CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1904|Reply: 13

belajar berjimat cermat

[Copy link]
Post time 16-1-2018 03:42 PM | Show all posts |Read mode
Edited by kasihantam at 16-1-2018 03:43 PM


membazir itu hasutan setan laknatullah
kalau korang pandai handle duit cam aku, gerenti korang jutawan cam aku gak
korang susah bukan sebab GST pun, bukan salah najib punkorang susah sebab korang tolol kaki enjoy padahal tarak mampu




Sementara menunggu giliran ni ha. Meh nak share macam mana kami boleh set bajet bulanan tak over bajet tiap2 bulan. Paling utama ada saving in case anak sakit or kecemasan.
Untuk barang basah kami peruntukkan rm150-rm200 je sebulan. Berbanding kalau beli kat pasar hari-hari memang akan over bajet gila la kan.
Eh segar ke ikan tu?
Eh tahan lama ke?
Eh manis lagi ke bahan tu bila masak?
Eh masih sedap ke?
Meh nak ajar ye.
Kalau salah mohon maaf. Tapi ku buat gini dari azali. Kihkihkih. Jimat wehh.

Daging
1- kalau beli daging. Macam fie daging beli daging beku tu sekilo kat pasor besar baru sekitar rm24/kg. Cara nak bagi tak hilang manis daging tu. Balik terus la potong. Macam aku 2 bekas selalunya dihiris nipis. 1bekas aku hiris cube. In case nak masak daging masak itam mamak ke kan. Ha. Sambil kau hiris kau boleh pikir nak buat menu apa.
2- jangan basuh ye daging. Lepas hiris terus masuk bekas tutup. Simpan.
3- nak masak. Keluarkan sebekas. Biar dia cair sendiri. Jangan gatai pi rendam air ke apa. Bila dah cair sendiri. Nak masak baru basuh bersih2. Ha cenggitu. Baru lah daging uolls tak keras jegung. Tak liat. Dan tak rase tawar. Elok je cek oii.

Ikan
1- bergantung gak ikan apa kau borong. Macam aku semua ikan yang aku nampak aku beli selagi cantik lagi rupa dia. Macam dalam gambar. Aku borong ikan temenung, ikan cencaru,ikan siakap.
2-ikan cencaru, ikan siakap jangan isi air ye. Nanti hilang manis ikan. Sama macam ikan tongkol ikan nyok2. Ikan pari. Ikan patin.Kalau aku beli. Siang. Basuh. Then simpan tanpa bubuh air.
3-ikan temenung. Ikan sardin. Ikan sebelah. Siang bersihkan bubuh air hapus ikan. Nanti nak masak sama jugak. Jangan nak rendam air. Kecut ikan tu. Tak manis dah. Biar je dia cair sendiri. Sebelum simpan dah basuh bersihkan. Ha masak toskan je. Campak la nak masak apa pun.

Udang/sotong
1- potong. Bersihkan. Buh air hapus simpan.
2- nak masak sama gak macamku cakap kat atas tu hokeh.

Ayam/itik
Tak payah buh air. Kau basuh bersih2. Buh dalam bekas. Simpan. Siap. Nak masak kau rendam sekali bekas. Jangan rendam isi saje. Pucat ayam/itik tu nanti. Tawar lak.
Sekian.
Boleh la korang berjimat seperti kami. Kikikiki.
Nnt i up belah sayur lak.
*yang bkerja kan. Malam tu kau turunkan bekas apa yang nak dimasak esok pagi ke bahagian chiller. Senang.
* kerjasama amat diperlukan. Nak cuci semua ni ambik masa 3jam lebih kalau sorg basuh. Potong cuci. Tak termasuk gangguan ultraman. Princess let it go lagi. Ha gitu. Apa yang penting kerjasama.
Kami sopping kat pasar bm. Setelah duk penang la. Dulu kat kl kami pegi pasar malam kampung pandan/pasar tani pun belambak yg murah2. Kat perak kami pegi pasar kemunting.
Ha ikutlah. Mana boleh jimat kita jimat. Sekarang duit macam tak de nilai. Tapi nak cari duit tu. Kikiki.
3minggu makan ni 5-6 orang satu rumah.
Bajet 150-200
Kredit Fieya Badar







Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-1-2018 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
aku beli ikan siakap 5 ekor saiz sedang
dan udang saiz besar sekg utk sebulan punya stok pun dekat RM150

ni beli kat jeti..ikan baru naik ya...

mcm mana bole beli sotong..pari..siakap..temenung..ayam..daging kos max 200 jah?????????????????
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 04:45 PM | Show all posts
koko2 replied at 16-1-2018 04:39 PM
aku beli ikan siakap 5 ekor saiz sedang
dan udang saiz besar sekg utk sebulan punya stok pun dekat  ...

Siakap kalau beli kat mydin biasa dalam rm7.99 seekor. Besar dia cukup la nak makan sekeluarga 3-4 orang. Udang memang jarang sangat beli kat pasaraya sebab mahal melampau lampau. Tapi, sebulan sekali husband ada kerja kat teluk intan, dia akan belikan udang galah besar besar. Sekilo dalam rm60. Murah sangat.
Untuk perkongsian di atas tu, I percaya je dia boleh beli bahan mentah tu semua dengan harga rm150-rm200. Kalau pergi pasar borong memang boleh dapat harga macamtu. Lainlah Kalau pergi Aeon, ayam pun rm1.29 / 100gm.

cuma i nak tanya,  air hapus tu apa?????
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 04:46 PM | Show all posts
Boleh dapat ke semua lauk2 tu dgn harga rm200 utk stok sebulan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 16-1-2018 04:45 PM
Siakap kalau beli kat mydin biasa dalam rm7.99 seekor. Besar dia cukup la nak makan sekeluarga 3-4 ...

Tu maksud dia, letak air takat cover ikan temenung tu je. Jangan letak air banyak2.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 04:54 PM | Show all posts
ayorsuam replied at 16-1-2018 04:52 PM
Tu maksud dia, letak air takat cover ikan temenung tu je. Jangan letak air banyak2.

ooooh. terima kasih atas pencerahan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-1-2018 05:05 PM | Show all posts
aku borong kat psr tani je lauk pauk..sayur bagai..murah2 la jgk.. buah pun sama.. klu kat pasaraya ni mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 05:07 PM | Show all posts
dh x jumpe brg murah...ermmm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-1-2018 05:14 PM | Show all posts
bohong jer semua ni.  zaman najib mana boleh nak berjimat cermat. ni mesti berjimat cermat sbb nak gi travel ke jojga & korea.   kata cai Tun
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 05:38 PM | Show all posts
dia masak berapa lauk sehari?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 05:43 PM | Show all posts
tak mampu
tiada keberkatan masa
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 06:13 PM | Show all posts
TT mmg kena jimat since... makan berak org tanggung
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 06:15 PM | Show all posts
tobby replied at 16-1-2018 05:14 PM
bohong jer semua ni.  zaman najib mana boleh nak berjimat cermat. ni mesti berjimat cermat sbb nak g ...

byk je choice murah..... tp pandai2 la cari.... hadap mkn kedai mmg la serba mahal.... kos bkn bhn mentah je...sewa kedai...gaji pekerja seme.....

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Freezer dia semedang letak lauk je. Nak letak frozen food lain, ke ice pack je haram xde space dah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-1-2025 02:09 AM GMT+8 , Processed in 0.044900 second(s), 25 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list