Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Poyo, Acah Je"- Vivy Yusof Dimarah Netizen Buat 'BM Challenge'

30-8-2019 10:20 AM|Oleh: HakirRahman| Komen: 36

Usahawan terkenal Vivy Yusof sekali lagi mencetuskan isu apabila cubaannya bertutur dalam "Bahasa Melayu" sepanjang hari menimbulkan rasa tidak puas hati netizen. 

Vivy melakukan "cabaran" itu dan dimuat naik menerusi Instagramnya. Gayanya yang 'acah pelat' berbahasa Melayu menyebabkan ramai netizen mempersoalkan tindakannya itu? 



Video penuh cubaan bertutur dalam BM sepenuhnya ini akan dimuat naik ke saluran YouTubenya nanti. Agak-agaknya, teruk sangat ke Bahasa Melayu dia ni? 

Seorang pengguna Twitter malah menyamakan cabaran itu sebagai "poyo dan acah". 


Mengadanya
Foto: Twitter

Kritikan itu mendapat perhatian Vivy yang kemudian tampil membuka mulut, "cakap BM, poyo. Cakap english, poyo. Jomlah cakap Mandarin je". 


Jom lah cakap Mandarin. Foto: Instagram

Ada juga yang mendakwa Vivy ni bila mahu menjual produknya sahaja akan menjadi orang Malaysia, tetapi bila masa lain dia orang London. 


Basic je
Foto: Twitter

Tetapi, ada juga netizen yang menyokong Vivy berkata, memang ada orang yang susah hendak bertutur sepenuhnya dalam bahasa ibunda sendiri. 

Mungkin dibesarkan dengan hanya menggunakan bahasa kedua dari kecil dan tidak menekankan bahasa ibunda, maka begitulah jadinya.


Susah sebenarnya. Foto: Twitter

Tak boleh salahkan dia juga kan, geng-geng setiap tahun melancong di London ni memang susah hendak bercakap Bahasa Melayu. 

Bagaimana dengan anda? Pelat bercakap dalam Bahasa Melayu atau bahasa Inggeris? - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
4
Sedih
4
Lawak
4
Bosan
6
Komen: 36
Komen

Previous : "Hero Dan Heroin Nampak Kaku Je"- Farah Nabilah Dan Fikry Ibrahim Dihencap Komen Negatif

Next       : Que Haidar Dituduh Dayus Dan Islam Liberal, Biarkan Isteri Dan Anak Tak Tutup Aurat

Komen Terbaru

Quote heythere123 19-9-2019 06:10 PM
Tapi Mrs Ducky ni memang akan buat something untuk naikkan nama dia, walaupun sebenarnya tak perlu. It is better for her than just focus on her fashion biz, it’s okay to make some jokes or what, but you don’t need to go overboard you know. Nama dh ada, keep it at that je la

Lain-lain Komen

Quote matbad 30-8-2019 10:37 AM
Tak boleh salahkan dia juga kan, geng-geng setiap tahun melancong di London ni memang susah hendak bercakap Bahasa Melayu.
Ayat win dan padu dri min..
Melancong ja kannn hahahahaha..
Kot mna profesional pn tetap dgn prangai melayu kelas ke3..
Desa sgtttt
Quote grizz 30-8-2019 10:37 AM
bole la king coco join bm challange ni
Quote matbad 30-8-2019 10:40 AM
[quote]matbad: Tak boleh salahkan dia juga kan, geng-geng setiap tahun melancong di London ni memang susah hendak bercakap Bahasa Melayu.

Ayat win dan padu dri min..
Melancong ja kannn hahahahaha..
Kot mna profesional pn tetap dgn prangai "pemikiran melayu kelas ke3"..
Desa sgtttt
Quote Boomibulat 30-8-2019 10:47 AM
Mohon vv mkn budu dan belacan setiap hr..insayaallah lancar ckp melayu
Quote Kurex 30-8-2019 10:51 AM
Yang korang pergi melayan dah kenapa???
Quote Kurex 30-8-2019 10:51 AM
Yang korang pergi melayan dah kenapa???
Quote diggerr 30-8-2019 10:54 AM
{:thief {:cryrun
Quote fliphair8 30-8-2019 10:54 AM
TinV ni pun, dah ko tu ngaku melayu takyah laa batak nak wat challenge bm plak...mmg laa hujan poyo diturunka  netizen...susah hidup ye dek kalo x memoyo...a class of my own gituh
Quote manehnya 30-8-2019 11:15 AM
Poyo lah... Hari2 makan nasik sambal blcan kot
Quote CatMiow 30-8-2019 11:17 AM
Nak juga aku tengok video tu.

Tapi yg dok sokong dia ni,  mak dia n mentua dia ok je cakap malay,  tak pelat pun.

Dok london betahun2 since kecil , tu aku boleh Terima la kalau pelat.

Tak jatuh standart pun kalau lancar bahasa melayu.
Quote adeqbun 30-8-2019 11:17 AM
laki die kan x ckp melayu..anak2 pon xpenah dgr lg ckp melayu..bangga sgt..so nak marah bangsa lain yg xreti ckp melayu?
Quote natrahn 30-8-2019 11:37 AM
Mungkin dia kurang makan sambal belacan... kalau dah lahir n membesar kat malaysia, confirm boleh cakap Melayu, nak-nak pulak memang orang Melayu..

Lain lah kalau sendiri malu cakap melayu = i look stupid when i speak Malay kot..
Quote Cpkay 30-8-2019 11:40 AM
grizz replied at 30-8-2019 10:37 AM
bole la king coco join bm challange ni

faunnndesyenn kata coco
Quote Mfzg89 30-8-2019 11:54 AM
muka pn acah..acah je lebih..
Quote haryatie 30-8-2019 12:05 PM
mcam mana nak salahkn cina n india jerk x mahir ckp melayu
melayu sendiri pun x pndai ckp
so nk hantar balik mana tu
Quote Artemesiaa 30-8-2019 12:12 PM
Kowser melayan
Quote mieymiey 30-8-2019 12:16 PM
Beri ya Tinvy bukan bewwwrrrriiiii
Quote Wiwan 30-8-2019 12:20 PM
Saje je tu memeriahkan challenge yg ada. maybe her environment semua speaking. Entahlaaa
Quote Kadaisaku 30-8-2019 01:04 PM
Jangan lupa lakinya si shilalat pun perlu join BM challenge ni hahaha

Papepun tin V mmg poyo

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.546195s Gzip On
To Top