View: 2144|Reply: 21
|
Pengantin Sakit Hati, Beli Kek Mahal Tapi Keras Macam Batu!
[Copy link]
|
|
Apabila menjadi raja sehari pastinya pasangan pengantin mahukan semua yang terbaik untuk hari istimewanya, termasuklah dari segi layanan, keselesaan dan juga makanan dihidangkan di majlis perkahwinan.
Tetapi sudah tentu kek pengantin akan menjadi tumpuan utama kepada tetamu kerana ia menjadi penyeri dalam majlis perkahwinan.
kredit foto: TikTok
Petikan dari BeautifulNara, tular sebuah video di TikTok menunjukkan kek pengatin yang keras sehingga berubah riak wajah pengantin ketika memotong kek itu.
Dalam video itu, pengantin dilihat mencuba sedaya upaya untuk memotong kek berkenaan namun ianya amat keras sehingga tak lut pisau pemotong yang disediakan
Kek berharga RM500 itu disangkakan kek palsu pada mulanya, tetapi selepas memotong ianya adalah kek yang sebenar.
kredit foto: TikTok
Pemotong tersebut turut mengetuk-ngetuk kek berkenaan yang sangat keras dan sempat berjenaka bahawa perlu menggunakan kapak untuk memotongnya.
Ramai netizen bersimpati dengan nasib pengantin yang mungkin kecewa apabila keknya keras sedemikian rupa. - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Aku dah kena tahun lepas ye. Sebab nak tinaikan impian anak nak kek anime. Fondant tebal, ganache keras dan tebal (lebih kurang tebal pemadam bendera), kek manis lenting & dry. Harga boleh beli 3 kek secret recipe. Tahun ni beli kat SR dengan Baskin je la, puas hati bila makan. |
|
|
|
|
|
|
|
doubleharmonic replied at 16-2-2022 08:52 PM
kek kambus mamasab @dudaberhias kah?
Entah2 ni supplier sama yang buat kek batik kering kontang adik jahlop tu... Yang tu tak silap ada sebab2 tertentu kenapa di buat kering kontang dan keras kejung sebegitu sampai masukkan dalam pinggan pun hancur lebur. Katanya kalau banjir teruk macam haritu kita boleh lempar je kek tu kot tingkap bagi serap semua air banjir. Sekaligus terselamat. sekian penjelasan saintifik yang telah di buat research oleh prof toh DR dudaberhias gusti ratu cempaka sari. Jiran sebelah umah acik kaneka hyang tudung kuning. |
|
|
|
|
|
|
|
musangbodoh replied at 16-2-2022 08:33 PM
fondant gula lebeh
Gula icing lebih lepastu masuk freezer... Terus keras kejung. Kalau tak masuk freezer tu mesti lembut lagi... tapi ewww la rasa kek2 fondant ni tak pernahnya sedap. Sekadar cantik je.... Iols peminat kek icing butter / frosting... Rupa kek macam pelabuhan klang atau lepas pasca bencana pun takpe janji sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Fondant tebal namateyyy 500 dh bole beli at least 2bijik premium kek SR siap custom deco 1tier utk wedding yachh...djamin sedap! |
|
|
|
|
|
|
|
Thunderclouds: Fondant tebal namateyyy 500 dh ...
Boleh dpt 3 kek premium nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
azimodin replied at 16-2-2022 06:32 PM
Aku dah kena tahun lepas ye. Sebab nak tinaikan impian anak nak kek anime. Fondant tebal, ganache ke ...
Why u ambik kek fully fondant? Ada je kek cover dgn buttercream tp deconya fondan.. nk mkn cabut ke doco2 tu then potong kek mcm biasa.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sydasyda replied at 17-2-2022 12:11 AM
Why u ambik kek fully fondant? Ada je kek cover dgn buttercream tp deconya fondan.. nk mkn cabut k ...
Sebab anak iouls nak customised figurine berderet atas cake, baker kata nak cantik ambik fondant. Kita pon ikut je la sebab tahun2 sebelum ni i beli decoration sendiri & letak atas kek SR. fondant tu ok lagi, boleh remove je. Part ganache setebal pemadam tu paling sadis sampai terpaksa guna pisau dapur untuk potong. Satu hal pulak nak asingkan ganache tu dari kek, ibarat asingkan isi kelapa dari tempurung. |
|
|
|
|
|
|
|
azimodin replied at 17-2-2022 12:18 AM
Sebab anak iouls nak customised figurine berderet atas cake, baker kata nak cantik ambik fondant. ...
I bg tip nk potong kek yg ada chocolate ganache, u celup pisau u dalam api panas then potong.. bakers sekarg mmg dh guna chocolate ganache utk balut kek sblm cover dgn fondant sbb lg kemas dari pakai bittercream, cuma tu la kalau salah bancuhan chocolate ganache akn keras ketong, pas tu kalau xreti pilih chocolate, dia akn rasa mcm cekelat murahan |
|
|
|
|
|
|
|
Sydasyda replied at 17-2-2022 12:25 AM
I bg tip nk potong kek yg ada chocolate ganache, u celup pisau u dalam api panas then potong.. ba ...
Tak teringat pulak nak celup air panas sebab berpeluh kokak kek. Betul la coklat tu rasa "murah'. Iouls mintak baker buat kek ala2 indulgence tapi rasa the whole kek manis level potong kaki ya, xde bittersweet langsung. Haritu akak ipar i belikan kek kumogi harga below 80, rasanya lagi sedap bertiang2 jauh berbanding kek birthday lesung batu tu. |
|
|
|
|
|
|
|
celup dalam api panas? ke celup dalam air panas?
|
|
|
|
|
|
|
|
Ikut apa yang kita nak la.
Nak kek intricate details gitu, cantik, gunala fondant, ada risk fondant tu keras kejung x cukup cair. Kalau kek bertingkat gitu nak transport 1 hal. Lembik kang jatuh pulak. Kelebihan - cantik. Kelemahan - kek sokmo tak sedap. Mana nak boleh buat kek layer moist2 dalam tu.
Vs
Kek krim biasa or layer tu. Tak dapekla nK bertingkat2 nanti rebah sembah bumi deknon. Pros- sedap dimakan |
|
|
|
|
|
|
|
seumur hidup aku penah order kek fondant ni masa bertunang aje utk tukar dulang dgn pihak lelaki. sbb fikir belah laki kot la nak bawak balik kek jauh ke utagha sana. rupanya balik dr rumah aku deme dah kendurikan kat rumah makcik laki aku tu. so takde la mencair kek tu smentara nak smpai utagha sana
then aku tak penah order fondant dah sbb tak minat manis fondant. klu makan kek yg org order mmg aku buang layer fondant tu |
|
|
|
|
|
|
|
doubleharmonic replied at 17-2-2022 01:17 AM
celup dalam api panas? ke celup dalam air panas?
Ayoooooo api dgn air lari betul.. air sbnarnya sorry |
|
|
|
|
|
|
|
Sebab tu tak suka order kek fondant walaupun cantik. Jadi keje nk kupas2 fondant yang manis leting keras kejung tu |
|
|
|
|
|
|
|
tradisi met seleh yg sudah lapuk ketinggalan zaman....kena fikir yg lebih mudah & praktikal..
yg lapuk ketinggalan zaman kira phase out mcm dinasour akan pupus kalau tak diubah
|
|
|
|
|
|
|
|
walaupun hampa kek keras kejung...sempat ye owner brag kek harga rm500.... kekekekekeke... |
|
|
|
|
|
|
| |
|