Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Sokonglah Sikit Filem Malaysia!"- Pengarah Bengang Pawagam 'Pedajal' Masa Tayangan

19-9-2019 10:30 AM|HakirRahman| Komen: 48

Banyak isu industri filem Malaysia, kadang-kadang patah hati mereka yang menghabiskan masa membikin filem tapi tak dapat sambutan. Selalu juga berlaku tiada sambutan sebab penonton ada tanggapan tidak berapa elok dengan kualiti filem Malaysia. 

Tetapi, ada juga ketikanya, pawagam didakwa sengaja "membunuh" filem tertentu dengan melakukan pelbagai helah sekadar untuk menghabiskan syarat wajib tayang. Skim Wajib Tayang adalah usaha Finas untuk menggalakkan tayangan filem ditayangkan secara 14 hari berturut-turut dalam dewan wayang terbesar dengan beberapa syarat. Maka, untuk filem Malaysia, skim ini memberikan mereka peluang bernafas daripada bersaing dengan filem luar negara. 


Tetapi, ada pawagam yang memanipulasi skim ini untuk menindas filem tempatan. Baru-baru ini, pengarah filem "Suatu Ketika", Prakash Murugiah, meluahkan kekecewaan di Facebook kerana tindakan pawagam GSC dan MBO Cinemas yang tidak memberikan sokongan kepada filemnya. 



Malah, filem itu juga didakwa ditayangkan di dewan wayang yang banyak kerusi rosak! Kerusi tak rosak hanya di baris depan, siapa yang hendak tengok? 


Ramai juga penonton yang membangkitkan isu yang sama, pawagam pilih kasih dalam tayangan filem tempatan. Terutamanya dalam soal masa tayangan yang tidak sesuai, selalunya awal pagi atau tengah malam hari bekerja. 


Apa kata anda? Adakah benar pawagam sengaja "pedajal" filem tempatan atau ada sebab lain? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 47
Komen

Previous : Tersalah Pakai Topeng Surgical Mask, PU Abu Dituduh Cuba Raih Perhatian

Next       : Foto Sekitar Majlis Akikah Anak Sulung Che Puan Juliana Evans, Tengku Kamiliah

Komen Terbaru

Quote Mfzg89 23-9-2019 10:59 AM
1 je masalah, production filem syg nak keluar bajet buat promo..bila filem x laku salahkan org. Pawagam pn nak cari makan bayor gaji sana sini..

Lain-lain Komen

Quote natrahn 19-9-2019 10:52 AM
awal-awal lagi dah kena cantas dengan panggung wayang...
Quote TalibanRock 19-9-2019 11:05 AM
kesian. da la kene bersaing dgn filem holiwud, ni xbagi can plak oleh pawagam..adoi laaa..
Quote Boomibulat 19-9-2019 11:19 AM
Tgk trailer mcm best..
Quote duri_durians 19-9-2019 11:22 AM
saiya taktahu pun flem ni.. sedih dan kesian tu ada tapi industri perfileman negara mmg dah lama  ditindas.. panggung wayang cuma cari untung.. there is no such thing as charity shows  
Quote ciksom 19-9-2019 11:25 AM
Panggung wayang kan nak untung ofkos la kene tayang citer omputeh.baru la untung banyak.
Quote BicaraHatiku 19-9-2019 11:28 AM
Timing is everyhing....wahhh gitew.
Quote miamiot 19-9-2019 11:38 AM
Boomibulat replied at 19-9-2019 11:19 AM
Tgk trailer mcm best..

Tu la iolss rasa mcm best je
Quote Boomibulat 19-9-2019 11:41 AM
miamiot replied at 19-9-2019 11:38 AM
Tu la iolss rasa mcm best je

I suke citer2 kampung ni..
Quote MatDeghem 19-9-2019 11:44 AM
tok pinas mana???  bela lah pengiat seni lokal

[ig]https://www.instagram.com/p/BwEQU3Qgw3y/[/ig]






Quote tintin22 19-9-2019 11:46 AM
MatDeghem replied at 19-9-2019 11:44 AM
tok pinas mana???  bela lah pengiat seni lokal

kemon
Quote MissCarcosa9753 19-9-2019 11:46 AM
Cerita apa ni
Quote lonso 19-9-2019 11:46 AM
Baru mk tgk..np waktu x sesuai
Quote adila39 19-9-2019 11:50 AM
movie gini patutla support.. xlah citer pontianak yg x menjana minda. even reporter pun xnak write up lelebih sbb xd artist hot. malaysia ni entahla suka ngikut trend org luar manjang..
Quote Aunty_Acid 19-9-2019 11:51 AM
aku tgk dkt ig ifarahahmad rajin dia promote movie ni, baca dkt caption dia sedih rasanya.
rita pun ada komen di ig rita pun ada bg sokongan.

cerita mcm ni lah wajib tgk bkn tgk movie mcm citer porno pakai baju ketat mcm telanjang nenen mcm nasi lemak 20 hengget
Quote tagas 19-9-2019 11:56 AM
tokey2 wayang kat mesia nih sape punye

cina2 cilake jgk ke
Quote katemoss 19-9-2019 12:19 PM
Edited by katemoss at 19-9-2019 12:20 PM

Aku rasa it's time dah penerbit-penerbit/pengarah-pengarah cerita Melayu yang betul2 mahukan perubahan, kelainan dalam industri bergabung tenaga and start submit cerita2 ni pada streaming online platform mcm Netflix/Iflix and Viu.

To be honest, aku sendiri pun dah lama tak pergi tgk wayang since kewujudan online streaming ni. Bila tgk review, baca komen, dgr hype pasal sesuatu cerita baru, yes mmg rasa teruja and bersungguh nak pergi tgk apa semua, tp end up akan terdelay hari ke hari, sibuk dgn daily struggle/obligations, hypeness cerita tu pun pudar, and next cerita baru muncul, aku pun lupa, and there goes another good movie unwatched.

Instead when you turn to online portal ni, kau dapat the luxury to watch the movie at the comfort of your home, your time and your selection. Perasan tak ada sesetengah movie berat yang kau kena 'berfikir' kau mcm tak selesa nak tgk ramai-ramai kat wayang? Dalam case aku mcm tulah, bila 1,2 Jaga diletakkan dalam Netflix terus aku tengok and ohh man the movie was soo good.

Aku tak tahu berapa sbnrya yg berapa producer akan dapat bila hanya letak dkt portal mcmni instead of main di pawagam. I'm no expert on this tp kesian weh tgk segala usaha/wang ringgit/masa yang dilaburkan akhirnya tak terbaloi dgn kerenah-kerenah mcmni. Skrg ni pun kita dah blh tgk banyak dah geng geng perfileman buat. Di Viu kita ada DEVOTED (Sharnaaz Ahmad), KELUARGA BAHA DON (Remy Ishak), Di Iflix ada KL Gangster Underworld Franchies (Beto, Zahiril, Amerul Affendi), di Netflix ada Fly by Night (Bront Palarae), semuanya best-best and rare from what you've seen on mainstream TV. Cumanya bila diletakkan pecah pecah di pelbagai jenis platform akan menimbulkan kesukaran utk tngok lah.
Quote katemoss 19-9-2019 12:24 PM
Jadi apa kata mereka mereka ni duduk berbincang and susun timeline movie diorang and let's sumbat kita with this kind of movie/drama sampai kita sendiri tak blh bernafas dgn cerita cerita bagus mcmni yg lepas ni dah takda dah org asyik sembang pasal movie2 org kaya kahwin paksa yada yada yada... biar slot mega drama / akasia tu akhirnya mengalah yang orang dah tak perlukan lagi cerita cerita stock mcmni... jadi boleh ke? or one can dream of je lah ya? sbb takde kemuafakatan antara depa ni?
Quote sleepandream 19-9-2019 01:18 PM
katemoss replied at 19-9-2019 12:19 PM
Aku rasa it's time dah penerbit-penerbit/pengarah-pengarah cerita Melayu yang betul2 mahukan perubah ...

iols stuju...
usahkan wayang... tv astro pun iols malas nak tengok dah..
iflix/netflix lagi best boleh marathon takde gangguan iklan sangat..

Quote RatuDunia94 19-9-2019 01:22 PM
katemoss replied at 19-9-2019 12:19 PM
Aku rasa it's time dah penerbit-penerbit/pengarah-pengarah cerita Melayu yang betul2 mahukan perubah ...

Lama2 industri filem jd mcm industri muzik..
Org dh x beli album instead streaming di platform digital. Same goes to filem2. Org dh x g wayang instead of streaming video di rumah saje..

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118919s Gzip On
To Top