View: 6891|Reply: 17
|
Mudah Je Resipi Rojak Sotong Kangkung Ni, Jom Buat!
[Copy link]
|
|
Siapa tak pernah makan Sotong Kangkung? Ada juga yang memanggilnya rojak sotong atau rojak sotong kangkung.
Foto: vivianpangkitchen.blogspot.com
Kalau nak makan di luar, agak mahal juga harga sepinggan yang dijual. Jadi, apa kata kita buat sendiri Rojak Sotong Kangkung ni. Jangan risau, tak susah mana pun sebenarnya.
Jom, semak resipinya!
Foto: Burpple
Bahan-bahannya:
2 cekak kangkung, siang, cuci bersih dan toskan
2 ekor sotong kembang, saiz sederhana
Bijan secukupnya, disangai hingga wangi
Kacang tanah tumbuk secukupnya (atau kisar sederhana halus)
Beberapa titik minyak bijan
Bahan sos:
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos hoisin
2 camca besar sos plum
4-5 camca besar petis
1 camca besar kicap pekat
2 camca besar kicap manis
Gula secukupnya
1 cawan air
(Boleh tambah sedikit belacan jik amahu)
Cara membuat sos:
1. Tumis cili kisar hingga harum.
2. Masukkan sos hoisin dan sos plum, kacau rata.
3. Tambah petis, kicap pekat dan kicap manis, kemudian kacau dan tuang air. Kacau hingga sebati dan renihkan hingga sos pekat. Sesuaikan rasa. Biar sejuk.
Cara membuat Sotong Kangkung:
1. Bersihkan sotong dan potong kiub pada saiz sederhana.
2. Celur ke dalam air mendidih bergaram selama 1-2 minit, angkat dan toskan.
3. Celur kangkung dalam air mendidih bergaram yang di tambah sedikit minyak makan selama 30 saat. Kemudian, angkat, toskan dan rendam dalam air berisi air batu. Bila kangkung sejuk, toskan hingga kering.
Cara menghidangnya:
Susun kangkung dan sotong dalam bekas bersesuaian. Tuang sos ke atas sotong tadi dan ratakan. Kemudian, tabur bijan dan kacang tanah, letak sedikit minyak bijan jika mahu. Hidangkan segera dan siap dinikmati!
Foto: Mat Gebu
Amacam? Senang saja kan nak buat Sotong Kangkung ni. Selamat mencuba ya! - CARI
Kredit resipi: Blog Mat Gebu |
|
|
|
|
|
|
|
semua masakan sebenarnya nampak senang bila tgk cara2 nk masak n penyediaan bahan2..
tp nk sedia satu2 tu, bukan mudah jugak pun dari segi masa, penggunaan etc.
maksud iols mcm ni, nk buat kuah dia cthnya, nk ade bijan. so, nk beli bijan tu brpe gram? nk g kedai semata2 nk beli bijan 2-3 sudu? yelah beli banyak2 buat ape? nk guna kacang tanah goreng yg cuma beberapa biji, rasanya berbaloi ke beli kacang tanah paling kurang 100 gram lps tu duk biar je di situ ntah bila plk nk gunanya.. lps tu kena goreng2 dlu kacang tu, tumbuk2.. so, bukan 'senang dan mudah' pun sedia resepi ni.
cth lain, nk masak rendang, nk guna kerisik. dah tu kerisik tu nk pakai sesudu dua jah. kena plk masak bab kerisik. nk beli kelapa parut paling2 kurang bberapa RM jua.. nk senang, beli je kerisik dh siap. tp dh guna tu entah bila la plk nk pakai utk menu2 lain.
so, bg iols la, memasak ni sesuai kalau btl2 'memasak' tp kalau setakat nk try buat utk makan hari ni je di hari minggu lps tu minggu depan memasak benda lain then benda lain plk sedia bahan2nya, kalau bab ckp "MUDAH JE RESIPINYA" mmg mudah lah tp ade sesetengah perkara, beli yg dh siap lebih fleksibel.
sori OT, iols cuma rse kdg2 tu x sesuai pun nk kata memasak tu "MUDAH JE" mcm ditulis di mana2 resipi.. sb tu iols bg pendapat ni. mohon maaf sb OT ye. hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Oh my peberet tp beli je nyah senang.. |
|
|
|
|
|
|
|
pakai kuah rojak yg dh siap tu je..koser nk buat kuah nk makan sikit je |
|
|
|
|
|
|
|
setuju gak dgn your point
tjadi gak kt ai
dh la sorang
sudahnya brg blebih
simpan je dlm peti ais
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau memasak utk seorang dua, nak2 plk jrg2 sekali je masak, rsenya mmg kurang berbaloi.. penat pun dapat, bahan2 tak terguna tu terbiar je dlm peti ais.. huhu.
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau memasak utk seorang dua, nak2 plk jrg2 sekali je masak, rsenya mmg kurang berbaloi.. penat pun dapat, bahan2 tak terguna tu terbiar je dlm peti ais.. huhu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya suka!! Tapi mmg betul mahal satu hal pastu tak semua tempat jual |
|
|
|
|
|
|
|
meollss tang sos tu pkai kuah petis je..jimat skitt rsa pon sedap..
|
|
|
|
|
|
|
|
meollsss penah makan kt jb sebelah hospital HSA..mahal shiak harga dia..da la xpenuh, sotong sikit je kangkung lebih..xberbaloi..
|
|
|
|
|
|
|
|
Ank aku pnh beli 1 oek 17rm kena beli 2 pek baru boleh hantar order sotong kangkung ni zmn pkp..teringin nk mkn..sekali aku mkn kuah yong tau foo..aku kata kat ank aku..ni x de rasa petis..mandai je jual mhl2 tp resepi pon peniaga konfius!main belasah je..janji blh dpt duit, letak rega yahudi..klu org uthaga mmg bab mkn tau rasa...lg pon kami dh biasa mkn menu cina dr kecik tp yg halal la.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Kalau guna sos Yong tau foo boleh ke? Haritu my mom masak sotong tapi keras yakmat sbb rendam sekejap sangat. Papepun sotong kangkung sedap nyumss |
|
|
|
|
|
|
| |
|