|
assalam..
kalo nk masak nasi lemak.. 2 cwn beras, air nk bpe cwn? santan nk bpe cwn? sori la x taw. 1st time nk wat nsi lemak..
tq
|
|
|
|
|
|
|
|
Bahan Nasi Uduk:
1/2 kg beras, cuci bersih
700 ml santan kental
2 lembar daun pandan, disobek-sobek, lalu ikat
1 batang sereh
2 lembar daun salad
1 sdt ketumbar bubu
2 sdm garam
Pelengkap Nasi Uduk :
Ayam Goreng
Telur Dadar
Perkedel Kentang
Kacang Tanah, digoreng
Teri, di goreng
Bawang Merah goreng
Emping Goreng
Lalapan (Mentimun, Tomat)
Sambal Kacang
Bahan Sambal Kacang :
100 gr kacang tanah, digoreng
6 cabai rawit (yang suka pedas bisa ditambahkan)
1 cabai merah
2 bawang putih
1 sdt garam
1 sdm gula pasir
1 sdm cuka
150 ml air matang
Cara Membuat Nasi Uduk Enak Lezat
Didihkan secara bersama-sama (beras,santan kental, daun pandan, sereh dan daun salam). Masak dengan api sedang. Aduk rata. Angkat saat nasi setengah matang dan santan sudah meresap.
Kukus nasi ke dandang sampai benar-benar matang kemudian angkat
Tambahkan pelengkap untuk penyajian. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau iols, beras 2 cawan, santan 2 setgh cawan n air 1 setgh cawan ( to make it 4 cawan). sama macam masak nasi biasa je. tapi kena rajin kacau takut santal berketul. kalau nak lagi lemak, campur 3 cawan pun boleh tp takut muak plak nanti.
|
|
|
|
|
|
|
|
xtau lah msh perlukan resepi nie @ x tp awak blh lah try.
2 cawan beras biasa
1 kotak santan
garam
halia
bawang besar
serai
daun pandan
cara:
2 cawan beras, basuh & toskan.
guna cawan yg sama, masukkan santan kotak ke dlm cawan tu. tmbhkan lg 2 cawan air ke dlm cawan yg sama.
masukkan halia, bawang besar yg dah dihiris.
serai 1 btg, diketuk.
daun pandan 3 helai, dikoyak & diikat.
pastu letak setengah sudu garam.
gaul rata.
masak dlm rice cooker.
bile nasi dah tanak, masukkan suku cawan minyak masak.
gaul rata.
pastu biarkan is masak sepenuhnya.
in sha allah, nasi tu akan ade rasa lemak & harum.
|
|
|
|
|
|
|
|
saya pulak..kalau guna sukatan cawan..biasanya sukatan santan tu lebih kurang 1/2 kotak santan yang kecik tu. itu pun dah rasa lemak. tapi kalau nk lemak lagi..tambah la..
saya buat mcm ni..lepas basuh beras tu..saya masukkan dulu santan.
lepas tu masuk air...sukat mcm biasa kita sukat..cthnya..kalau biasa guna nombor dalam periuk nasi tu..utk 2 cwn..sukatan dia 2 atau 3. so..masuk kan air ke paras biasa kita selalu masak nasi biasa. itu je..insyaAllah.
kalau guna jari plak...masukkan air ke paras biasa. kalau nk lebih air sikit...lebihkan sikit je..agak2 lah..
selamat mencuba..
|
|
|
|
|
|
|
|
Kdg2 mama tambahkn bwg kecil sebiji2 DLM nasi lemak itu, then kukus . Nak lagi sedap, bwh beras nak kukus tu,letakkan daun pi sang. Last edited by mamajj on 9-12-2014 09:45 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
nasik lemak my fav food.. selamat memasak la ye dik.. akak pun beli aje... |
|
|
|
|
|
|
| |
|