CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Betul Ke Makan Cili Baik Untuk Jantung Dan Strok?

30-12-2019 10:27 AM| Diterbitkan: aarsyad93| Dilihat: 3322| Komen: 8|Original author: Oleh: Amir Arsyad

Description: Selama bertahun-tahun, cili telah dipuji untuk sifat terapeutiknya dan kini para penyelidik mendapati bahawa makan cili secara kerap boleh mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung dan stro ...

Kredit Foto: Pixels

Selama bertahun-tahun, cili telah dipuji untuk sifat terapeutiknya dan kini para penyelidik mendapati bahawa makan cili secara kerap boleh mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung dan strok. 

Di Itali, satu kajian membandingkan risiko kematian di kalangan 23,000 orang yang mengambil cili dan tidak mengambil cili dalam hidangan telah dilakukan.

Selama lapan tahun penyelidikan dijalankan terhadap status kesihatan dan kebiasaan makanan peserta menunjukkan 40 peratus penurunan risiko kematian akibat serangan jantung bagi peserta yang mengambil cili sekurang-kurangnya empat kali seminggu, menurut ulasan CNN Health.

Difahamkan, penyelidikan menggunakan data dari kajian Moli-Sani yang mempunyai sekitar 25,000 peserta di wilayah Molise di selatan Itali.


Kredit Foto: Unsplash

Licia Iacoviello, pengarah jabatan epidemiologi dan pencegahan di Neuromed dan seorang profesor di Universiti Insubria di Varese menjelaskan bahawa kelebihan cili telah disahkan melalui budaya makanan Itali. 

Pasukan ini juga merancang untuk mengkaji mekanisme biokimia yang menjadikan cili baik untuk kesihatan manusia.

Tak hairanlah, kerana capsaicin yang terkandung dalam cili dikatakan efektif untuk melawan inflamasi yang membawa risiko penyakit jantung. Capsaicin juga membuatkan darah  berjalan lancar dan kerak lemak pada pembuluh darah tidak akan terbentuk. Cili mampu mengurangkan terjadinya penggumpalan darah jika diambil secara rutin.

Pakar-pakar memuji kajian yang dilakukan dengan beberapa batasan.

"Hubungan jenis ini menunjukkan bahawa cili mungkin hanya penanda untuk beberapa faktor pemakanan atau gaya hidup lain yang tidak diambil kira, tetapi untuk menjadi adil, ketidakpastian seperti ini biasanya terdapat dalam kajian epidemiologi, dan pengarang mengakui ini," kata Ian Johnson, penyelidik pemakanan di Quadram Institute Bioscience di Norwich, England.


Kredit Foto: Pixels

Manakala, Duane Mellor, ahli diet Sekolah Perubatan Aston di UK berkata, penemuan itu "menarik" tetapi "tidak menunjukkan kaitan sebab" antara penggunaan cabai dan manfaat kesihatan. Dia berkata, kesan positif penggunaan cili yang dilihat dalam kajian ini boleh dikaitkan dengan bagaimana lada digunakan dalam diet keseluruhan.

Nampaknya, penyelidikan ni akan diteruskan dengan lebih mendalam. Semoga berhasil.

Kalau nak ikutkan, dah banyak kebaikan cili yang kita dengar dan percaya. Malah, produk berasaskan cili juga telah berada di pasaran. Cuma nak pesan, dalam apa keadaan sekalipun bersederhana adalah pilihan yang terbaik. Jangan nanti bertambah pula penyakit lain. - CARI
9

Bagus
11

Marah
9

Terkejut
12

Sedih
11

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sarah82 30-12-2019 11:05 AM
No wonder jantung aku sihat.. Aku makan cabai hari2
Quote biskutraya 30-12-2019 12:12 PM
Metabolism booster cili ni.. Bagus.. Tapi orang tak tahan pedas jangan over consumption pulak.. Bocor usus nanti..
Quote i_is_kennot 31-12-2019 02:01 AM
Terlebih cili pun tak elok jugak,  penyakit lain pulak timbul
Quote moocoww 4-1-2020 03:10 AM
Tanpa cili hidup ai x bermakna..
Quote Artemesiaa 6-1-2020 12:34 PM
Kalau terlalu banyak pun boleh memudaratkan takut akhirnya kena ulser sebab terlalu suka makan makanan yang pedas2
Quote ina_na 2-6-2020 07:09 PM
Aku paling x kuat pedas.. Kalo msk gulai lomak cili padi tu aku kira x 5 paling banyak 7 paling banyak.. Tp kalo blk kg mak aku.. X yah kira2 la mrh di mak saudara.. Segenggam dua blander buat gulai lomak cili padi.. Lps tu aku la yg naya nye.. Perut x tahan x tido mlm la keluar msk toilet..

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 07:25 AM GMT+8 , Processed in 0.153890 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top