View: 100059|Reply: 223
|
ANEKA MASAKAN RENDANG AYAM & DAGING
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 18-9-2009 13:53
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 18-9-2009 13:51
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 12-9-2009 12:46
RENDANG DAGING DENDANG PERANTAU
Bahan-bahan: (utk 4-5 org)
700 g daging lembu (batang pinang) } dihiris
4 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit } dihiris halus
4 helai daun limau purut }hiris halus
3 sudu besar kerisik
1 keping asam keping
garam secukup rasa
sket gula merah jika suka
minyak utk menumis
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
15-20 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia
3 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
3 batang serai
2 biji buah keras
Cara membuat:
Bahan kisar hendaklah dikisar dgn santan (jgn guna air)
Panaskan minyak tumiskan bahan kisar.
Kacau hingga wangi dan naik minyak.
Masukkan daging, santan, kerisik dan asam keping.
Renehkan sambil sesekali kacau
Apabila hampir kering masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula
Bolehlah diangkat
[archived]
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 25-10-2007 10:55 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
mengancam je nampak rendang tu..:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
mizelly, yang mengancam lagi adalah nama resepi tu. dendang perantau. hahahahahaha.....kak noor tak dapat balik raya kat malaysia. jangan jeles. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 16-9-2005 05:37 AM
RENDANG DAGING DENDANG PERANTAU
Bahan-bahan: (utk 4-5 org)
700 g daging lembu (batang pinan ...
Kak Noor, amboi sedapnya rupa rendang nihhh ishh terliur dah ni kalau makan dengan nasi impit yang Kak Noor selalu buat tu iishhhh bestt bestt bestt...:pompom: |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye kak noor....... terasa nak mkn... |
|
|
|
|
|
|
|
thanks kak noor for recipe rendang daging tuuu.....memang mengancam....makan ngan nasi impit lagi umphhhhh |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye rendang nie.. meleleh ayaq lioq hahahahahha... adeh deh.. sdapnyerrzz.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 16-9-2005 09:13 AM
mizelly, yang mengancam lagi adalah nama resepi tu. dendang perantau. hahahahahaha.....kak noor tak dapat balik raya kat malaysia. jangan jeles.
hahahah Shida/Zelly saja je bg nama tu..kasi gempak...nanti lenkali akak tepek rendang versi lain lak...versi rendang menjelang syawal ke, rendang 7 likur ke...:cak:
Kak Noor, amboi sedapnya rupa rendang nihhh ishh terliur dah ni kalau makan dengan nasi impit yang Kak Noor selalu buat tu iishhhh bestt bestt bestt
Diana, mmg akak suka makan dgn nasi impit dgn nasi biasa akak kurang suka plak..ntah naper..
thanks kak noor for recipe rendang daging tuuu.....memang mengancam....makan ngan nasi impit lagi umphhhhhbestt bestt
eena..sama2 kasih...
cok..kena pakai bib..nanti basah baju..air liur menitik kuikuikui
comel..kalau terasa nak makan rendang tak yah tunggu raya..tak raya pun boleh makan..sedap tau...:love: |
|
|
|
|
|
|
hafis This user has been deleted
|
warghh,sedapnyer.bila la dpt rasa..
tak wat open house ke raya nanti?boleh rasa resepi nih:cak: |
|
|
|
|
|
|
PeNinGLaLaT This user has been deleted
|
Wahhhhhh Kak Noor.......cantiknye rendang tu...mesti sedap.:mll:
Nanti nak cuba lah...macam senang aje kalau ikut recipe akak tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
l..kalau terasa nak makan rendang tak yah tunggu raya..tak raya pun boleh makan..sedap tau...
Saya masak rendang rasernya setahun dua kali jer..masa nak sambut puasa sekali dan masa nak sambut raya sekali.. kalau makan selalu nanti dah tak jadi hdangan eksklusif lagi dah..Sebab tu anak saya kalau nampak rendang..makan sampai tak hengat..payah nak jumpa katanyer..so dia sgt excited nak poser dan ekcited nak raya sebab boleh makan rendang cam nak rak..Mcm tu lah saya pekena dia supaya rajin2 poser ..hopefully bila dah besar nanti dia akan dapat baca hikmah disebalik berposer, bukan hanya sebab nak makan rendang jer:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
menarik la....rendang dendang perantau Kak Noor....
selalu masak rendang guna cili api....nak cuba lak resipi nie.... |
|
|
|
|
|
|
|
kak noor...bestnya rendang dendang perantau *ishh kalau p.ramlee tau,..nangis dia..*hehhehe....
cicah ngan ketupat @ lemang...fuhhhhhh..malas cakap ahhh...meleleh.....:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
tahun ni sblom masuk hospital, kena masak ler stok rendang bebanyak, manalah tahu baby kat dlm terkeluar masa raya :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hafis at 17-9-2005 06:34 PM
warghh,sedapnyer.bila la dpt rasa..
tak wat open house ke raya nanti?boleh rasa resepi nih:cak:
tahun lepas akak wat open house pd hari raya ke-2 tahun ni tak tahu lagi..wat ke idak..semuanya bergtg kpd bos..kalau bos kasi arahan kena lah buat..hehehehe..
Wahhhhhh Kak Noor.......cantiknye rendang tu...mesti sedap.
Nanti nak cuba lah...macam senang aje kalau ikut recipe akak tu...
peninglalat, cubalah pastu jgn lupa kasi report..hopefully menepati citarasa u..:pray:
Saya masak rendang rasernya setahun dua kali jer..masa nak sambut puasa sekali dan masa nak sambut raya sekali.
Index,akak masak rendang tak kira masa, bile terasa nak makan je akak masak lah tapi sebenarnya dah lama tak masak rendang last masak masa raya haji tahun ni,..masa raya puasa last year pun tak masak rendang ganti dgn daging masak hitam manis..tu hari buat sbb nak makan dgn nasi tindih yg akak dah berjaya eksperimenkan...hehehehe..sesekali makan rendang mesti terasa cam raya kan..mungkin rendang dah sinonim dgn raya
menarik la....rendang dendang perantau Kak Noor....
selalu masak rendang guna cili api....nak cuba lak resipi nie.....
rin, akak suka gak rendang cili api..tapi akak lebih suka rendang warna merah...
kak noor...bestnya rendang dendang perantau *ishh kalau p.ramlee tau,..nangis dia..*hehhehe....
cicah ngan ketupat @ lemang...fuhhhhhh..malas cakap ahhh...meleleh..
sutra, rendang dendang perantau akak ni sesuai sgt makan dgn nasi impit dan lemang..haaa ni dia lemang perantau akak buat last year hehehehe..
tahun ni sblom masuk hospital, kena masak ler stok rendang bebanyak, manalah tahu baby kat dlm terkeluar masa raya
alahai cian Lyn, tapi Lyn jgn wat pedas2 nanti dah bersalin tak leh makan pedas..kena wat biasa2 je..kalau baby kuar hari raya bg lah nama Mohamad Syawal...kalau pompuan Nur Syawal...hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
tadi utk berbuka kak Noor masak rendang ketupat (sbbnya nak makan dgn nasi impit lebihan semlm kak Noor niaga sate)..my hubby suka rendang versi nih..
RENDANG DENDANG PERANTAU II aka RENDANG KETUPAT
Bahan-bahan:
700 g daging} dipotong sederhana besar
2 biji kelapa } ambil santan pekat
2 sudu besar kerisik } lebih elok guna home made kerisik (tumbuk sampai berminyak)
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
gula melaka secukup rasa
1 keping asam keping
Bahan kisar: (kisar hingga halus dgn sebahagian drp santan)
10 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar ketumbar
2 cm halia
2 batang serai (dimayang halus baru baling dlm blender)
Cara membuat:
Satukan daging dgn bahan kisar, kunyit serbuk dan asam keping
Jerang atas dapur hingga daging kecut
Tuangkan santan biarkan hampir kering
Masukkan garam, gula melaka diikuti kerisik dan kacau hingga kering
Enak digandingkan bersama ketupat, nasi impit atau lemang..dgn nasi putih pung enak jugaaa卬yummy !
[archived]
[ Last edited by nhuda at 19-4-2007 08:58 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
isshh....sedapnya..baru nengok gambo lum ghase dia lagik...ciknoor tulun tempek cepat rendang DP11 tu..suka nengok yg itu plak...esok lusa nak try buat DP1 tu dulu..makan ngan nasi tomato.. |
|
|
|
|
|
|
|
kak noor DP II makan ngan nasi impit mesti sedap tak hengatttttttt nyeeeeeeeee.......... |
|
|
|
|
|
|
|
Tengok gambar rendang Kak Noor tu...sungguh menyelerakan sampai nak meleleh air liur..:mll:
X sabar nak nuggu resepi gambar lagi satu nih..dedua nampak mengancam..
Biasa kat rumah Kero buat rendang bila2 masa nak je..macam hari2 pulak raya..
Suka makan dgn lemang @ nasi. |
|
|
|
|
|
|
|
RENDANG DAGING
Bahan-Bahan:
1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula
garam
Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan nrempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..
[archived]
[ Last edited by nhuda at 19-4-2007 08:59 AM ] |
Rate
-
2
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|