View: 5440|Reply: 8
|
Sawadikap! Maggi Goreng Ala Thai, Memang Pedas Mengancam
[Copy link]
|
|
Sesiapa yang suka makan mi segera namun inginkan resipi yang lebih berkhasiat dan pedas mengancam bolehlah cuba buat Maggi goeng ala Thai ini.
Foto:Facebook
Bahan-bahan :
Mee maggi(celur)
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Udang (ditumis dahulu)
Sotong (ditumis dahulu)
Sos tiram maggi
Sebiji Limau Nipis
Sebiji kiub ikan bilis maggi
Daun limau purut (dihiris)
Daun ketumbar
Serbuk cili
Cara-cara:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih bersama cili padi
2. Goreng bahan tumbuk tadi sebentar kemudian masukkan sebiji kiub ikan bilis. Kacau rata.
3. Masukkan sos tiram secukup rasa kemudian masukkan daun limau purut.
4. Perah limau nipis ke dalam kuali.
5. Kemudian masukkan udang dan sotong yang telah ditumis.
6. Masukkan maggi diikuti daun ketumbar dan serbuk cili.
7. Gaul sebati.
8. Siap untuk dihidangkan.
Foto:Facebook
Ringkas sahaja resipi ini namun ia boleh dinikmati beramai-ramai, bersama keluarga atau sahabat handai. Cubalah buat sendiri! -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
mcm megi goreng biasa je.. cuma lebihkan cili & tambah seafood |
|
|
|
|
|
|
|
campur macam2 tu mmg la sedap
esok bleh la try ni..
org raya lain beraya mkn daging korban..
megi pun jadi laaa..tu pun kalau rajin |
|
|
|
|
|
|
|
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|