View: 4456|Reply: 16
|
IKAN PEKASAM GORENG TELUR...
[Copy link]
|
|
Edited by rohayatimat at 15-7-2020 09:18 AM
Percayakah anda makanan mentah yang diperam atau dijeruk menggunakan garam bagi menghasilkan pekasam mampu bertahan sehingga 1,000 tahun?
Pendapat ini ada asasnya apabila tempayan-tempayan berisi pekasam dijumpai di dasar laut setelah kapal layar yang membawanya karam akibat dilanda taufan ratusan atau ribuan tahun dahulu.
Pekasam samada ikan, daging dan sebagainya sudah tidak asing lagi bagi masyarakat dunia, panggilannya berbeza mengikut tempat dan negara.
Makanan mentah seperti di atas dijadikan pekasam bertujuan untuk mengawet dan menyimpannya untuk tempoh yang lama, maklumlah zaman dahulu belum lagi terciptanya peti sejuk.
Sebab itulah tempayan-tempayan berisi pekasam dibawa bersama dalam pelayaran pada zaman dahulu sebagai salah satu bekalan makanan ketika terapung di lautan untuk tempuh yang lama.
Kali ini saya akan kongsikan cara goreng ikan pekasam supaya rasanya lebih enak dan hilangkan baunya yang agak kurang meyenangkan bagi sesetengah orang. Maklumlah ikan jeruk yang isinya sedikit merepuk apabila diperam untuk jangka masa yang agak lama.
Caranya, goreng ikan berkenaan bersama beras yang menyelaputi ikan tersebut, angkat bila sudah separuh masak. Kemudian tumis bawang bawang merah dan cili api.
Pecahkan sebiji telur dan kacau sampai hancur. Akhir sekali masukkan ikan pekasam yang telah digoreng sebentar tadi dan perah asam limau nipis ke atasnya.
Selepas beberapa minit angkat, ikan pekasam goreng sudah sedia untuk dihidangkan. Cuba laaaaa...alang-alang meyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
terima kasih rohaya
last last siap juga ya karyanya
in any case, bravo dan semoga semuanya lancar
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalau dibersihkan, hilang ler beras2 tu |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 15-7-2020 09:13 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
ipes2 replied at 15-7-2020 04:43 AM
terima kasih rohaya
last last siap juga ya karyanya
in any case, bravo dan semoga semuanya lancar ...
Sama-sama....Aamiinnnn |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 15-7-2020 09:15 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
umbut replied at 15-7-2020 09:00 AM
Kalau dibersihkan, hilang ler beras2 tu
Sekadar cucur air sekali lalu saja dengan segelas air...kalau tak nak pun tak mengapa... |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by rosmahisham at 22-7-2020 09:04 PM
Aku suka mkn pekasam time puasa sbb selera mcm kurang sikit nk mkn nasi.asyik mkn nasi beriani ,nasi arab,nasi myk je bln puasa muak.en somi x suka bau pekasam,sbb dr dulu dia asyik igt pekasam tu ikn busuk je bau nye hu hu.mind dia dh set gitu.mmg pon iols pnh beli pekasam grg bau busuk 1 rmh..sekali baru ni beli kt kawan x la sebusuk itu. Rupanye resepi ni pecah telur biasa eh..igtkn guna telor masin mcm kita buat ketam/udg letak daun kari n butter tu..nnti blh try ni. |
|
|
|
|
|
|
|
saya pun baru belajar makan ikan pekasam. bila dah try memang sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Pekasam pakai beras goreng sedap,,krup krap.
Satu pagi pekasam ikan toman yang warna kuning pekasam dia. Masak dengan santan. Bau dia buat orang lapar walaupun baru je lepas makan nasi dua pinggan. Rugi aku tak belajar resepi pekasam ni dari opah. |
|
|
|
|
|
|
|
Makan nasi dengan ikan pekasam sangatlah sedapppp
|
|
|
|
|
|
|
|
Ya sis...guna telur biasa saja...kena try, baru tahu macam mana rasanya...
|
|
|
|
|
|
|
|
wah!!! menarik tu masak dengan santan...pertama kali dengar...nanti share laaaa resipinya....
|
|
|
|
|
|
|
|
sis...kalau yang busuk tak silap saya ikan jeruk...kalau orang kelantan dia panggil ikan budu...baunya boleh tahan laaaa...bila masak dengan telur macam ni...tak ada lagi bau busuk tu...sedar2 nasi dah nak habis 2 pinggang...
|
|
|
|
|
|
|
|
nak nak musim hujan...
|
|
|
|
|
|
|
|
memang betul sis...bila kali pertama cuba, baru tahu betapa sedapnya....
|
|
|
|
|
|
|
|
sedap sis...cuba laaaaaa...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|