CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Ladylista Makanan Lihat artikel

Asam Tempoyak Ikan Kembung/Patin

30-4-2015 07:06 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 2266| Komen: 0

Description: Masakan ini bertambah sedap jika dimakan keesokan harinya.

Bahan-bahan ( seisi keluarga )
1 kg ikan kembung @ patin @sembilang @ lain2
3 biji bawang merah @ sebiji bwg besar - ditumbuk
15 biji cili api kampung.(lebihkan jika nk lebih pedas - ditumbuk
2 @ 3 batang serai - dititik
2 senduk tempoyak
sebatang timun besar - dibelah dua & dihiris setebal 1cm
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa, sedikit gula jika tempoyak terlalu masam(tempoyak lama)


Cara-cara
  1. Campur sebati semua bahan kecuali ikan bersama air secukupnya(agak2 menenggelamkan ikan) di dalam periuk & masak atas api hingga mendidih.
  2. Lepastu masukkan ikan & timun.suaikan rasanya.bila ikan telah masak boleh la tutup api.
  3. Masakan ini bertambah sedap jika dimakan keesokan harinya.



Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-4-2024 01:39 PM GMT+8 , Processed in 0.047973 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top