Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
9843
View
326
Reply

Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

[Copy link]

Author: Hatida       Show all posts   Read mode

Post time 27-7-2016 01:52 PM | Show all posts
sis tabah yea!!! Insyallah everything will be allright
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2016 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
naeila1807 replied at 27-7-2016 01:52 PM
sis tabah yea!!! Insyallah everything will be allright

insha Allah .  tq naeila..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2016 09:35 PM | Show all posts
ipes2 replied at 19-7-2016 03:26 PM
sorry lambat reply!!
i sebok dgn lab work ari tu..
tu ventriculomegaly je, bukan confimed hydroc ...

salam... bleh tolong explain? anyone yg expert psl ni? sy tgh research psl ni kt google.. tq. IMG_20160728_170435.jpg .    IMG_20160728_170430.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 10:39 PM | Show all posts
Hatida replied at 27-7-2016 11:19 AM
tq pada @Ipo @ipes2 insha Allah semoga ada keajaiban yg berlaku. ni gmbo latest my bby.. baby boy, b ...

SubhanAllah, Allah Maha Agung...kesian nyer baby. Masa depa buat ultrasound tu, tak nampakkah brainnya Holoprosencephaly? Holoprosencephaly ni ada yg ok ada yg tak...biasanya ada facial problems too..jika takde pon, adalah cleft palate ke cleft lips ke. Takde seizures ke? I nak jugak tahu if dia punya Sodium (Na+) levels tu normal ke tak.
Sabar tau, sebab tanpa sabar pun kita tak dapat ubah, maka lebih baik cuba bersabar dan bertawakkal...walaupun amat senang bagi saya cakap sedang saya sendiri tidak melalui nya. Harap dia OK with time, ameen.

Holoprosencephaly ni uncommon.. Hatida check la dan baca la... dan confirm lah dgn paediatricians tu apakah diagnosis nya.. ie betulkah holoprosencephaly.. sy guna term ini kerana dulu saya mengajar Neuroanatomy setahun kat Univ kat sini dan penah la dgr term nye.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 11:15 PM | Show all posts
Hatida replied at 27-7-2016 11:19 AM
tq pada @Ipo @ipes2 insha Allah semoga ada keajaiban yg berlaku. ni gmbo latest my bby.. baby boy, b ...

eh i jawab tadi tak kuar kuar!!
i ckp ini holoprosencephaly
nnt jap i tunggu...kuar ke tak jawapan tadi
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2016 11:18 PM | Show all posts
Hatida replied at 21-7-2016 09:45 AM
ohhh macam tu... insha Allah harap2 begitulah. yg masalah air dalam kepala tu harapnya xdelah memb ...

Laaa.. dah dua kali sy jawab... tak gak kuar kuar... ada pobs agaknya thread ni... takpe, now i reply kat mesej yg ini...tgk kuar ke tak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2016 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 29-7-2016 10:39 PM
SubhanAllah, Allah Maha Agung...kesian nyer baby. Masa depa buat ultrasound tu, tak nampakkah brai ...

Allahmadulillah... ujian buat kami. kami redha... t.kasih @ipes2 First time dgr psl penyakit ni. org kata air mentuban yg bnyk jugak punca cleft palete @ lips palate. yup.. bby mmg ada cleft palate. kt bibir ok.. yg tu x pasti. sample drh & kromosom dh di hantar ke KL. cuma ms scan tu doc just bgtau psl biteral ventrianomegaly. hoporosencephaly tu lepas dia lahir br doc diagnosis. ada gak terbaca psl digeorge syndrome & dismorphic bby. ada yg membesar dgn sihat. tp kebanyakan berlaku pd anak kokesen. doc nk tgk dulu samada dia bernafas dgn sendiri atau x. kalau xboleh, terpaksa tebuk lubang pd kerongkong utk masukkan tiub, utk dia brnafas. ya Allah... xsanggup rsnya tgk dia dlm keadaan cmtu. penyakit dia berkisar kt kbhgn kepala. alhamdulillah organ lain xde mslh. heart,kidneys.. ok. sbb penyakit yg sy bgtau tu (apa yg sy bc kt internet) kebanyakannya mengalami mslh pd jantung. paru2 dia pon ok, xde jangkitan kuman. cuma tunggu result dr kl la... skrang ni kene bg susu guna tiub la. doc pakar ada explain psl bby tu tp xleh nk hadam sgt. sbb tu sy cuba tny kt sini... sy berharap agar semoga berlaku keajaiban & dipermudahkan semuanya.insha Allah, aminn... mohon doa dr kalian. terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap sis bertabah ya.dugaan dr Allah ni mcm2.

Sbgai assistant tak berbayar dr.ipes dia beritahu dia cuba jawab soalan hatilda.tp tak keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 30-7-2016 10:28 AM
Allahmadulillah... ujian buat kami. kami redha... t.kasih @ipes2 First time dgr psl penyakit ni. o ...

Cleft palate sorg ank sedara m ada. Dh operate masa kecik, masih nampak kesan, hidung pun kecik sebelah. Masa tahun lps buat PS kat singapore betolkan balik. Cantik sgt jdnya la ni.

Masa keadaan mcmni ibu kena lebih bsemangat, supaya dapat tumpukan anak, manakala suami pula diberi semangat untuk mencari wang pembiayaan perubatan. Kalau xsemangat akan akhir dengan gaduh, salahkan tuhan.. Hatida m rasa sorg yg kuat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2016 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Super-M replied at 30-7-2016 01:03 PM
Cleft palate sorg ank sedara m ada. Dh operate masa kecik, masih nampak kesan, hidung pun kecik se ...

tq M... jwpn ipes tu ida dh bc. tq sgt. insha Allah... sy kene kuat. tiap kali g kt bby pn ida bisikkan kt telinga dia,adik kene kuat. ibu nk tgk adik sembuh... cleft palate mmg boleh dirawat. tp doc tu kata takut membahayakan nyawa dia kalu operate. doc tu explain skema sgt. seolah2 xnk bg harapan. seeloknye bg la semangat, wlaupun benda tu kita rasa mustahil, bg Allah ianya tak mustahil. mcm dia kata, sy xsure ms depan dia mcm mana, bleh g skolah ke x, membesar mcm kanak2 normal ke x.. dia buat kami ni fikir mcm2.. Allahurobbi. entahlah, mgkn polisi dia gitu kot.. xnk terlalu berlembut ngan pesakit. setakat ni ida hanya mampu berdoa dan terus berdoa semoga berlaku keajaiban. insha Allah, aminn...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 30-7-2016 02:08 PM
tq M... jwpn ipes tu ida dh bc. tq sgt. insha Allah... sy kene kuat. tiap kali g kt bby pn ida bis ...

Owh.. Xtau ipes nak cakap apa lagi, dia cuma suruh sampaikan pesanan kat hatida je.

Biasalah doc kdg2 bg jawapan mcm kejam sikit. Tp xtahu lah mmg cara gitu ke apa. Tp kita as muslim doa je lah. Tak ada apa yang mustahil bagi Tuhan kan? Kdg2 kita rasa tak larat, agak terbeban dgn ujian tuhan, tp belakang hari baru kita nampak kemanisan dia. Hatida pun skrg tuhan dh bg jalan kutip banyak pahala atas dugaan dia.

Bila doktor cakap tu kita amik point yg ptg, yg lain abaikan. Arwah doctor m pernah cerita anak dia barah otak, xda jalan dah. Dia kecewa, dia tak pernah solat, masa ditimpa ujian lah dia dekatkn diri dia pada tuhan, bangun malam.  Doc bg tempoh anak dia, mmg cakap xda harapan dll suruh bawak balik. Tp dia tetap bpegang akan ada harapan, xda yg mustahil. Sampai skrg anak dia dh 40an hidup sihat. Anak dia sakit masa 16 tahun. M selalu amik apa yg arwah doctor m cerita sbgai semangat, walau apa pun jadi yg tentukan keputusan dia dan mencipta setiap pengakhiran tu Allah. Jd kita sebagai manusia jgn mengalah. Mcm sm dgn masalah sm.. Kdg2 putus asa putus harapan rasa dunia xadil.. Tp hatida boleh amik kata2 semangat, hatida tampal besar2 dalam Bilik, bila s3mangat turun rasa kecewa hatida baca dan kuatkan diri.

Mudahan Allah rahmati hatida dan sekeluarga. Hatida boleh beri nama anak, doa mana2 sama je, tp m boleh suruh bil m bagi syeikh kat mekah doakan nanti. Bil m tiap bulan buat umrah, dia duduk sana. Mana tahu doa orang yg baik2 lebih mudah didengar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2016 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Super-M replied at 30-7-2016 02:38 PM
Owh.. Xtau ipes nak cakap apa lagi, dia cuma suruh sampaikan pesanan kat hatida je.

Biasalah d ...

itulah m... apa yg ida mampu buat sekarang doa dan terus berdoa... insha Allah. Allah tu Maha Pengasih & Maha Penyayang. terima kasih berkongsi cerita. semoga diberi kekuatan olehNya. ya Allah... thanks a lot m. semoga Allah murahkan rezeki m. Mekah adalah tmpt paling mustajab utk berdoa. semoga dipermudahkan segalanya... terima kasih sekali lg m.    
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2016 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 24-6-2016 10:13 AM
tq kaka...tag ai
untuk pengetahuan si ibu..saya ibu kepada seorang anak oku yang lahir dengan  ...

Tabahnya sis, mudahan Allah permudahkan segala urusan sis
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2016 08:02 PM | Show all posts
Super-M replied at 30-7-2016 02:38 PM
Owh.. Xtau ipes nak cakap apa lagi, dia cuma suruh sampaikan pesanan kat hatida je.

Biasalah d ...

Hmm ngapa semua 3 replies yg i jawab tak kuar ek?
i ada sebut pasal holoprosencephaly etc.. ytak kuar kuar
thread rosak agaknye
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2016 01:07 PM | Show all posts
Super-M replied at 30-7-2016 05:29 PM
Tabahnya sis, mudahan Allah permudahkan segala urusan sis

aamiiinnn..insyAllah..

pokok  pangkalnya..redha...

semua yg terjadi ada hikmah..perlahan2 Dia bagi kemanisannya

percayalah..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2016 01:10 PM | Show all posts
Super-M replied at 30-7-2016 02:38 PM
Owh.. Xtau ipes nak cakap apa lagi, dia cuma suruh sampaikan pesanan kat hatida je.

Biasalah d ...

betul tu..berdoala..
merayu.merintah..dia sebenarnya rindu nak dengar rintihan malam kita

sebab tu dia datangkan ujian


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2016 11:22 AM | Show all posts
Hatida replied at 27-6-2016 12:20 PM
hurmmm mungkin dia terlalu sedih kot.. selama kami kenal.. xpernah saya tgk dia menangis mcm tu. l ...

dah lahir ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-8-2016 08:02 PM
Hmm ngapa semua 3 replies yg i jawab tak kuar ek?
i ada sebut pasal holoprosencephaly etc.. ytak  ...

yg psl holoprosecephaly @ipes2 post tu, sy dh bc. sy pon dh search dan bac artikel kt google... jgn risau. hehehe.. kdg2 sy sendiri xleh nk bc reply forumer kt thread sy ni...    
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 2-8-2016 01:07 PM
aamiiinnn..insyAllah..

pokok  pangkalnya..redha...

insha Allah, amiin... tq cantleyi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 2-8-2016 01:10 PM
betul tu..berdoala..
merayu.merintah..dia sebenarnya rindu nak dengar rintihan malam kita


yup, betul tu cantleyi. Dia nak kami makin dekatkan diri pada Dia. selama ni bnyk alpa dan lalai...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2016 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sally03tomato replied at 3-8-2016 11:22 AM
dah lahir ke

alhamdulillah, dah lahir 25/7 lepas...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2016 01:07 PM | Show all posts
Hatida replied at 3-8-2016 07:14 PM
alhamdulillah, dah lahir 25/7 lepas...

semoga bertabah..

setiap apa yang Allah bagi samada baik atau buruk..ada hikmahnya.
percayalah....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2016 01:17 PM | Show all posts
Hatida replied at 3-8-2016 07:11 PM
insha Allah, amiin... tq cantleyi...

welcome
dun worry la

my boy mcm normal ja..ensem...petah bercakap

999 qusetions per day
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2016 01:18 PM | Show all posts
Hatida replied at 3-8-2016 07:14 PM
alhamdulillah, dah lahir 25/7 lepas...

so cemana keadaan baby?

share la..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2016 04:09 AM | Show all posts
Hatida replied at 3-8-2016 06:25 PM
yg psl holoprosecephaly @ipes2 post tu, sy dh bc. sy pon dh search dan bac artikel kt google... jg ...

harap everything is OK dgn hatida n baby
eh, avatar ni saper ek?
hero dlm movie ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069118s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list