|
serikandi_gurl posted on 28-10-2014 05:39 PM
Whiping cream memang kalau terdedah kat luar cuaca panas akan cair. Tapi kalau as long dalam keret ...
apa ratio krim ngan coklat kalo nak wat coklat ganache satu kek ...biar senang nak potong kek pada masa yg sama tak smpi meleleh2 cair...
pastu apa plak ratio untuk ganache yg keras sket kot la nak piping atau wat bunga.....
lagik satu ratio utk yg buat keras kejung tu ....yang me buat tu dah lama ...amik resepi mana tah pastu serikkkkk....ingatkan pasal guna non dairy yg dia keras kejung tuh...
pastu kalu kita dah satukan coklat + krim tu ..leh tak pukul bagi kembang jadik whipping cream coklat?
pleaseee ....TQ
|
|
|
|
|
|
|
|
kakak2 semua nak tumpang tanya,
non dairy whipping cream ni yang lebih boleh letak dalam freezer sejuk beku tu balik ke? non dairy wc yg kakak saya beli ni kena -18C, nak pakai kena unfreeze dulu dalam setgh hari...
Rugi rasa kalau buang pasal pakai sikit je buat tiramisu choc untuk anak buah...
|
|
|
|
|
|
|
|
rogayahtop posted on 2-11-2014 08:11 AM
kakak2 semua nak tumpang tanya,
non dairy whipping cream ni yang lebih boleh letak dalam freezer ...
Non-dairy whipping cream penyimpanan dia memang kene dalam freezer. Nak pakai baru keluarkan dan biarkan dia cair sebelum pukul. Ataupun macam esok nak pakai, whipping cream tu keluarkan dari freezer malam sebelumnya dan simpan dalam chiller.
Utk dairy whipping cream saja memang tak simpan dalam freezer. Simpan dalam chiller biasa je.
|
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl posted on 30-10-2014 09:17 AM
ratio coklat n krim untuk yang pekat yg boleh dijadikan panduan ialah 1:2 maksudnya 100gm whipping ...
tq...tq....me dah try choc whipping cream....guna serbuk koko bukan guna coklat.....sedap rasa cam eskrem coklat plak....kelmarin cari non dairy tak ada..anak nak bwk kek ke sekolah..smbut harijadi beramai2 sapa yg birthday bulan sept,okt,nov,dis kene bwk kek celebrate ke sekolah....gamble je beli dairy...alhamdulillah jadik tapi warna kekuning ...kalau guna vivo tu putih je dan jadik pun cam tak byk, kembang sket je...kalu vivo tu naik kembang 2 kali ganda
|
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl posted on 3-11-2014 09:28 AM
Non-dairy whipping cream penyimpanan dia memang kene dalam freezer. Nak pakai baru keluarkan dan b ...
Thanks serikandi_gurl. Dah habis pun tak sempat nak simpan. Petang tu jugak akak sy habiskan, dah naik 2 kilo dah pun berat :lol. Tapi rasanya lepas ni pakai paket yg kecik je lah, sikit pun nak pakai kalau buat yg simple. |
|
|
|
|
|
|
| |
|