|
Ada sapa2 tahu tak resepi dan cara membuatnya dgn betul supaya donut tuh rasa lembut mcm kat dunkin donut ?
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 5-10-2007 10:34 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
tengok kat atas tu.. food and resipi archive.. under [kompilasi] ROTI dan PASTRI |
|
|
|
|
|
|
|
ok dah tgk jap ada kompius sket ...ni I copy NInoz punya resepi
Donut
2 oz mentega - cairkan n set aside
2 oz gula castor [gula halus pun bleh gak]
600g tepung gandum - diayak
3/4 cawan susu cair + 3/4 cawan air suam suam kuku
1-2 biji telur
1 oz yis [ yis ni ikut jenis, atau tgk ratio yg disarankan kat label..some yeast kene masukkan dgn tepung n ade yg kene campur dlm susu]]
secubit garam [campo dgn tepung]
gula halus
creamkan telur pastu masukkan gula, kemudian masukkan butter, then masukkan susu
masukkan tepung perlahan lahan..n gaul hingga sebati
uli secukupnya n rehatkan tepung tu hingga naik dua kali ganda [masukkan dlm mangkuk adunan pastu tutup dgn tuala lembab]
uli adunan sekali lagi n bentukkan mcm donut tu.. tabur tepung jika perlu
either terap terus bagi berlubang tgh atau buat cam bola then lubangkan dgn jari..
rehatkan kejap bagi naik sekali lagi..pastu leh aa digoreng
minyak biar byk n api jgn terlalu panas
angkat..toskan n bleh di tabur dgn gula
kalau nak taruk filling cam dunkin donut tu..leh gak
cari bekas sos yg muncung panjang tu..masukkan filling[custard ke, jem ke]
insert je dlm donut tu then squeeze [kalau nak taruk filling jgn lubangkan tgh donut]
bakar dlm oven pun ok ..
greasekan patitin..pastu letak donut..nak sapu butter atau susu sket atas dia pun bleh..pastu bleh terus taburkan sket gula[campo cinnamon sket]..biar dia caramalised...wangi je bau dapo nanti
tang yg aku bold kan tuh... aku kompiuss.. creamkan ker masukkan...? :stp: |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
mungkin pukulkan telur tu dulu..
mana pulak si NinoZ ni.. puasa takkan lepak..:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Browneyes at 2004-10-21 13:03:
mungkin pukulkan telur tu dulu..
mana pulak si NinoZ ni.. puasa takkan lepak..:bgrin:
lepak tu tak laa..
kita online seminggu 2 kali je cik mata coklat
'cream'kan tu maksudnya pukulkan telur tu..sampai kembang [creamy]
mcm kita pukul telur utk buat kek/bahulu tu
then baru masukkan the rest..
btw..sukatan yis tu adalah untuk yis segar...kalau guna instant yis..pls reduce the quantity by half
[ Last edited by ninoZ on 7-2-2005 at 10:31 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
khas buat permintaan BEBOP....:lol |
|
|
|
|
|
|
dindazZz This user has been deleted
|
haa..auntie non ape lagi..try la buat.... hehehe auntie liza...klo nak pelbagaikan rasa boleh letak keledek atau kentang rebus + carrot + serbuk kayu manis lagi beshh!!! astu lepas goreng guling dlm gula+cinnamon!!! yummy~~~ |
|
|
|
|
|
|
|
hmmm sedap nye...dulu penah belajar buat donat ni...tp sejak tinggal jauh dr parent..dah luperr..hihi |
|
|
|
|
|
|
|
donut saya simple aje
bahan
1kg tepung gandum
1paket kecik yeast/ibu roti(yg siap di paket kecik tu)
1 sudu baking powder
1 cawan susu tepung
2 biji telur
air
gula castor utk gaul ngan donut
cara:
1 ayak tepung dan susu tepung
2 masukkan yeast n baking powder
3 masuk telur
4 masuk air sikit demi sikit
5 uli....ni time paling susah...lenguh wooooooooo
6 tinggalkan doh dalam mangkuk dan balut mangkuk dgn kain lampin
7 biarkan selama 3-4 jam
8 bulat kan bentuk donut
9 goreng
10 gaul lam gula |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 2004-10-23 02:31 AM:
DONUT
Bahan
500 gm tepung gandum ]
1 cawan gula halus ]
a cawan susu tepung ] gaul rata
1/2 s/kecil garam ]
1 paket yeast maripan ]
1 s/ ...
My response:-
Patutlah donut tu lembut sebab bubuh shortenings rupa2nya. Saya belum pernah buat donut. Buat roti & pizza tu pernah cuba. Okaylah so far w/p 1st time buat roti jadi keras mcm batu.:lol |
|
|
|
|
|
|
Jonah This user has been deleted
|
Bop cayang!!! harap2 bop puashati ya ngan resipi yang ada kat sini. Yang akak janji tu, hampeh!! Ari tu kawan akak kata mak dia pandai buat & boleh kasi resipi.
Bila akak minta betul2, dia kata leceh lah... mak dia punya resipi main campak2 lah, susah nak faham la... leceh betul lah, bop! <alas nak rayu kat orang cenggini:kerek:
Thanx pada kak liza yg tolong carikan thread ni.:hug: |
|
|
|
|
|
|
dindazZz This user has been deleted
|
Originally posted by mrs_livingstone at 30-1-2005 02:05 AM:
6 tinggalkan doh dalam mangkuk dan balut mangkuk dgn kain lampin
pembetulan...kain muslin la..mrs apepon nak try gak recipe mrs..:ah: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 29-1-2005 01:01 PM:
khas buat permintaan BEBOP....:lol
Kak liza darling... timekasih bebanyok.. ler kerana sudi memberi resepi nye... nanti bile saye dah cube, saye khaborkan kat sini jadi ke idok donut nye tu...
sukenye saye dapat resepi ni sampe melatah cakap orang kuale....:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Haa...Dindazzz... ko jangan terperanjat nanti suatu hari auntie non ko ni.. bukak kedai donut. :lol anyway, resepi awak yg boleh campur kentang, keledek tu bagi lah sukatan nya. Kang aku letak kentang 20 biji kang, jadi apa lak donut tu kang..:lol
Kak jonah, thanks to u jugak sebab berusaha bertanya resepi ni disana sinun. Kesian kak jonah, mesti org yg u mintak resepi ni dlm kategori haji bakhil gak kan....ada tau org yg macam tu, kedekut resepi, tapi lagi baik dia tak bagi dari dia bagi resepi yg salah. Betul tak kak? :hug: |
|
|
|
|
|
|
|
Dulu cikdak rajin buat donut.... ikut resepi yang ada dalam kotak kotak Mauripan tu
jer.... hehe... jadi tak jadi tu cikdak tak kisah sangat.... rupa dia pun kekadang tak
macam donut.... anak cikdak ni suruh buat macam2 rupa.... heartshape lah.... anak
bulan lah...tapi fav cikdak ....potong panjang2 dan simpull macam tali ...senang...
takde belen2 doh tu... |
|
|
|
|
|
|
|
yeast tu shortening ke? kat sini ada jual shortening tp dlm botol. camna nak tau sukatan dia ye. cam bestla plak nak buat donut. heheh |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sweetgal at 31-1-2005 07:35 PM:
yeast tu shortening ke? kat sini ada jual shortening tp dlm botol. camna nak tau sukatan dia ye. cam bestla plak nak buat donut. heheh
sweet..yeast tu bukan shortening...:no:
shortening = crisco |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sweetgal at 27-10-2004 07:35 PM:
yeast tu shortening ke? kat sini ada jual shortening tp dlm botol. camna nak tau sukatan dia ye. cam bestla plak nak buat donut. heheh
yeast=yis=ragi=ibu roti:ah: |
|
|
|
|
|
|
| |
|