Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Wanita Dicadangkan Kencing Berdiri Untuk Kurangkan Kesesakan Di Tandas Awam, Setuju?

6-12-2019 05:47 PM|Oleh: LilRose| Komen: 31

Persatuan Pelancongan Hong Kong (HKTA) mencadangkan tandas urinal khas untuk wanita disediakan di semua tandas awam.


Kredit foto: South China Morning Post

Memetik AsiaOne dan South China Morning Post, cadangan yang diutarakan pada Khamis itu bertujuan untuk mengelakkan 'kesesakan' di tandas wanita.

Menurut HKTA, kemudahan itu akan memendekkan masa wanita membuang air kecil kepada 1.5 minit saja, berbanding dua hingga tiga minit pada kebiasaannya.

Ia sekali gus dapat mengurangkan jumlah orang beratur di luar tandas wanita.

Selain itu, tandas awam mungkin boleh menyediakan 'corong kencing' pakai buang untuk membantu wanita membuang air kecil dengan lebih 'kemas'.


Kredit foto: South China Morning Post

"Ia lebih praktikal untuk menyediakan urinal berbanding membina bilik air tambahan terutama dalam tandas awam yang sudah lama (usang) dan kecil," kata timbalan presidennya, Henry Hung Chi Kuen yang sudah 40 tahun berkecimpung dalam karier kejuruteraan paip.

Difahamkan, kajian mendapati Hong Kong tidak mempunyai tandas awam mencukupi untuk wanita. Hingga kini, hanya 48 tandas awam diubai suai dan ditambah baik.

"Kalau begini, ia akan mengambil masa 16 tahun untuk menambah baik semua tandas awam di bandar ini," tambahnya yang berharap Hong Kong dapat menambah baik kemudahan semua tandas awam dalam masa lima tahun akan datang.


Kredit foto: South China Morning Post

Tidak janggal ke rupanya kalau ia benar-benar direalisasikan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
3
Terkejut
5
Sedih
2
Lawak
12
Bosan
1
Komen: 31
Komen

Previous : "Salji Dalam Rumah" - Ini 10 Fakta Menarik Tentang Rumah Orang Terkaya Di Asia!

Next       : Video 'Glow Up' Gadis Ini Tular, Rahsianya Adalah Tinggalkan Minuman Manis!

Komen Terbaru

Quote eina2lovers 10-12-2019 10:48 AM
euuuuuuuuwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

Lain-lain Komen

Quote sepiITUindah 6-12-2019 05:59 PM
meleleh ler bongok
Quote Boomibulat 6-12-2019 06:07 PM
hari ahad lps jem teruk kat karak highway..kesian tgk org pompuan beratur panjang nk masuk toilet persis nk beli tiket bola final JDT lwn kelantan..mesti ada yg x tahan sgt tu..i bwk ank buah pompuan msk toilet lelaki jgk..nk buat cmana dh x tahan
tp idea ni mcm x blh buat ssb pompuan xde belalai nk hulur..
Quote chicozinn 6-12-2019 06:08 PM
Tapinkat aeon jusco tebrau dlm toilet pompuan ade tempat kencing berdiri..adekah utk wanita berloceng???{:smile{:smile
Quote Artemesiaa 6-12-2019 06:19 PM
Mungkin tak sesuai untuk masyarakat disini mengunakan cara tu walau dah terbukti berkesan
Quote Zeatyisaac 6-12-2019 06:25 PM
Kalau ada corong, kat longkang pun boleh, tak payah guna toilet. Tapi macamana cucinya?

p/s; Pernah tertengok pompuan berak kat tepi jalan sebelum tol.
Quote matchstick 6-12-2019 06:49 PM
Utk kaum yg x cebok boleh ler... Tp mesti ada yg x berapa pro guna corong tu meleleh lah.. bau hancing seluruh toilet nt
Quote lwyl 6-12-2019 07:08 PM
Saya setuju.
Quote AbukRokok 6-12-2019 07:24 PM
pantas juga masa kencingan mereka...3 menit sahaja
Quote KIM.K 6-12-2019 07:26 PM
AbukRokok replied at 6-12-2019 07:24 PM
pantas juga masa kencingan mereka...3 menit sahaja

Mana ada..responden diorg batu karang ke apa
seminit tak sampai nokharom betul
Quote sarah82 6-12-2019 07:46 PM
Yg suka travel.. Aku sarankan ada 2 benda ni

Screenshot_20191206_194508_com.shopee.my.jpg
Screenshot_20191206_194442_com.shopee.my.jpg
Quote epuepy 6-12-2019 08:11 PM
X setujuk. Mau meleleh2 wei. Yuck.{:freak
Quote any42 6-12-2019 08:20 PM
klau tgk gmbar kira ruang ttap private mcm yg biasa punya. kot la bt urinal bowl sbaris mcm toilet llaki xke haru yg pkai skirt ketat kna selak smpai ats.
Quote Bunggah 6-12-2019 09:18 PM
Klau di rumah, boleh laa try. Tapi buat ape kan? Klau jalan2 taknak lerrr.....takut meleleh kat seluar.
Quote Ladybird910 6-12-2019 09:21 PM
Yg preggy ingt smpi ke nk tadah2 pki bidet tu..nk cangkung pon xlarat..pinggang sakit..ni kan plak nak diri sambil pgg corong..  mengah2 ok
Quote salmon-suki 6-12-2019 09:56 PM
Bodoh!msti jantan ngn pmpuan kencing merata y bg idea cenggini!
Quote violetungu 6-12-2019 10:35 PM
Untuk orang islam tak digalakkan kencing berdiri..
Quote Muahahaha 6-12-2019 11:41 PM
Tak selesa lah kencing berdiri. Hahaha
Quote unguaurora 7-12-2019 12:13 AM
Kencing bersepah la nti.. tp x heran kalau cina yg usul benda ni. setakat meleleh skit tu xde hal sbb deols blh kencing dan berak merata tanpa cebok. Lps berak selamba je x istinjak. Tarik dan zip seluar, terus jln. Bygkan la baunya
Quote nolya 7-12-2019 01:33 AM
Tak hairanlah kalau cina yg usulkan benda mcm tu.  Mereka bukan faham ttng adab berhadas dn istinjak ni.  Dah kencing berdiri, selet  sajakah dgn wet tisu.  Nak kencing gunakan corong tu boleh ke kencing di khalayak ramai, tak payah di tempat yg terlindung?  

Lihat semua komen(31)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.892981s Gzip On
To Top