Oleh : TS LOO
Cakoi merupakan doh berbentuk panjang, berwarna perang keemasan. Cara penyediaannya adalah dengan mengadunkan tepung bersama air sehingga menjadi doh dan digoreng dalam kuali yang berminyak panas.
Sebenarnya ia merupakan sejenis hidangan kuih-muih yang biasanya dimakan ketika sarapan bersama bubur nasi, kanji atau air kacang soya. Sebahagian penduduk di utara semenanjung Malaysia, cakoi juga dikenali sebagai patongko, iaitu asal perkataan dari Thailand yang juga merujuk kepada kuih jenis ini. Di Myanmar (Burma), ia dikenali sebagai e kya kway. Bagi orang di Vietnam, masakan jenis ini dikenali 'dau cháo quy', yakni ia merupakan satu perkataan yang berasal dari sebutan Kantonis. Di China, cakoi dikenali dalam Mandarin sebagai 'Youtiao', ia juga dikenali dibahagian utara dan selatan China sebagai guozi. Manakala bagi kaum Cina yang berketurunan Canton pula, ia dikenali sebagai 'yau ja gwai' yang membawa maksud "hantu yang digoreng minyak". Bagi orang cina berketurunan Hokkien pula dikenali 'u char kway'. Di Filipina, cakoi disebut sebagai bitsu. Walaupun masakan jenis ini bukan global, tapi ia boleh didapati di Australia dengan nama chopstick cake yang dipanggil oleh orang cina Kemboja disana, dimana masakan ini dipanggil kerana ia menyerupai seperti kayu sepit. Cakoi juga boleh didapati di negara-negara lain yang mempunyai penduduk pendatang dari kalangan negara China dan Indo-China. Mengikut sejarah China, ketika Dinasti Song, seorang perdana menteri bernama Qin Kuai yang berniat jahat dikatakan bersubahat dengan negara Jing untuk menjatuhkan jeneral Yue Fei, seorang laksamana yang taat setia. Akhirnya jeneral Yue Fei berjaya dibunuh dan disnasti Song dirampas oleh keraajan Jing. 'U' makna minyak, 'char' makna goreng dan 'Kuai' yang membawa maksud Qin Kuai. Jadi, cakoi dimakan dan digoreng dengan minyak yang banyak, seolah-olah masyarakat Cina ingin melepaskan kegeraman dan kebencian Qin Kuai yang jahat. China Merupakan satu makanan sarapan pagi, dimakan dengan bubur. Indonesia Dimakan bersama sambal asam cair (dicecah). Malaysia Cakoi bukanlah satu makanan atau masakan yang asli orang Melayu, ia tercetus dari kedatangan pendatang orang-orang Cina, orang Siam dan juga orang Indo-China yang datang ke Malaysia. Namun, cakoi dimakan oleh orang Melayu bukan ketika sarapan, kebanyakkannya dimakan ketika waktu petang dan ia dicecah dengan kuah kacang cair. Cakoi jarang dibuat dirumah tapi hanya banyak dibeli digerai jalanan dan ketika pasar malam. |
17
Bagus |
23
Marah |
11
Terkejut |
15
Sedih |
16
Lawak |
25
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT