Cincau hitam mmg dah biasa dgr tp pnah tak cuba cincau hijau? Pemanis mulut ni mmg femes kat indon dan vietnam. Yg lg best, bahan utk buat cincau hijau ni hanya daun dan air je, tak payah serbuk agar, serbuk jelly bagai, caye tak? Ikut resepi seberang, diaorg biasanye petik daun cincau hijau ni dari halaman rumah, bersihkan dgn air, pastu diramas2 bersama air masak sehingga air menjadi lekit. Tapiskan air dan biar bbrp jam sampai ia membentuk jelly sendiri. Cara mkn sama mcm cincau hitam, manfaat pun byk.
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
Author|Post time 31-12-2014 10:06 PMFrom the mobile phone|Show all posts
makton replied at 31-12-2014 08:53 AM
macam daun pokok hutan je.....
Haha mmg pn, ni ambik dari wiki:
Pokok Cincau Hijau ialah salah satu spesies tumbuhan dalam famili Manispermaceae. Tumbuhan ini sering ditemukan di cerang hutan serta juga di kawasan-kawasan belukar, tetapi ada juga yang ditanam pada pagar tanaman.
Author|Post time 31-12-2014 10:20 PMFrom the mobile phone|Show all posts
nirose replied at 31-12-2014 10:40 AM
Saya pernah makan ni masa di Indonesia. Sedap, menyejukkan tekak.. Nanti saya tanya mak dia tau ke t ...
Tu yg heran nape kat cni mcm x pnah jumpe, xkan mesia x tumbuh daun ni. Tgk mcm senang nk buat, x payah keringkan atau rebus dulu. Yg penting bgus utk kesihatan.
a'ah bentuk jantung mcm daun sireh. kalo kita buat pakai daun cincau biasa tu pn jadi kot, cuma kita tak yah keringkan dulu. org melayu kan suke ulam2an mentah, lg sehat.
Kalau kat sumatera barat, dipanggil daun kalimpanang... Taktau lah kat sini dipanggil apa sbb rasanya ramai tak tau ada cincau hijau ni..
Tapi tulah, kat wiki ada tulis pasal cincau hijau ni...
Kalau kat indo cincau ni dessert dimakan dgn santan atau dgn limau nipis...
hehe jumpe pun dkat area kampung, ade kat celah2 belukar, tumbuhan ni rupe2nye ade di keliling cuma kita x prasan je. daun mmg bentuk cam sirih, permukaan berbulu halus, ramas daun kuar lendir, bau pn segar mcm sayur.
1st time buat x jd, mmg ade yg beku mcm jelly cuma airnye terlebih jd mcm lembut pulak. xpe next time nk try buat lg. tgk resepi intenet tulis 500ml air utk 50 helai daun, pilih daun yg hijau tua je. basuh pastu masuk dlm blender atau ramas2 pakai tangan skali dgn air masak.
Author|Post time 5-2-2015 12:25 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Hehe kali ketiga buat jd, tak blender pn ramas pakai tangan je. Texture mcm tofu fa tp lg kenyal. Takde rasa sayur mmg sedap dimkn dgn madu. Selamat mencuba!
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
Post time 11-2-2015 06:50 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Edited by zoule at 12-2-2015 03:33 PM
mana nk cari pokok ni ek? dulu masa kecik2 pernah jumpa pokok ni kat rumah nenek.. siap buat cendol lagi guna cincau ni.. tapi sekarang dah takde pokok tu.. lama dah cari pokok ni memang tak jumpa..
wahhhh!!! tahniah dah berjaya buaaat!!
bila tengok daun tu macam kenaaaal je..mmg macam biasa jumpa tumbuh meliar..
tak tau pulak boleh dimakan..
nanti kalau jumpa daun tu, nk try lah..
tengok video tuu, terliur tekaaak.. sesuai minum time musim panas mcm niii..