Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Enggan Berdiri, Tak Hormat Lagu Negaraku Boleh Dipenjara

30-9-2019 11:54 AM Komen: 16
Individu berdepan hukuman penjara dan denda jika tidak menghormati dan enggan berdiri tegak ketika nyanyian lagu Negaraku berkumandang, lapor Harian Metro.

Pelaku yang tidak menghormati lagu kebangsaan itu boleh ditahan mengikut Akta Lagu Kebangsaan 1968.


Gambar Hiasan
Foto: SAYS

Berdasarkan akta itu, individu berkenaan boleh ditahan jika perbuatan itu dilakukan di hadapan pegawai polis yang melihatnya.

Namun, buat masa ini polis tidak menerima sebarang laporan mengenai kejadian itu, kata Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pendakwaan dan Undang-Undang D5, Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Mior Faridalatrash Wahid.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kejadian tular di laman sosial membabitkan lapan individu dan seorang wanita yang tidak menghormati nyanyian lagu Negaraku dipercayai berlaku dalam satu majlis di Sarawak.

Tambah Mior, pihaknya juga membuka kertas siasatan susulan tindakan pengurusan Sekolah Kebangsaan Perempuan (P) Methodist, Pulau Pinang melarang bacaan doa mengikut agama Islam.

Sekolah itu sebaliknya mengarahkan pelajar membaca doa mengikut bacaan agama Kristian pada Majlis Hari Kecemerlangan Pelajar 2019.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 505(c) Kanun Keseksaan.

Berhubung kejadian itu, polis menerima banyak laporan termasuk daripada ibu bapa murid sekolah terbabit.

Sehingga kini, polis sudah memanggil dan merakamkan percakapan hadirin yang menghadiri majlis itu termasuk pengurusan sekolah serta ibu bapa murid-murid berkenaan, katanya.  - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote R2D2 30-9-2019 09:34 PM

Lain-lain Komen

Quote umbut 30-9-2019 02:09 PM
Berat bontot
Quote Forfoxache 30-9-2019 02:13 PM
Nanti ada la Kaepernick version syelet tisu muncul kat media tk lama lg
Quote Remyda 30-9-2019 02:39 PM
[fbp]https://www.facebook.com/103158497734071/posts/128318795218041?sfns=1[/fbp]
Quote Remyda 30-9-2019 02:47 PM
[fbp]https://www.facebook.com/167047123315520/posts/2669946693025538?sfns=1[/fbp]

[fbp]https://www.facebook.com/319892691997134/videos/390804921822561?sfns=1[/fbp]
Quote Kurex 30-9-2019 02:56 PM

kenapa kosong je? ke pc ni tak boleh tengok?
Quote pukulrata 30-9-2019 04:10 PM
Haiya la apek..apa lagi mau mising2
Lu tgk sini miya cina pun cakap BM talak pandai2 munya.sulah lama luluk sini pun talak leti2 apa had?
Quote Artemesiaa 30-9-2019 04:13 PM
Pasti ramai yang tak tahu ada hukuman buat mereka yang berperangai macam tu
Quote FanTasyCreaTioN 30-9-2019 04:16 PM
Kurex replied at 30-9-2019 02:56 PM
kenapa kosong je? ke pc ni tak boleh tengok?
PC tu tak leh tengok ..
link dari FB ..
ada guna Adblock tak?


Quote Kurex 30-9-2019 04:18 PM
FanTasyCreaTioN replied at 30-9-2019 04:16 PM
PC tu tak leh tengok ..
link dari FB ..
ada guna Adblock tak?

balik nanti je tengok.. sebab handphone tertinggal dekat rumah.. pc ni pc opis... mampus kalau bukak
Quote cupu 30-9-2019 04:29 PM
Kump apa ni nama pemisah pemisah...lanun sgt namanya.
Quote Sham143 30-9-2019 06:09 PM
Sekadar cakap aje tapi tk kuat kuasa undang2.. Sbb tu orang2 mcm ni tk takut..
Quote brownstone 30-9-2019 06:22 PM
Majlis tu kenapa perlu ada nyanyian lagu Negaraku in the first place? Aku rasa mmg saja dia nak provoke. Dia suruh penganjur mainkan lagu, tapi dia duduk dan minta dirakam nak tunjuk perangai rebellious.
Quote minguk 30-9-2019 06:39 PM
penjara saja tak mencukupi. sila buang negara!
Quote monsterwife 30-9-2019 06:51 PM
Ada hikmahnya Ph menang sbb at least baru skrg kita tahu perangai sekor2
Quote R2D2 30-9-2019 09:34 PM
Police call up Sarawak activist group members for not standing for national anthem
    Monday, 30 Sep 2019
    6:47 PM MYT


KUCHING: Police have called up seven members of the Sarawak for Sarawakians (S4S) activist group who did not stand up for the national anthem, as seen in a video clip which has gone viral on social media.

State deputy commissioner of police DCP Datuk Dev Kumar said a police report on the incident was lodged on Monday (Sept 30).

"Based on the report, we have commenced investigations under Section 8(3) of the National Anthem Act 1968," he said.

Under Section 8, anyone who knowingly shows disrespect to the national anthem in a public place can be fined up to RM100 or jailed not more than one month.

The incident took place during a fundraising dinner organised by Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) last Friday (Sept 27).

S4S spokesman Shaow Tung Leong, who was among those called up by police over the incident, said their action was a "silent protest" against the Federal Government's "unfair" treatment of Sarawak.

"We did not stand up because we feel disappointed and angry at the Federal Government.

"(Prime Minister) Tun Dr Mahathir Mohamad said the government cannot give back the 20% oil royalty to Sarawak," he told reporters after having his statement recorded at the Kuching police district headquarters' one-stop centre at Jalan Simpang Tiga here on Monday afternoon.

Leong, who uploaded the video clip on Facebook on Sept 28, also claimed that the Federal Government had taken nearly RM600bil in oil revenue from Sarawak in the last 56 years.

"We feel disappointed that our oil royalty is being taken, so when Negaraku was played, we did not want to stand up. But we don't want to be like Hong Kong where they go and fight. We are peaceful and we choose to protest silently," he said.

Quote R2D2 30-9-2019 09:34 PM

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.299233s Gzip On
To Top