View: 4451|Reply: 7
|
Panduan Perniagaan Handmade Chocolate
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by azl1561 at 29-3-2012 10:53
Terdapat banyak jenis coklat di pasaran: coklat hitam, susu dan putih. Disamping itu perisa dan intinya juga berbagai-bagai. Coklat amat sesuai dipadankan dengan perisa buah-buahan, bunga-bungaan, rempah ratus, herba dan lain-lain. Jenis coklat yang digemari oleh seseorang banyak bergantung kepada jenis coklat atau perisa mana yang dia biasa makan atau jumpa.
Kebanyakan orang Malaysia suka coklat susu berinti kekacang seperti badam, gajus, hazelnut etc. Jenis coklat yang banyak terdapat di Amerika Utara pula ialah jenis snack bar seperti Milky way, Snicker, Reeses peanut butter etc yang banyak mengandungi gula dalam bentuk caramel. Di Europa pula seperti di Perancis, mereka lebih gemar coklat hitam dan selalunya coklat yang dijual di “speciality chocolate shop”, dalam bentuk coklat truffle dan coklat berkrim yang disalut di panggil bonbon. Kerap coklat berperisa yang dijual mengandungi alcohol seperti amaretto (perisa badam), brandy, rum, Grand Marnier (orange), dan Kahlua (perisa kopi). Begian dan Swiss pula suka coklat yang lebih manis dibandingkan dengan orang Perancis, dan mereka lebih gemar kepada coklat berkrim dalam bentuk coklat shell. Masyarakat Amerika Latin seperti Mexico pula lebih gemar coklat yang berperisa pedas seperti cili, dan masarakat Arab pula suka yang berperisa buah pelaga.
Kini anda boleh membuat coklat anda sendiri dan menjadikannya sebagai satu perniagaan dari rumah. Dengan panduan ini, anda boleh memulakan perniagaan coklat anda sendiri dengan percuma dalam masa 5 minit selepas anda mempelajari membuat handmade chocolate tanpa perlu membuat blog.
Muat turun Panduan Eksklusif Perniagaan Handmade Chocolate dengan klik link di bawah ini...
PAKAR COKLAT
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by azl1561 at 29-3-2012 10:54
Coklat mana yang sedap???
Soalan yang agak kerap saya terima bila bercakap pasal coklat ialah coklat mana atau brand mana yang sedap? Kalau coklat praline sudah tentu coklat yang dibuat sendiri, fresh dan menepati cita rasa sendiri...tapi jika maksud soalaan itu berkaitan dengan coklat asas yang digunakan untuk membuat praline, jawapannya adalah kesedapan itu bergantung kepada beberapa faktor:
1. Citarasa individu: jika seseorang itu suka makanan yang manis, besar kemungkinan orang ini lebih suka coklat susu dan coklat putih berbanding dengan coklat hitam seperti kebanyakan orang di Malaysia. Jika seseorang itu biasa makan coklat berjenama mahal dari luar negara besar kemungkinan orang ini akan lebih meminati coklat hitam dan coklat import seperti Callebaut dari Belgium atau Valhona dari Perancis.
2. Kandungan bahan: coklat asas mengandungi hanya beberapa bahan sahaja tetapi ia boleh mempengaruhi rasa, kelikatan dan tektur sesuatu coklat yang akhirnya dikaitkan dengan istilah kesedapan coklat. Bahan-bahan itu adalah koko mass (untuk coklat hitam dan coklat susu sahaja), lemak, gula, susu (utk coklat susu & coklat putih) dan pembaur. Koko hanya boleh ditanam pada 20° utara dan selatan khatulistiwa, dan jenis koko yang terbaik adalah dari species Criollo, tetapi peratusan coklat yang dihasilkan daripada Criollo amat rendah; kebanyakan coklat dihasilkan dari koko species Forastero. Kualiti koko bergantung kepada suhu, kelembapan, kondisi tanah (berasid atau beralkali), teknik pertanian dan yang paling penting teknik memproses biji koko... pada sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut boleh baca di link ini: http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate. Mentega koko adalah lemak yang menbezakan antara cokalt tulin dengan coklat compound. Dari segi standard hanya coklat yang mengandungi mentega koko saja boleh dianggap coklat. Mentega koko dari Malaysia adalah berkualiti tinggi dan menjadi pilihan untuk digunakan dalam industri coklat makan. Mentega koko yang dihasilkan dari koko yang ditanam dekat dengan khatulistiwa adalah lebih stabil pada suhu ~30°C berbanding dengan yang jauh dari khatulistiwa. Kualiti susu yang ditambah bergantung pada jenis coklat, kebiasaanny coklat couverture akan mengunakan susu penuh krim tetapi coklat compound akan mengunakan kombinasi susu dan whey untuk mengawal harga.
3. Teknik memproses coklat: Salah satu langkah dalam proses membuat coklat couverture yang penting adalah process yang dipanggil conching. Pada peringkat ini semua bahan dalam coklat akan digelek seperti gambar dibawah ini selama beberapa jam (antara 3 hingga 96 jam) untuk memecahkan partikel-partikel bahan-bahan tersebut kepada saiz yang sangat kecil dan mengurangkan kandungan air dan asid dari coklat. Untuk menghasilkan coklat yang dianggap halus (smooth), saiz partikel mesti bawah dari 20 micron. Jika saiznya lebih dari 30 micron, lidah kita akan dapat mengesannya dan kita akan rasa coklat itu kasar.
Muat turun Panduan Eksklusif Perniagaan Handmade Chocolate dengan klik link di bawah ini...
--> Panduan Eksklusif Perniagaan Handmade Chocolate
Last edited by azl1561 on 6-3-2013 04:17 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by azl1561 at 29-3-2012 10:55
Panduan ini akan mendedahkan kepada anda RAHSIA EKSKLUSIF :
* Rahsia menjadikan masa 1 jam dalam kehidupan anda bernilai RM125 dengan bisnes Handmade Chocolate Jenama Anda Sendiri.
* Rahsia bagaimana anda boleh mempelajari cara membuat Handmade Chocolate Jenama Anda Sendiri selengkapnya dengan kos Kurang Daripada RM70.
* Rahsia anda boleh memulakan perniagaan coklat anda dengan Percuma dalam masa 5 minit selepas anda mempelajari cara membuat Handmade Chocolate Tanpa perlu membuat Blog dan Ribuan Pelanggan menanti kehadiran coklat anda tanpa anda perlu mencarinya.
Jangan buang masa lagi. Muat Turun ebook PANDUAN EKSKLUSIF tersebut pada link dibawah!
BISNES COKLAT
Last edited by azl1561 on 6-3-2013 04:19 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by azl1561 at 27-5-2011 17:02
PANDUAN EKSKLUSIF YANG WAJIB ANDA BACA SEBELUM MEMPELAJARI CARA MEMBUAT HANDMADE CHOCOLATE DARI MANA-MANA TEMPAT...
Panduan ini akan mendedahkan kepada anda RAHSIA EKSKLUSIF :
* Rahsia menjadikan masa 1 jam dalam kehidupan anda bernilai RM125 dengan bisnes Handmade Chocolate Jenama Anda Sendiri.
* Rahsia bagaimana anda boleh mempelajari cara membuat Handmade Chocolate Jenama Anda Sendiri selengkapnya dengan kos Kurang Daripada RM70.
* Rahsia anda boleh memulakan perniagaan coklat anda dengan Percuma dalam masa 5 minit selepas anda mempelajari cara membuat Handmade Chocolate Tanpa perlu membuat Blog dan Ribuan Pelanggan menanti kehadiran coklat anda tanpa anda perlu mencarinya.
KANDUNGAN EBOOK INI :
Ebook ini mengandungi pengenalan ringkas mengenai coklat buatan sendiri. Kemudian dituruti langkah menghasilkan handmade coklat, termasuk jenis-jenis, teknik, langkah precaution semasa proses penyediaan, teknik mencairkan coklat. Semuanya tersusun satu persatu, malah siap bergambar rajah dan penerangan ringkas di bawah setiap gambarajah. Kualiti gambar juga jelas dan terang untuk dilihat.
Bahagian main menu dalam ebook ini, iaitu teknik membuat handmade chocolate versi bergambar. Terdapat 6 teknik yang ditunjukkan. Ianya ringkas tapi padat, bergambar dan siap lengkap dengan penerangan di bawah setiap gambar. Hanya teknik no.4 sehingga no.6 tidak disertakan gambar rajah, hanya penerangan cara-cara membuatnya sahaja, bagaimanapun intipatinya hampir sama dengan teknik no.1 sehingga no.3
Setelah anda siap, anda akan diterangkan bagaimana teknik untuk menyimpan coklat yang telah dihasilkan menggunakan teknik-teknik yang telah ditunjukkan.
Terdapat 6 resepi handmade chocolate yang diberikan, turut disertakan bahan-bahan serta cara-cara membuatnya, disinilah teknik no.1 hingga teknik no.6 boleh diaplikasikan.
Anda juga akn didedahkan bagaimana dan dimana kita nak dapatkan bekalan coklat. Beliau turut menyenaraikan alamat-alamat para pembekal coklat dan semuanya berada di semenanjung Malaysia. Siap ada website lagi diberikan.
Ini yang dikatakan ebook lengkap, satu set complete. Kenapa? Sebab dalam ebook ini mengajar dari mula sehingga habis, malah turut disertakan teknik pemasaran. Tanpa mengetahui teknik dan kaedah pemasaran, sehebat mana pun anda menghasilkan coklat, sekiranya tidak ada pembeli, tentu tak best juga kan? (ini khusus untuk yang nak buka kedai membuat handmade chocolate lepas ni.)
Teknik promosi turut ditunjukkan secara detail dan lengkap. Juga ada 6 teknik promosi.
Bahagian akhir ebook pula memaparkan biodata mengenai penulis ebook ini, anak muda yang berusaha untuk menghasilkan ebook ini.
Secara keseluruhannya, penyampaian ilmu dalam ebook ini sampai pada para pembaca yang berminat nak ketahui teknik membuat handmade chocolate.
Terus terang, anda boleh mulakan membuat coklat buatan tangan anda sendiri walaupun sebelum ini tidak tahu pun bagaimana hendak membuat coklat sendiri.
Ilmu yang disampaikan adalah priceless iaitu tidak ternilai kerana ini adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri. So, kalau ada apa-apa masalah, boleh contact beliau terus, tentunya selepas anda membeli ebook beliau ini.
Last edited by azl1561 on 6-3-2013 04:22 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Dapatkan panduan membuat coklat secara handmade di rumah dengan memuat turun laporan PERCUMA di bawah.
Muat turun segera sebelum laporan ini ditarik balik.
Untuk muat turun, klik pada laporan dibawah dan sertakan nama bersama email utk menerima laporan ini.
Pakar Coklat
Last edited by azl1561 on 11-1-2013 10:41 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
Assalammualaikum..
Salam warga Cari..
Cuaca tak menentu je sekarang ni, saya nasihatkan
anda agar jaga kesihatan tau. Minum air masak
banyak-banyak 7 gelas sehari .
Post kali ini saya nak kongsi dengan anda
subjek matematik mudah. hehe.
Jom kita tengok sama-sama...
Bagaimana Mengira Keuntungan Bisnes Coklat ?
----------------------------------------------------------
Kebiasaannya kenduri kahwin hari Sabtu & Ahad.
#Dalam 1 bulan = 8 hari orang buat kenduri kahwin (Sabtu & Ahad)
# 1 tempahan coklat doorgift=1000 biji
# Anda jual dengan harga RM1.00 sebiji
= 1000 x RM1.00
= RM1000
# Bayangkan anda menerima tempahan 2 orang setiap minggu.
= ( 2 Tempahan x 8 hari/sebulan x RM1000)= ??
Berapa anda perolehi dalam tempoh sebulan?
# = RM16,000.00!!!
Wow! Pendapatan anda perolehi dari bisnes coklat
Lebih kurang gaji seorang CEO tu !!
Jadi, kenapa anda masih ragu-ragu lagi
untuk menjalankan bisnes coklat?
Bukankah potensi besar sedang menanti anda dengan bisnes coklat ni!
Saya nasihatkan agar...
DAPATKAN SEKARANG !!!
"Pakej Pakar Coklat"
[+] Klik : Pakej Pakar Coklat untuk tempahan sekarang!
Semoga berjumpa lagi di lain masa dengan info-info
berkaitan bisnes coklat hand made dari saya.
Salam kejayaan untuk anda...
PERCUMA
Laporan Bagaimana Menjana Pendapatan 4 Angka Sebulan Dengan Coklat
p/s : Anda dah miliki belum Pakej Pakar Coklat?
Bertindak sekarang dengan melayari : http://www.pakarcoklat.com
p/s/s : Mungkin di saat anda baca emel ini, kuota pembelian semakin berkurang!
Bertindak sekarang! Miliki Pakar Coklat di http://www.pakarcoklat.com |
|
|
|
|
|
|
|
Salam warga Cari
Berminat dengan perniagaan handmade coklat?
Kalau nak tau lebih lanjut, sila muat turun panduan percuma ini dgn klik link di bawah...
Pakar Coklat
Last edited by azl1561 on 6-3-2013 04:23 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Salam
Khas utk mereka yg berminat dgn bisnes buat coklat dari rumah.
Kini ada panduan khas utk menceburi bisnes coklat dari rumah.
Klik di bawah utk maklumat lanjut..
Pakar Coklat
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Shop Online/Classified
|