Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Doktor Dikenakan Tindakan Tatatertib, Yang Rakam Video Tu Tak Kena Apa-Apa?"

19-2-2020 01:42 PM Komen: 59


Menggemparkan!

Sekali lagi video yang melingkari doktor, 'trending' apabila pesakit menularkannya di media sosial. 

Kejadian yang berlaku di Klinik Kesihatan Seremban ini bermula apabila wanita yang juga pengguna Facebook memuat naik video berdurasi 28 saat lalu menyatakan dia mendapat layanan buruk daripada doktor tersebut. 


Dengan ayat "Kau tak boleh tunggu, kau keluar," membuatkan wanita ini berasa tidak puas hati lalu meluahkan kekecewaanya di Facebook. 

Fb

Dakwanya, doktor tersebut tidak merawat walaupun sudah diberitahu selsema teruk, sebaliknya diherdik. 

Hal itu menjadi makin hangat apabila ramai warganet tidak berpuas hati dengan video yang  menyokong sebelah pihak sahaja. 


Justeru itu, Kementerian Kesihatan menerusi Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan telah tampil dengan kenyataan ianya telah diselesaikan dengan rundingcara kedua-dua pihak.




Bagaimanapun, ada juga khabar-khabar yang menyatakan doktor tersebut akan direhatkan serta dikenakan tindakan. Selain itu, akan ditambah bilangan doktor iaitu dari 3 ke 4 orang akan dilaksanakan. 
Twitter

Justeru itu, ramai yang mempersoalkan tindakan orang awam yang menularkannya hingga menyebabkan doktor tersebut dikenakan tindakan. Bagaimana pula dengan orang awam yang juga bersalah? 



Susah juga ya apabila setiap perkara hendak ditularkan. Jadi, dalam kes sebegini ianya lebih memburukkan keadaan atau menambahbaik? - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 59
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote smartaleck07 23-2-2020 03:37 PM
supernaturalee replied at 23-2-2020 03:30 PM
Rsnya pharmacist pun tgk jgk condition patient yg bertny jgk kot
Klu smpi jln pun terkesot2
Xk ...

setuju... of course kna ada perikemanusiaan jugak la time mintak re-confirm balik.. tp sbb pharmacist tu tgk akak ni able-bodied, plus x serious conditionnya, sila la pegi check balik sniri dgn doktor.. hangin terus akak tu.. huhu.. akak ni plak dh biasa gi klinik private dpt treatment segera, bila masuk KK lain dr norma dia.. terus hilang pertimbangan.. huhu..

Lain-lain Komen

Quote Lavender85 19-2-2020 02:01 PM
Kesiannya doktor tu.. boleh nmpk dari muka dia sebenarnya dia stress... Baru2 ni pertama kali warded hospital kerajaan.(sg buloh). Dengan ramainya pesakit..tapi rezeki sy dpt doktor, nurse katil sebelah menyebelah semua baik2. Saya faham penatnya diorang sbb sy nmpk ada doktor ni dari ptg sy warded smpi ke pagi lepas operation. Sy bedah pkl 2.50 pagi. Dlm pkl 5 pagi dia dtg ambik darah utk check kencing manis. Sy nmpk muka dia penat , sy pulak simpati. Tgh hari waktu tggu giliran lama pun sy faham + x berani nk complaint . Byr dahla murah .. bersyukur sgt2
Quote putput 19-2-2020 02:14 PM
bagaimana dengan ahli farmasi tu pula yang "menyuruh" pesakit memberitahu doktor updatekan system doktro chai? bukankan itu kerja staff?
Quote makita 19-2-2020 02:23 PM
Meols pestime pegi KK Seremban 2 sbb batuk non stop berbulan2 dah mkn tahun. Pegi mcm2 klinik x jalan. Ok effisyen la cepat serbis takde tgu lama. Cuma tu sekali je la rasanya pegi situ sbb doc mcm muka ada kes je dgn meols.
Tp meols fhm la pesakit ramai dan mcm2 ragam kan. Yg tukang rakam ni duk ulang stupid stupid sekali dgn bapak dia pon da bape byk.
Quote supermum 19-2-2020 02:24 PM
putput replied at 19-2-2020 02:14 PM
bagaimana dengan ahli farmasi tu pula yang "menyuruh" pesakit memberitahu doktor updatekan system do ...

Kan? Patutnya dia yang pergi bagitau. Bahaya betul salah key in ubat. Nasib patient tau/alert dia dapat ubat yang salah.
Quote MadameOnion 19-2-2020 02:28 PM
bukan sakit nak mati pun takleh nak tunggu..tunggu la sat..kalau takleh tunggu, ubat2 tu boleh dibeli kat farmasi..sedia je duit..kalau nak bayar singgit dapat layanan singgit la
Quote putput 19-2-2020 02:32 PM
supermum replied at 19-2-2020 02:24 PM
Kan? Patutnya dia yang pergi bagitau. Bahaya betul salah key in ubat. Nasib patient tau/alert dia  ...


saya rasa ahli farmasi tu pun salah satu sebab punca perselish faham. adakah ahli farmasi dengan doktor tak ngam?


Quote CinnamonR 19-2-2020 02:34 PM
Tula mcm x adil je doktor je yg kene..patut tukg rakam n pkeje farmasi tu pun kne jugak
Quote Mfzg89 19-2-2020 03:22 PM
bayor singgit tunggu 15  minit dah bising . org lain g klinik gomen mai kul 7 kul 12 baru panggil. tapi chill je sbb sedor diri benda murah. nak layanan VIP p klinik swasta high class ler..
Quote sarah82 19-2-2020 03:25 PM
Maaf la.. Aku sokong Dr ni.. Sebab aku tau Dr2 kerajaan apa bangsa pun mmg overload kerja depa.. Kat ER lagi la..dan bangsa chola terkenal dgn berlagak dan over bila berkenaan sesuatu.

Tak adil ambik tindakan pada Dr Chai tu saja.. Si chola 2 org tu patut kena tindakan sebab rakam video diklinik
Quote pumpkingirl 19-2-2020 03:33 PM
Takde ke gambar dr n achi tu shake hands tanda dah berbaik..
Dah jadi habit pulak ambik video penjawat awam n viralkan..menjadi jadi..
Quote EvieWanKenobi 19-2-2020 03:37 PM
bila dah jadi macam ni baru nak
menggelabah tambah doktor..

Quote Cassieopeia 19-2-2020 03:41 PM
berat sebelah betul!
Quote elzy 19-2-2020 03:42 PM
Kalau tak boleh tunggu lama pi la klinik swasta ker hospital swasta ker..
What do you expect pergi klinik kerajaan tapi service macam swasta.. Tolak ansur laa sikit..
Sikit-sikit viral.. Sakit ko boleh baik terus ker kalau tak makan ubat lepas viralkan doctor ni, haish..
Quote Ladybird910 19-2-2020 03:43 PM
Laju eh bila tular.mklu x..dok diam je..xbkutikkk
Quote Skuau 19-2-2020 03:45 PM
hanya mereka yg pernah ada pengalaman samada dri sendri atau keluaga yg pernah 'menginap' atau selalu ulang alik pi spital  jer yg tahu camner penat,letih,stressnya...doktor,misi,dan staff spital ni semua.....simpati dan sian kat drng ni semua...
Quote jebatmaspunyer 19-2-2020 03:45 PM
Aku fikir balik kalau x leh rakam, camner nak tunjuk bukti yang doktor tu betul2 jerit camtu?
Patient bukan nya potong que utk terima rawatan. Tapi dia kena masuk balik untuk confirm balik pasal ubat tu. Ada setengah hospital farmasi agak jauh dr tempat rawatan. Nak ulang alik tu satu hal. Lagipun system kat hospital x der provide system utk rujuk kalau ada situasi camni.
Doktor tu pun kena realize dia salah bagi medicine. Ingat pesakit nak ke masuk bilik doktor tanpa sebab? Masuk pun sebab kesalahan doktor bagi ubat.. kalau doktor bagi ubat yang betul x der lah pesakit tu nak masuk balik. Kena tengok case by case jugak.

Kalau doktor tu stress dia kena buat complaint kat management.
Kes ni ada hikmah.. Aku harap KKM akan lebih concern dengan kebajikan doktor2. Jangan sampai doktor overwork. Stress bleh buat orang buat banyak ksalahan tanpa sedar macam kes doktor ni y prescribe medicine salah & x mampu nak handle emotion.
Quote diiyanazakaria 19-2-2020 03:47 PM
putput replied at 19-2-2020 02:14 PM
bagaimana dengan ahli farmasi tu pula yang "menyuruh" pesakit memberitahu doktor updatekan system do ...

From my experience mmg kita yg kena bg tao kt dr sbb in system dr da key in, so pharmacist nk kita clearkan blk dgn dr psl diagnosis n ubat kita. Diorg xkan setelkn. This is based from my own experience la
Quote Carcosa 19-2-2020 04:02 PM
putput replied at 19-2-2020 02:14 PM
bagaimana dengan ahli farmasi tu pula yang "menyuruh" pesakit memberitahu doktor updatekan system do ...

Exactly exactly exactly.
Meols masa baca tu, dah terfikir. Ehhh pharmacist ni, byk cantik muka ko, aku plak kena kasitau Dr yg dia yg kena update dlm system?? Kena aku tu, aku jerit kat pharmacist tu.
Yg si mangkok tiles yg record ni plk, dgn pharmacist tu, kau kecut tetek tiles kau ya??! Ikuttt je apa dia suruh. Lepas tu, lepaskan dkt Doctor tu pulak. Bodoh punya mangkok tiles!
Quote AbukRokok 19-2-2020 04:02 PM
pukimak punya keling

Lihat semua komen(59)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top