 perbuatan kita tu
lojik2
Quote kechikchomel 19-8-2019 11:31 AM
tapi adik iolss marah betul kalau ktorg ketuk2 remote tu
Quote cewekbopot 19-8-2019 11:33 AM
apa pula logik ketuk2 tv ???
it worked sometimes

Quote aleesyasofia 19-8-2019 12:24 PM
ada jgk jwapannya.. mmg slalo bt pun..
Quote Mfzg89 19-8-2019 12:29 PM
kechikchomel replied at 19-8-2019 11:31 AM
tapi adik iolss marah betul kalau ktorg ketuk2 remote tu

marah la dah kau suruh dia amik remote pastu rosak kau suruh dia picit kt TV la..
Quote fushimi 19-8-2019 01:10 PM
ooooooooooooooo

patut la bila aku ketok ketok terus elok

kalau tak  tekan 40ploh kali pun tak jalan
Quote pakderis 19-8-2019 01:35 PM
menarik science fact ni
Quote Fleur81 19-8-2019 02:11 PM
Mak aku selalu marah kalau ketuk remote..rupanya ada logik dia
Quote RatuDunia94 19-8-2019 03:16 PM
Jangan lah ketuk.. buka penutup bateri tu pastu.. pusing2kan bateri tu.. iols selalu baut mcm tu.. iols x pernah ketuk2 remote.. cepat jahanam.
Quote Artemesiaa 19-8-2019 03:28 PM
Betul tu elok pusing2kan batteri tu dari ketuk2kannya takut kalau2 dalam tu ada yang tercabut nanti kalau terkuat pulak ketukannya
Quote mimienaa 19-8-2019 04:29 PM
terima kasih atas artikel yang memberi inforcuci sofa
Quote diggerr 19-8-2019 08:28 PM
Ooo macam tuu
Quote Foxey 19-8-2019 10:14 PM
Remote tv fox dah lama tak berfungsi. Tatau la naper. Dah try tukar bateri, ketuk2 semua tak jalan. Nak beli baru, dorang kata kena beli kat service center jenama tv tu. Dahtu seevice center tu pulak bukak office hours je. Hadeh. Sudahnya sampai sekarang takde remote tv, connect to remote astro je hat yang tv tu
Quote olezzeli17 20-8-2019 12:58 AM
RatuDunia94 replied at 19-8-2019 03:16 PM
Jangan lah ketuk.. buka penutup bateri tu pastu.. pusing2kan bateri tu.. iols selalu baut mcm tu.. i ...

Saya pun buat macam ni jugak.. Tak suka ketuk2 remote..
Quote meow_tompok 20-8-2019 10:45 AM
aku selalu ketuk kat lantai, nasib baik tak berderai
Quote darls 20-8-2019 03:24 PM
RatuDunia94 replied at 19-8-2019 03:16 PM
Jangan lah ketuk.. buka penutup bateri tu pastu.. pusing2kan bateri tu.. iols selalu baut mcm tu.. i ...

yeah.. iols pun salu buat camgini..

Quote MFR_IN 20-8-2019 03:32 PM
Edited by MFR_IN at 20-8-2019 03:33 PM
RatuDunia94 replied at 19-8-2019 03:16 PM
Jangan lah ketuk.. buka penutup bateri tu pastu.. pusing2kan bateri tu.. iols selalu baut mcm tu.. i ...

yurps, iols selalu pusing2 kan battery tu..sebb iols pun rasa sebb battery. sebab fikir logik kalau ketuk remote tu lg buat rosak.

punca battery saja. so, ada gak explaination lg logik sebb lapisan oksida.
Quote Mmchoc 21-8-2019 02:27 AM
Hahaha.. x sangka..

Lihat semua komen(33)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088614s Gzip On
To Top