Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Cara Simpan Bukti Perbualan WhatsApp Bagi Kegunaan Mahkamah, Bukan Semberono Je!

17-9-2019 10:53 AM|Oleh: natrahn| Komen: 34

Kedudukan kebolehgunaan WhatsApp sebagai bukti di mahkamah telah banyak direkodkan, digunapakai dan dirujuk di dalam pelbagai kes. 


Namun, ketahuilah bahawa kaedah bagi memasukkan Screenshot Whatsapp sebagai bukti di mahkamah bukanlah secara semberono sahaja.



Kredit Foto : Google


Sesuatu screenshot Whatsapp yang hendak digunapakai sebagai bukti di mahkamah hendaklah antara lain memenuhi kriteria berikut seperti dikongsikan peguam Faiz Fahmi:


i. Screenshot mendedahkan nama penghantar;

ii. Screenshot menyatakan tarikh dan masa perbualan tersebut berlaku;

iii. Nombor telefon penghantar (pihak satu lagi); dan 

iv. Gambar profil penghantar (pihak satu lagi).





LANGKAH 1 - 3





LANGKAH 4 ( 4.1 - 4.7 )







Pada Langkah 4.7, di dalam dokumen tersebut mengandungi mesej penuh, termasuk tarikh, waktu, nama pengirim, penerima dan gambar yang boleh dirujuk secara bersilang dengan WhatsApp tersebut.


Sekiranya kriteria tidak dipenuhi, ianya akan menimbulkan keraguan terhadap kesahihan ketulenan (authentic) screenshoot di mana terdapat kemungkinan screenshot tersebut telah dimanipulasi, dianggap tidak boleh dipercayai dan/atau tidak mempunyai value di Mahkamah bagi menyokong kes anda. 


Semoga bermanfaat.


Sumber : Peguam Faiz Fahmi



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 34
Komen

Previous : "Lakukan Ini Masa Jumaat" - Kenapa Hari Jumaat Sangat Dimuliakan Dalam Islam?

Next       : Pengsan! 20 Senarai Diskaun Kaw-kaw Sempena Hari Merdeka. Murahnya..

Komen Terbaru

Quote shark_eow7 11-11-2019 04:34 PM
thank you.. info yg bergunaa

Lain-lain Komen

Quote aurorayasmeen 17-9-2019 11:28 AM
Nice info
Quote isseliparjepun 17-9-2019 11:32 AM
Kalau dah delete message tersebut masih boleh trace ke? Atau hanya keluar screenshots yg masih ada dalam simpanan semasa?
Quote Catpaw 17-9-2019 11:37 AM
Oh begitu, boleh la cuba
Quote mas79 17-9-2019 12:14 PM
Menarik ni...
Quote natrahn 17-9-2019 12:29 PM
isseliparjepun replied at 17-9-2019 11:32 AM
Kalau dah delete message tersebut masih boleh trace ke? Atau hanya keluar screenshots yg masih ada d ...

kalau kita ada buat backup bole trace balik
Quote ikanmasin 17-9-2019 12:30 PM
Quote Farnor 17-9-2019 12:31 PM
Okay nice info
Quote Sazida 17-9-2019 12:36 PM
Dulu masa frust dgn ex, aku export semua chat aku pegi emel sblm delete conversation WhatsApp. Bodoh betul rasanya bila pikir balik. Hahahahaha
Quote isseliparjepun 17-9-2019 12:46 PM
natrahn replied at 17-9-2019 12:29 PM
kalau kita ada buat backup bole trace balik

I see. Thanks. Patutla some messages lost sebab tak back up.
Quote Gomea 17-9-2019 03:13 PM
Good info.   
Quote natrahn 17-9-2019 03:44 PM
isseliparjepun replied at 17-9-2019 12:46 PM
I see. Thanks. Patutla some messages lost sebab tak back up.

ha..bole buat backup..check setting -chat- chat backup


Quote Artemesiaa 17-9-2019 04:23 PM
Info berguna
Quote whadda 17-9-2019 05:05 PM
ooo ok baru tau
Quote Beautifulliar. 17-9-2019 05:08 PM
Nice info. Tp skrg setiap msg yg kita dh htr kt org, kita boleh delete n meols tertanya gak org tu boleh baca or tak msg yg kita dh htr tu andai org tu belum smpat tgok msg tu tp kita dh smpat deleted dlu
Quote munchkin 17-9-2019 05:41 PM
Benda benda macam ni lah patut sebar dalam whatsapp.

Bukan news ntah apa2 merepek je memanjang.
Quote Perawankota 17-9-2019 05:56 PM
Good info. Thanks
Quote che-cikL 17-9-2019 07:29 PM
Tq tq tq
Quote fairy_fairy 17-9-2019 07:51 PM
Sazida replied at 17-9-2019 12:36 PM
Dulu masa frust dgn ex, aku export semua chat aku pegi emel sblm delete conversation WhatsApp. Bodoh ...

HAHAHAHAHA

Ingat iols sorang jer buat gitu. Lepas tu baca balik sambil feeling-feeling. Bodohnya rasa
Quote Sazida 17-9-2019 08:31 PM
fairy_fairy replied at 17-9-2019 07:51 PM
HAHAHAHAHA

Ingat iols sorang jer buat gitu. Lepas tu baca balik sambil feeling-feeling. Bodohny ...

Kan? Rasa mcm apelahh bebal beno buat mcm tu., penat la mase tu duk tanam dlm jiwa kumbang bukan sekor.,tp tetap jugaklah duk repeat baca conversation tu. Mujurlah skrg dh jumpa jugak mr right. Hahahahaha

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083364s Gzip On
To Top