arianie_s posted on 19-2-2008 10:42 AM

anak sembelit

nak wat camne ek kalau anak mengalami masalah sembelit? babyku baru 10 bulan..adakah sbb susu?

an324 posted on 19-2-2008 10:50 AM

10 bln mesti dh whining kan..
maksud dh makan..
try bagi pisang bakar..
insya Allah lawas lah dia nnt..

maybe gk susu yg diberi tak rasi perut..
tukar brand lain la tgk..

phoebe posted on 19-2-2008 10:56 AM

Reply #2 an324's post

kekadang kurang air...try bagi air masak lebih sket....tak pun susu tu lebih kan airnya..meaning lbh kan air dr dose biasa..try tgk camne...kalo still continue baru try cara lain...

anak phoebe baru start solid so dia cam sembelit gak..then phoebe bg xtra air ngan susu cair sket...alhamdullilah prob selesai..

mekma posted on 19-2-2008 12:52 PM

mm anak mek pun kerap sembelit..bila duk rumah ok je, tapi bila htr taska, seksa dia nak buang air besar..kadang2 tak tahan tgk terpaksa guna pump tu...

iklilshaza posted on 19-2-2008 02:08 PM

anak saya pun sekarang duk asyik sembelit. sampai menonggeng nonggeng nak buang air besar. sampai sekarang masik makan ubat lembutkan najis. kadang2 ubat tu pun tak jalan, terpaksa guna pump bagi dia buang.... kesian tgk.

pu3_krizalid posted on 19-2-2008 02:12 PM

masalah susu la ni..cuba try change..pastu kurangkan scoop susu tu..

arianie_s posted on 19-2-2008 02:20 PM

tukar susu? baby sy minum susu lactogen since umur 6 bulan sampai skang..so far x de masalah...mungkin jugak sbb susu kot..ntah le..dah bagi ubat utk lembutkan najis..tp x jalan jugak..sian la dia..x tau la nak wat camne..

phoebe posted on 19-2-2008 02:49 PM

maybe pasal solid food kot.....now dia makan apa....phoebe penah bagi puree sweet potato + pisang..laju jek makan...pastu dr cam sembelit dah jadi ok sket..now bagi bubur putih tu tgk smooth gak poo dia

wassup posted on 19-2-2008 03:37 PM

ciannyer baby sembelit. My dotter pun a few mth ago slalu sembelit tp umur dia dah 2years 5mths...masa tu, tak tau apa nak buat sbb bagi dia makan buah prun, orange, banana semua tak jalan...keisan. At last babysitter dia found out, bila dia minum yakult, dia senang buang air...so sekarang, selang sehari I kasi dia minum yakult & byk kan minum air kosong.

amoy257 posted on 19-2-2008 04:45 PM

my son sembelit dari umur 11 bln sampai 3 tahun..imagine..tiap2 kali nak berak kena pam..dah try bermacam2 jenis ubat..sekejap je jln..pas tu jadi lagi..jus..buah..mcm2 la..but then finally dia hilang camtu aje..bila dah besar, pandai minum air masak, pandai mkn..buang air besar pun dah ok..every night mesti kena buang punya ;P

AznieBunnie posted on 19-2-2008 05:46 PM

me bagi dia yg jenama heinz yg air apple + pruns tu...
selang suap dgn bubur dia... the whole day try abihkan 1 botol.
insyaAllah OK.

cuma nak beli byk, susah skit la... mahai :L

iddine posted on 20-2-2008 09:17 AM

Originally posted by pu3_krizalid at 19-2-2008 02:12 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
masalah susu la ni..cuba try change..pastu kurangkan scoop susu tu..

not a good idea kurangkan scoop susu sbb blh menyebabkan kurang zat dan vitamin yg diterima melalui susu. suggest tukar susu soya base instead of lemak lembu. baby sembelit susu sesuai yg mengandungi bijirin. so susu soya like isomil, pediasure sesuai. but then again consult your paedatrician..gerber ada types of fruit juices mcm epal, grape..try bagi juice tu tengok sembelit lagi ke tak. klu doktor me dia bagi syrup duphalac utk baby makan once a day at night time..but x leh amalkan selalu syrup tu..me pun ada simpan enema ubat utk masukkan kat punggung baby klu sembelit dia teruk sgt. like i said x boleh amalkan selalu melainkan perlu.

lady_yuna posted on 20-2-2008 10:21 AM

Originally posted by arianie_s at 19-2-2008 10:42 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
nak wat camne ek kalau anak mengalami masalah sembelit? babyku baru 10 bulan..adakah sbb susu?


yuna bg perahan air oren dlm satu sudu teh tu..bagi dia minum..x smpai 20 min anak teruss berakk..
cubalaa

dafina posted on 20-2-2008 11:10 AM

anak fina pun sama sekarang tgh sembelit....dah bagi dia minum viategn, makan yogurt, cairkan susu, makan buah2, minum air kosong pun ok jer....tp sembelit gak...nak kata susu x suai, umur dia dah nak masuk 2thn, sebelum nie minum susu yg sama ok jer pulak...pening kepala nie jadinya....

baju_merun posted on 20-2-2008 11:30 AM

khaleef pun mengalami masalah yang sama sebaik sahaja umur dia genap setahun
tapi setakat ni tak pernah lagi guna pam

Solution aku :
1- tukar susu
2- bagi minum air masak
3- bagi minum ribena
4- bagi minum solivite, vitagen
5- makan banyak buah terutama betik.. pisang anak aku tak suka

skang dah ok sesangat. menten berak 2 kali sehari

iklilshaza posted on 20-2-2008 11:46 AM

Originally posted by baju_merun at 20-2-2008 11:30 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
khaleef pun mengalami masalah yang sama sebaik sahaja umur dia genap setahun
tapi setakat ni tak pernah lagi guna pam

Solution aku :
1- tukar susu
2- bagi minum air masak
3- bagi minum rib ...


saya nak try cara2 ni.. manatau kurang atau boleh sembuh penyakit sembelit anak... dah nak dekat sebulan dia sembelit. meneran punya la teruk, tapi yang keluar dari bontot sikit je...

AznieBunnie posted on 20-2-2008 01:40 PM

Reply #15 baju_merun's post

better bagi YAKULT berbanding vitagen sbb YAKULT tak manis sgt.

iddine posted on 20-2-2008 02:04 PM

boleh ke bagi baby umur 10 bulan ke bawah minum vitagen and yakult???bukan ke dah lebih setahun baru boleh bagi minum??musykil sket..

dafina posted on 20-2-2008 04:48 PM

Reply #18 iddine's post

kalau bb below 1 yr better jgn kasi vitagen/yakult or seangkatan dgnnya coz minuman mcm nie contain gula yg x sesuai g tuk bb belo 1 yr...try beli jus buah mcm jenama heinz...kat supermarket byk jual....beli yg botol kecik2 jer dulu....try tgk ok ker tak.....fina lak nak try kasi anak ribena lak....solution nie belum try lagi...

simbiosis posted on 21-2-2008 12:04 AM

kalau my son sembelit, i always kasik dia minum air gula..petua daripada my babysitter.
so far memang work for my son.. but he is already 2 years plus.

morango posted on 29-2-2008 03:04 PM

kesian kalau tgk baby sembelit... mor selalu risau psl ni....

MamaDanish posted on 3-4-2008 10:45 AM

Danis Pon same berek sampai luka sian tengok

hemo-hemo posted on 4-4-2008 10:57 AM

anak hemo pun samer.
makan buah semua tak jalan sekarang umur dia 11 bulan pening kepala sedih sampai mengeletar lutut dan kaki nak membuang bawak klinik pun dah

dafina posted on 4-4-2008 02:52 PM

baru2 nie tukar susu dr Dutch Lady 123 ke Anmum Essential...alhadulillah, ok lak tgk...tetiap hari dia berak n x la keras...paling lama pun sehari jer x berak, sok nyer bila berak ok jer x ler mcm sebelum nie smp nangis2....

hemo-hemo posted on 4-4-2008 02:59 PM

ANMUM ESSENTIAL HONEY tu panas tak kat baby?sebab baby hemo ader ruam ...
Page: [1] 2 3 4
View full: anak sembelit