|
Selalu nampak orang jual Congo Bars di kedai-kedai. Terliur pula, mari cuba resipi baru ini:
Bahan-bahan
310 gram Tepung Gandum
2 1/2 sudu kecik Baking Powder
250 Butter ( ramai yang buat guna 150 gram butter.. terpulang nak ikut yang mana okey..)
300 gram Gula Perang
3 biji telur B
1 sudu kecik Esen Vanilla
Cara-cara
Pukul butter dan gula perang. Sebaiknya butter yang dah lembut sikit iaitu yang dah lama kita keluarkan dari peti ais. Pukul tak perlu hingga kembang. Guna kelajuan sederhana.
Kemudian masukkan telur,pukul sekejap.Masukkan Esen Vanilla.
Masukkan tepung gandum yang dah dicampurkan dengan Baking Powder. Selepas tepung dah gaul rata, kita kaup balikkan adunan.
Masukkan Coklat Chip banyak mana ikut suka. 1 cawan pun okey.
Guna loyang 10 x 10. Tak boleh guna loyang kecik, nanti tak masak bahagian tengah. Kita lengserkan loyang dengan margerin atau butter dan kita alaskan dengan baking paper.
Kemudian kita masukkan adunan ke dalam loyang.
Ratakan kesemua bahagian.
Taburkan coklat cip
Boleh juga kalau nak letak almond slice..
Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Sebelum tu kena la panaskan oven dulu selama 15 minit.
Bila dah sejuk sikit, kita keluarkan dari loyang.
Kalau nak video, mari lihat video mudah ini:
https://www.youtube.com/watch?v=z3BisNwq20c
sumber: http://mforum1.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=16085
Ceh senang gile... bawah opis maya ada jual 1 bekas alahai mahalnye... tapi beli jugak.. baik malam ni nk buat.
p/s: doakan maya |
|
|
|
|
|
|
|
Memang ramai yang jual congo bars ni.. Tapi tak pernah beli..
Saya pernah buat hari tu, texture dia mcm brownies yang kering..
Resepi tu pun ada cakap yang congo bars ni punya texture macam brownies+cookies..
Xminat sgt texture mcm ni tp mmg senang nak buat
Kalau yang TT beli tu texture dia mcm mana ye? |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau rasa macam brownies yang kering tu macam dah overbaked tu. Congo bar ni takleh overbaked
|
|
|
|
|
|
|
|
yang beli tu tak dinafikan la.. sedap... and lembut.. tp maya suke tekstur brownies skit
|
|
|
|
|
|
|
|
X prnah mkn...tringin jgk nk mkn |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu gak tgk org jual congo bar ni ....tapi sedap ke |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau selalu nampak orang jual tu maknanya selalu ada pembeli. Bila selalu ada pembeli maknanya memang sedap . So..memang sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
sedap tp manis...kalo buat sendiri, mungkin leh kurangkan gula |
|
|
|
|
|
|
|
Mcmana Congo bars ni jd trend? Congo bar ni mcm resipi choc chip cookie tapi ltk dlm pan je kn? Xyh bentuk cookie satu per satu |
|
|
|
|
|
|
|
tgk jugak u beli dr mana....some suka buat keringgg sgt....some yg jual tu very moist sedapp sgt |
|
|
|
|
|
|
|
lyna22 replied at 11-4-2015 07:36 AM
tgk jugak u beli dr mana....some suka buat keringgg sgt....some yg jual tu very moist sedapp sgt
Cmne nk buat yg moist?xsuka yg kering.. |
|
|
|
|
|
|
|
Yang kering tu dah overbaked. Congo bar ni kalau elok bakar dia, dia lembut tapi bukan jenis moist. Kalau moist dah dikira kek.
|
|
|
|
|
|
|
|
congo bars ni ala2 kek bantat gitu.. |
|
|
|
|
|
|
|
I campo buttermilk sesudu dua...I kalo kering kering mmg x dannnn la |
|
|
|
|
|
|
|
iols suka congo bars yg br keluar dr oven...
klau dh sejuk mcm kurang kick |
|
|
|
|
|
|
| |
|