Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
48706
View
1733
Reply

[Tempatan] Rumah Borak CI

[Copy link]

Author: wak_karman       Show all posts   Read mode

Post time 4-6-2016 12:20 AM | Show all posts
@FanTasyCreaTioN

thread lamak dah kena locked... mek jawab sitok jak haha

Daging masak buah prune? sik pernah cuba, tp mcm sedap jak... share la resepi deng

Gawai kamek urg biasa2 jak, berkumpul dgn family... makan2 sambil nangga tv hujung minggu kelak berBBQ indaahh.

lamak dah sik pergi Mukah... selalu bapak mek pergi sia mesti beli ikan siap2 dipotong pakey molah umai
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 12:52 AM | Show all posts
GhostWalking replied at 3-6-2016 10:48 PM
Terpaksa meeting mikior cara xnak kena ikat huhuhu

sehari xmasuk forum,
1.wajah forum berubah
2.akak hantubejalan pun berubah jg, nampak ala-ala insof dkt2 nak posa ni,sopan jer.
nak kena ikat ke, xboleh gentayangan dah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 12:53 AM | Show all posts
akhirnya wakk yang buka thread,
sampai kesudah, abam STONER  dok peratikan je..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:09 AM | Show all posts
satusembilan replied at 3-6-2016 09:27 PM
salam ramadhan gak utk FC

seram nak makan kuih sekarang
FC tak pernah rasa seram

sebab ..

kuih2 dan lauk untuk bersahur dan berbuka posa ..
masak sendiri

nak lebih thrill
masak satu masakan banyak2 atau buat sejenis kuih banyak2
pastu edar2kan kat jiran2
caya lah ..
yakin lah
dari 1 jenis jadi berjenis2
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:35 AM | Show all posts
dani-rox replied at 4-6-2016 12:20 AM
@FanTasyCreaTioN

thread lamak dah kena locked... mek jawab sitok jak haha
tauk dirik pipus deng?
mun kmk .. kmk nunggah ikan pais jak
ya pun bertimbun kmk urang beli lebih2 gik
pestime mek makan .. nyaman juak.. tapi kmk suka pipus udang
hahaha nang kaki udang na

Daging Masak Buah Prune  ( daging masak hitam jak sebenar nya tapi makei buah prune )

Sekilo daging
serbuk jintan manis jintan putih - erm.. dalam sesudu ( kmk suka lebihkan jintan manis .. 1 sudu serbuk jintan putih , 2 sudu serbuk jintan manis )
gula apong / gula melaka 2 sudu
kicap pekat manis - secukup nya untuk memerap daging

*** campur semua bahan d atas .. ketepi kan / perap selama lebihkurang 3-4 jam sebelum mula memasak

Bahan Asas untuk d blend halus :
Halia , Serai dan lengkuas secukup nya .. tang ni tak reti nak bagi sukatan sebab .. main agak2 ja
kalau nak bersukat2 juga : halia 2 sudu , serai dan lengkuas masing2 1 sudu ( selepas d blend la )

Bawang besar / bawang bakung dalam 5-6 ketul .. potong taji .. goreng dan tuskan
blend kan lepas tu

FC suka lagi beli buah prune yang dah d buang biji
lebih2 lagi yang dalam tin .. perghh!~ lembut2 juicy
untuk sekilo daging .. beli 1 tin / 1 paket buah prune
FC selalu beli 2 sambil blend sambil masuk mulut
*** untuk yang sesi jimat cermat sempena gst .. boleh gantikan buah prune dengan kismis .. tapi kurang umpphh!!~ caya lah

bahan2 lain : minyak sapi / ghee
perasa dan garam secukup nya
tak sah kan kalau dalam resepi takde tulis .. secukup nya

Cara memasak :

masuk kan ghee dalam 4 sudu + sedikit minyak untuk menumis halia serai dan lengkuas
yang dah biasa masak tau la nak agak2 banyak ne kan
siap2 dah bau wangi..
masuk kan daging yang dah d perap tadi
masuk kan bawang yang dah d tumis awal2 tadi
gaul .. gaul .. gaul..
kalau agak kering dan daging lom masak ..
masuk kan air skit
tapi selalu nya FC tak perlu taruk air
biar hingga agak kering dan daging masak
baru masuk kan buah prune
jangan lama sangat masak selepas d masuk kan buah prune
sebab cepat hangus

Tada!!~ siap

@dino  


Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:40 AM | Show all posts
dino replied at 3-6-2016 10:33 PM
salam ramadan seme..... yg ateis takyah ngada2 nak sambut bagai
Salam Ramadhan bang Dino
best nyer bersahur dan berbuka dengan insan tercinta kan

tu ada adik bagi resepi Daging masak buah Prune
bagi yang suka pedas boleh tambah lada

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 07:20 AM | Show all posts
intan_smsb replied at 3-6-2016 09:54 PM
Sarang da jatuh sebab hujan batu tadi

tau xpe. sini lak angin menderu2 mlm tadi.
meol tgk kat cg , banyak ooO porumer tepek bideo ujan batu.

kesian rider bike. mesti sakit2 kena hempap ujan batu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 08:33 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 4-6-2016 06:35 AM
tauk dirik pipus deng?
mun kmk .. kmk nunggah ikan pais jak
ya pun bertimbun kmk urang beli ...

thanks fc.... nak pi pasar ni nanti nak cari prune la hehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 replied at 3-6-2016 04:52 PM
sehari xmasuk forum,
1.wajah forum berubah
2.akak hantubejalan pun berubah jg, nampak ala-ala in ...

Wawa sori x dapat notice kata wa ada komen huhuhu ni pagi ni baru bukak tered baru nampak
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 10:35 AM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 4-6-2016 10:42 AM
GhostWalking replied at 4-6-2016 08:57 AM
Wawa sori x dapat notice kata wa ada komen huhuhu ni pagi ni baru bukak tered baru nampak



dh ready kena ikat ngan rantai?


Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 10:39 AM | Show all posts
dani-rox replied at 4-6-2016 12:20 AM
@FanTasyCreaTioN

thread lamak dah kena locked... mek jawab sitok jak haha

lamak dh x makan umai...

uhuk.....

KL ctoy susah maok carik.....mun  ada pun bukannya fresh...x nyaman...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_shalom replied at 4-6-2016 02:35 AM
dh ready kena ikat ngan rantai?

Kalau cenggini kecik sekejap saja kmk terlepas bha hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-6-2016 12:33 AM
thanks fc.... nak pi pasar ni nanti nak cari prune la hehe

Huntongggglerrr ada orang masakkan.open haus jemput yer  
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 01:20 PM | Show all posts
dino replied at 4-6-2016 08:33 AM
thanks fc.... nak pi pasar ni nanti nak cari prune la hehe
sesamer ..

Tadi try resepi baru d olah dari resepi ori yang menggunakan daun palas dan d panggang
FC modenkan guna kertas aluminium dan bakar dalam oven

Sebab cubaan pertama FC guna ikan murah dan tak banyak tulang
Ikan Sardin

Ikan rebus jap ..kira asal masak la
buang tulang2 dan ambil isi sahaja

Bawang bakung
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili besar dan Cili padi
garam & perasa secukup nya
- blender semua .. tus kan air. jangan buang air
air tu tadi untuk blend sekejap isi ikan tu .. malas nak menumbuk isi ikan tu

campurkan bahan blend awal tadi dengan isi ikan
taruk dalam kertas aluminium anggaran .. erm.. 3-4 sudu
lipat memanjang dah lipat lagi kiri kanan

bakar dalam oven 250darjah ... 15 minit

FC buat tadi kurang pedas .. untuk posa nanti nak buat pedas skit


Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 01:27 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 4-6-2016 10:39 AM
lamak dh x makan umai...

uhuk.....
o tedah

kmk baruk jak berentam makan minggu riya
umei , tapei , kasam udang , acar rebung , buduk / rusip gik baruk polah

coba polah dirik mpun deng
kmk suka mun banyak bawang bakung + cabik
perghh!!~
tapi sia sikda ikan pirang nak?
tempat kmk pun sikda ikan ya
kecuali mun kmk pergi sibo
baruk dapat molah umei ikan
mun sik nang molah umei udang jak

hehehe ari marek kmk berentam makan udang kasam polah mek mpun
nasib jak jadi
my mistake .. air banyak gilak



Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 03:25 PM | Show all posts
GhostWalking replied at 4-6-2016 08:57 AM
Wawa sori x dapat notice kata wa ada komen huhuhu ni pagi ni baru bukak tered baru nampak

xde la,
dah lewat online pun..akakhantu dah offline kut..
balik kampung jap,
ramai dah orng shping raya..

selamat menyambut puasa akakhantu..
moga kita mendapat keberkatan ramadan kali ini..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 replied at 4-6-2016 07:25 AM
xde la,
dah lewat online pun..akakhantu dah offline kut..
balik kampung jap,

Selamat Berpuasa dear.jaga diri jangan shopping sampai pengsannnn
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_shalom replied at 4-6-2016 02:39 AM
lamak dh x makan umai...

uhuk.....

Nanti kmk masakkan umai special untuk deng
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 05:18 PM | Show all posts
GhostWalking replied at 4-6-2016 04:55 PM
Selamat Berpuasa dear.jaga diri jangan shopping sampai pengsannnn

hehehehe..xpuasa lagi xpengsan le..
kalau puasa,pagi2 ok lagi..
petang kalu, nak ronda bazar ramadan pun xsanggup..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:40 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 4-6-2016 10:39 AM
lamak dh x makan umai...

uhuk.....

ohh tedah...
mek mun teringin maok makan ala2 umai, ikan pusuk atau bawal masin dihiris halus2... digaul2 dgn cili potong, bawang dan limau nipis. sedap la juak, pakey menahan rasa mengidam ya

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:43 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 4-6-2016 06:35 AM
tauk dirik pipus deng?
mun kmk .. kmk nunggah ikan pais jak
ya pun bertimbun kmk urang beli ...

pipus keda otak2 ya nak? lamak juak sik makan... ingat maok pesan bapak mek mun nya pergi mukah kelak

thanks for the resepi deng. bole la mek urg cuba try test masa bulan remadhon tok
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 06:52 PM | Show all posts
dani-rox replied at 4-6-2016 06:43 PM
pipus keda otak2 ya nak? lamak juak sik makan... ingat maok pesan bapak mek mun nya pergi mukah ke ...
aok .. keda otak2 ya deng
haha kmk pestime makan .. pasya alu mintak beli agik sik malu2 gik
kmk dah coba cara moden mek tek
ok juak
tapi halus gilak d blend kmk
posa kelak molah gik

eh.. tahan kah nya mun kirum sinun deng?
kmk riya mbak pulang ke Kuching..
kira 2 malam la ..alu rasa cam maok basik
lupak engkah dalam petiais

mun sik suka daging masam2 manis .. sik akan maok daging prune ya
mek merati mun raya .. nang abis licin oleh ompuan jak
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 07:08 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 4-6-2016 06:52 PM
aok .. keda otak2 ya deng
haha kmk pestime makan .. pasya alu mintak beli agik  sik malu2 gi ...

tahan kot... mun mukah-btu lebih kurang dlm 2jam lebih jak perjalanan. mun maok embak perjalanan jauh, kalinya diengkah dlm peti ais paling atas lok bg sejuk beku. kak ya mun dah maok dimakan panaskan atas pan ka grill ka. mek rasa la
kan... masakan mun ada rasa masam2 nang peberet ompuan, mcm laksa asam ya. yobihh terkecur air liur mek mengenangkannya




Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 07:16 PM | Show all posts
GhostWalking replied at 4-6-2016 04:56 PM
Nanti kmk masakkan umai special untuk deng

boleh deng...

iboh lupa jemput lak...tp janji mesti sedap...mun sik..siap kena hencap
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2016 07:18 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 4-6-2016 07:34 PM
FanTasyCreaTioN replied at 4-6-2016 01:27 PM
o tedah

kmk baruk jak berentam makan minggu riya

ctok susah mouk cari ikan/udang fresh...

mmg x akan jumpa pon..

tambah gik...lama sik masok dapur...rasanya dah 7 bulan dapur sik brasap...

umah org bujang...heheh


btw deng...boleh sik kita merik resepi sup terung dayak masak ngan ikan salai...

maiok minta mmber kamek masak2 kelak heheh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053170s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list