CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2786|Reply: 0

Resepi Ayam Golek Sedap Dan Lazat.

[Copy link]
Post time 24-7-2015 06:18 PM | Show all posts |Read mode


Assalamualaikum semua. Sudah semestinya ramai yang pernah merasai ayam golek yang lazat dan sedap. Harga ayam golek ini juga sudah mencecah ke rm20 seekor. Tetapi di tempat saya harga ayam golek ini masih maintain rm16 ke rm18 seekor.

Mari kita cuba buat sendiri ayam golek di rumah sahaja. Modal pun tidak terlalu banyak.




A) Bahan-bahan untuk perencah ayam :


3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir @ gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan-bahan diatas
Sedikit mentega

Cara-cara :


1. Campur kesemua bahan-bahan diatas dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan di dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam @ 3 jam
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
6. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.

B) Bahan-Bahan Untuk Sos Lada Hitam:

Bahan-Bahan :


1 1/2 cawan stok ayam@daging
1/2 cawan susu segar - nak kurangkan pun boleh
4-5 sudu serbuk lada hitam
Sedikit batang salery - dicincang
1/2 biji bawang besar - dicincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
Garam dan gula - jika perlu

Cara-cara :


1. panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
2. Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. didihkan semula.
3. Kemudian masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang.
4. Selepas itu masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.
baca-blogspot

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 08:36 AM GMT+8 , Processed in 0.039578 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list