Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

'Tanah Melayu Atau Tanah Malaysia?' - Khaled Nordin Cabar Wong Yan Ke Berdebat

Tukang Tulis|21-10-2019 10:02 AM Komen: 84
Wong Yan Ke masih belum menyahut cabaran untuk berdebat. Kredit foto: Facebook
Bekas aktivis pelajar Universiti Malaya (UM), Wong Yan Ke yang mencetuskan kontroversi semasa istiadat konvokesyen baru-baru ini dicabar untuk berdebat tentang topik 'Tanah Melayu atau Tanah Malaysia'.

Cabaran itu dilontarkan oleh wakil Pertubuhan Aktivis Negeri Johor (MUDA), Mohamad Khaled Nordin dalam surat terbuka yang disiarkan melalui laman Facebook miliknya pada 20 Oktober lalu.

Mohamad Khaled Nordin. Kredit foto: Facebook
Beliau berkata, setelah mengkaji rakaman video ucapan Naib Canselor UM, Prof. Datuk Ir. Dr. Abdul Rahim Hashim yang dimuat naik dalam laman Facebook University of Malaya Association of New Youth (UMANY), tiada kesalahan yang dikesan.

"Fakta yang beliau ucapkan sewaktu Kongres Maruah Melayu adalah benar.

"Fakta dan pandangan yang beliau kemukakan juga berdasarkan kontrak sosial yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," jelasnya dalam surat terbuka itu.

Surat terbuka kepada Wong Yan Ke. Kredit foto: Facebook
Justeru, Mohamad Khaled mempelawa Yan Ke untuk berdebat pada tarikh, tempat dan masa yang bakal dipersetujui secara bersama.

"Saya berharap pihak encik mampu menerima pelawaan debat terbuka saya ini atas nama kebebasan bersuara atau freedom of speech," katanya.

Kebiadaban Yan Ke yang memegang plakad sambil melaungkan perkataan 'tolak rasis', 'undur VC' dan 'ini tanah Malaysia' di atas pentas semasa Istiadat Konvokesyen Universiti Malaya (UM) Kali Ke-59 pada 14 Oktober lalu dikecam banyak pihak.


Pada mulanya, Yan Ke tidak dibenarkan mengambil skrol ijazah kejuruteraan awam namun atas sebab-sebab tertentu, UM terpaksa menyerahkan dokumen itu kepadanya.

Setakat ini, Yan Ke belum menyahut cabaran yang dikemukakan oleh Mohamad Khaled itu. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 84
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Bedah.Cun 23-10-2019 01:01 PM
HATE YOUUU!!!! HATEEE YOUUU!!!

Lain-lain Komen

Quote JohnnySins 21-10-2019 10:11 AM
kalau tanah Malaysia semua sepet2 sudah boleh berbahasa Melayu dengan baik....dan tidak racist terhadap orang Melayu dan anak negeghi sabah sarawak....ni masuk hutan cari orang asli pun dok sebaq agama gereja..lepaih depa masuk gereja teruih buat tak kenai...life must go on habaq dia...wakakakakakakakakkakakaak
Quote Melorqe 21-10-2019 10:27 AM
cepat apek. cepat apek
aku nak tengok kau berdebat
apa yg kau tak puas hati sgt
kata budak engineer grad UM kan

Quote pokaibanktokyo 21-10-2019 10:32 AM
Cacai 20 ringgit dap pun mau layan ka ?
Quote kaishi 21-10-2019 10:34 AM
aku join sekali cabar si apek ni bdebat dgn khaled dan lain2 lg.

kau kata racist kan, we will see siapa sebenarnya racist!
Quote arnauld 21-10-2019 10:41 AM
Edited by arnauld at 21-10-2019 01:14 PM

Malay-sia tu maknanya tanah melayu la ngok hehehehe to be precise ~sia greek suffix mean state of similarly to indonesia. So malaysia means states of the malays hahaha
Quote Sangkar_Emas7 21-10-2019 10:47 AM
Yeahhhhhh. Go go go!!
Quote paz 21-10-2019 11:01 AM
Cepat lah accept, kita pun nak tau apa yang dia tak puas hati tu.
Quote hatikudus 21-10-2019 11:09 AM
Tunggu lampu hijau & guide dr sifu dia le tuuuu
Quote chicozinn 21-10-2019 11:38 AM
mati2 aku ingat khaled noordin ex mb johor tu..ape lagi apek, cepat la berdebat..ckap hebat sgat..eh malu la dpat ic malaysia pun sbab lahir kat malaysia..kalu da keturunan bukan bumi jangan harap la nak naik kaduk..muka da la hodoh pehtu bodoh lagi..
Quote RED 666 21-10-2019 11:41 AM
dap dan proksinya makin naik lemak sejak ada kuasa
Quote Catpaw 21-10-2019 12:07 PM
Buruknya plakad budak ni
Quote Bedah.Cun 21-10-2019 12:38 PM
JohnnySins replied at 20-10-2019 02:11 PM
kalau tanah Malaysia semua sepet2 sudah boleh berbahasa Melayu dengan baik....dan tidak racist terha ...

Yang, deme masuk hutan Pahang guna nama Yayasan OA yg didaftar guna nama orang Indon untuk curi pasir sungai n jual. Pukimak punya cina haram jadah
Quote Bedah.Cun 21-10-2019 12:40 PM
Malay tu refer kat Melayu lar bangsat. Takkan Malay toh maksud Fuckien pulak. Tongonggg punya retarded cinqs
Quote EmaAsmadi 21-10-2019 01:47 PM
Ini tanah Melayu. Kau cina bukit. Balik tongsan
Quote Buritan 21-10-2019 02:03 PM
Melorqe replied at 21-10-2019 10:27 AM
cepat apek. cepat apek
aku nak tengok kau berdebat
apa yg kau tak puas hati sgt

Kote hilang.. okk.. done aku tolong jwbkan
Quote Buritan 21-10-2019 02:04 PM
EmaAsmadi replied at 21-10-2019 01:47 PM
Ini tanah Melayu. Kau cina bukit. Balik tongsan

Balik tongsan cine tongsan pun tongsampahkan u
Quote Asdan 21-10-2019 02:31 PM

perkataan sosial kontrak tak wujud dalam perlembagaan, betul tak ?
Quote Asdan 21-10-2019 02:36 PM

malaysia (english) = tanah melayu, melayu (jawa) = lari, betul tak ?

namun, nama adalah nama, indonesia = kepulauan hindu  tapi bukan bermakna semua hindu, sebaliknya negara muslim terbesar
Quote noradaniez 21-10-2019 02:39 PM
Berapa agaknya pointer sepet ni agaknya ye

Lihat semua komen(84)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.297814s Gzip On
To Top