View: 3923|Reply: 18
|
Chocolate Chips Cookies (Biskut Coklat Cip)
[Copy link]
|
|
Bahan-bahan untuk biskut coklat cip:
250 gram butter (suhu bilik)
300 gram gula perang
380 gram tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
3 sudu teh esen vanila
300 gram chocolate chips atau cooking chocolate yang dicincang
100 gram badam cincang (dibakar)
50 gram kacang pecan (dibakar)
Cara-cara:
1 Ayak tepung bersama baking powder dan baking soda, ketepikan.
2 Pukul butter bersama gula hingga rata. Kemudian masukkan telur diikuti dengan esen vanila.
3 Masukkan pula badam dan pecan. Gaul rata.
4 Masukkan bahan kering yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sebati.
5 Kemudian masukkan coklat cip dah gaul rata. (boleh simpan adunan sekejap di dalam peti ais untuk mengelakkan biskut kembang berlebihan semasa membakar).
6 Sudukan adunan ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.
7 Bakar selama 10-12 minit (bergantung kepada saiz biskut) pada suhu 160°c (panaskan oven dulu).
8 Biarkan biskut sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Yum.. Bulih buat biskut raya nanti |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm mana nk pastikan biskut tu rangup selepas disejukkan? Rangup mcm yg dijual di kedai. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 4-4-2019 11:25 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
nono86 replied at 4-4-2019 01:23 AM
Yum.. Bulih buat biskut raya nanti
Yes. Mudah je kalau ikut resepi ni. Selamat mencuba! |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 4-4-2019 11:26 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
bunga_durian9 replied at 4-4-2019 07:25 AM
Mcm mana nk pastikan biskut tu rangup selepas disejukkan? Rangup mcm yg dijual di kedai.
Lepas masak, sejukkan dulu kat tray. Jangan terus masuk dalam bekas. Make sure betul2 sejuk baru transfer masuk bekas. Tekstur biskut ni lagi banyak hari lagi dia rapuh. |
|
|
|
|
|
|
|
nekcun replied at 4-4-2019 11:26 AM
Lepas masak, sejukkan dulu kat tray. Jangan terus masuk dalam bekas. Make sure betul2 sejuk baru t ...
Terima kasih atas tips yg diberi |
|
|
|
|
|
|
|
bunga_durian9 replied at 4-4-2019 07:25 AM
Mcm mana nk pastikan biskut tu rangup selepas disejukkan? Rangup mcm yg dijual di kedai.
try letak emplex powder dlm adunan..crunchz kot nama lainnya..boleh beli di kedai alatan bakeri..tesco pun ada kot brand nona..ni kawan iols rekemen masa makan almond london sheols..rangup krup krap walaupun dah salut coklat..letak dlm adunan chocolate chips pun boleh.. |
|
|
|
|
|
|
|
kacang^soya replied at 7-4-2019 10:50 PM
try letak emplex powder dlm adunan..crunchz kot nama lainnya..boleh beli di kedai alatan bakeri..t ...
Tq atas tips |
|
|
|
|
|
|
|
bunga_durian9 replied at 8-4-2019 12:02 PM
Tq atas tips
You're welcome |
|
|
|
|
|
|
|
Menarik, boleh buat biskut raya |
|
|
|
|
|
|
|
Resipi ni, agak-agak dapat berapa biji biskut ye? |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 22-5-2019 12:18 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
Banyak jugak depends on size awak buat tu. kalau cubit saiz mcm Famous Amos tu boleh dapat dalam 200 biji. Sebab nanti bila bakar kan dia kembang sikit so tak payah cubit besar2. |
|
|
|
|
|
|
|
Yummy...nmpak mudah dan sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|