Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14682
View
336
Reply

Masalah Lebihan Cecair Dalam Kepala Bayi

[Copy link]

Author: Hatida       Show all posts   Read mode

Post time 9-11-2016 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

terima dokter @ipes2 tag saya.

saya tak ingat bila tapi kt tv3 kot rasanya pernah ada dokumentari pasal baby/kanak2 yg berkepala besar. dlm dokumentari tu kebanyakan mereka dah mencapai usia kanak2 & kelihatan sihat. berjalan ke sana ke mari dgn riang. nmpk mcm sama mcm kanak2 biasa bezanya kepala still besar skit dari kanak2 yg normal.

mcm ada pertubuhan NGO utk menyokong parents & baby/kanak2 yg ada masalah sebegini. mereka berkumpul & sharing tentang perkara ini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:39 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 03:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

terima kasih tag  saya, @ipes2
memang terharu tengok baby ida.
semoga Allah permudahkan segalaNya
dah tengok pix terbaru...comel...nampak si baby tu macam tak ada sakit apa2.
sebak pula..
jadilah kan..dari tak ada langsung zuriat macam saya ni...huhu..
apa pun, saya bersyukur juga, itu semua kehendak Allah jua..
ada hikmahnya..

untuk Ida, semoga tabah ya...berdoa dan jangan putus asa..

Comments

:)  Post time 9-11-2016 07:44 PM
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:41 AM | Show all posts
ipes2, thx for the tag.  Alhamdulillah.  Semoga semuanya menjadi ibu2 yg sabar dan cekal mendidik anak2.  Semoga Allah permudahkan perjalanan kita di dunia dan di akhirat.  

Comments

:) ameen  Post time 9-11-2016 07:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 10:48 AM | Show all posts
tq dr @ipes utk tag.. rupanya tt dah bersalin yer.. tahniah.. dan semoga urusan tt dipermudahkan.. semoga anak tt membesar dengan sihat sebagaiman anak @cantleyi.. aminn..

Comments

ameen :)  Post time 9-11-2016 07:24 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 12:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:30 AM
Ya, terseksa nnt..tapi sy harap dia boleh hidup sebagai org normal yg lain...
maksud saya tentang ...

oohh camtu. yup, buat masa sekarang mmg ida kene terima sebarang kemungkinan la.time tido mlm pn kadang berjaga-jaga. if anything happens la kan.. ida kalo boleh,
taknak fikir sangat pasal tu. ajal maut kan Allah yang tentukan.. sementara ada ni,
ida nak jaga dia, sayang dia sehabis mungkin. insha Allah moga dipanjangkan usianya,
aminn...

oohh... i guess ipes ni girl kan? ke bukan? kikiki.. tu avvy ipes ke? ke orang lain?
hehehe.. ida main agak2 je. mak ida pernah operate buang cyst, sekali ngan rahim.
dekat 5 tahun dh rsnya.. cyst dia berangkai, ada air. mcm buah anggur..
jauhnye lahai keje.. Dublin nun. ingatkan ipes ada kt mesia. hehehe..
semoga berada didalam rahmat Allah sentiasa.. duk kt negeri orang tuuu.

kisah hantu tu dah lama ida xhapdet. nantilah ada ms ida hapdet ye.
pasal nak tag kwn2 ipes tu, ida benarkan. takde masalah. silakan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 12:54 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

silakan ipes.. ida tak marah pon. hehehe...
terima kasih ya ipes.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:04 PM | Show all posts
ya allah dah deliver rupanya.smg adik sentiasa sihat walafiat kuat.tahniah ida..comel baby awak.
Alhamdulillah..smg baby awak sihat sentiasa dibawah lindungan Allah..jaga dia sehabis baik ok.
Penerangan awak buat sy sedih..gosh..semoga Allah beri kekuatan yg sgt tinggi utk awak dan baby.

terima kasih @mokcikKSKB  insha Allah, aminn.. selagi dia masih bernyawa, ida akan jaga dan sayang di sebaik mungkin. ini ujian buat kami sekeluarga, ida redha.. terima kasih sekali lg @mokcikKSKB  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:08 PM | Show all posts
zuri154 replied at 9-11-2016 09:38 AM
terima dokter @ipes2 tag saya.

saya tak ingat bila tapi kt tv3 kot rasanya pernah ada dokumenta ...

yup.. ida pn pernah tgk psl dokumentari tu. dalam paper pn ada.
ada yang sihat membesar smpai dewasa. tp mgkin dia takde masalah lain.
hope anak ida pn macam tulah. membesar sihat bagai sang juara!

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 01:13 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:44 AM
Sorry mengganggu dengan tag ini; tetapi saya hanya nak update that Muhammad Nur Iffad ada pics terba ...

mane pic nya?


Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 01:16 PM | Show all posts
Hatida replied at 9-11-2016 01:08 PM
yup.. ida pn pernah tgk psl dokumentari tu. dalam paper pn ada.
ada yang sihat membesar smpai dew ...

insyAllah..doa banyak2
bf i membesar sihat bak juaraaa...

alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:18 PM | Show all posts
Ipo replied at 9-11-2016 10:39 AM
terima kasih tag  saya, @ipes2
memang terharu tengok baby ida.
semoga Allah permudahkan segalaNy ...

terima kasih @Ipo ida doakan semoga ipo dimurahkan rezeki.insha Allah, mungkin Allah nak bg pada masa yang tepat dan sesuai.
sabar ye ipo. doa banyak2 & banyakkan bersedekah. bagi orang mkn.
niat utk murah rezeki (dikurniakan cahayamata).


mmglah, semua orang ingat normal. orang akan tertanya2 kenapa pakai tiub?
sbb orang tak tahu yang bby ida ni cleft palate. lip dia takde masalah..
tunggang terbalik dunia ni rasanya bila doc bgtau ida psl masalah dia.
seolah2 mcm jatuh dari tempat tinggi, hati remuk redam, speechless.
hanya air mata mengalir laju dan hati ni bagai di hiris2, disiat2..
Alhamdulillah lama kelamaan ida boleh terima, redha..
(walaupn hakikatnya hati sendiri tahu redha tu payah nak dapat, sukar nak dibuat)
Allah... kadang2 ida rasa down sangat ipo. huhuhu..
anyway thanx ipo cz sudi bg skata2 semangat kat ida..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 01:21 PM | Show all posts
Hatida replied at 11-10-2016 05:10 PM
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya dah 77 hari ni. Next month appointment wif peads. Tapi say ...

semoga dipermudahkan...

saya tak secekal n sekuat u..

seriess tak reti oit nak jaga yang macam ni

kebanyakan kawan2 batch irfan macam ni semua duduk dalam hospital\



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:22 PM | Show all posts
cantleyi replied at 9-11-2016 01:16 PM
insyAllah..doa banyak2
bf i membesar sihat bak juaraaa...

insha Allah cantleyi..
alhamdullilah, suka ida dengar.
bahagia rasanya kan bila tgk anak2 membesar dengan sihat
didepan mata.. anak2 adalah anugerah yang paling berharga.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:25 PM | Show all posts
Edited by Hatida at 9-11-2016 01:36 PM

to @ipes2 @mokcikKSKB  @Genkidesuka @bunga_lestari @cantleyi @faraway1 terima kasih banyak2 ida  ucapkan sebab sudi bagi kata2 semangat kat ida. mudah mudahan ida semakin tabah dan sabar dalam mengharungi dugaan ni... insha Allah, aminn..

ni gambar terbaru bby Iffad. gambar dia senyum takdan nak snap. hehehe... asyik gambo tidoo je..  last jumpa paed on 2/11/2016 , berat : 4.5kg (alhamdulillah ada peningkatan disitu.. )
ukurlilit kepala : 43cm, panjang : 57cm. doc cakap sy sihat, kromosom study normal.
so, saya xde sindrom apa2. alhamdulillah syukur sgt. cuma mslh holoprosensefali, hidrosefalus,
cleft palate, GERD & saluran pernafasan sempit. tapi saya aktif, suka senyum.. suka bercakap
dengan ibu saya sambil tenung wajah ibu, membalas senyuman orang yang senyum dan tegur
saya. saya tak suka orang geletek saya, main2 ngan perut saya, gosok tapak kaki sebab
saya ni penggeli lah. hehehe... doakan saya je acik2 dan ankel2 semua..

IMG-20161021-WA0000.jpg   

IMG-20161028-WA0003.jpg

IMG-20161030-WA0006.jpg


Comments

barakAllahu feeq; cumil Iffad ni :)  Post time 9-11-2016 07:34 PM
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 01:29 PM | Show all posts
Hatida replied at 9-11-2016 01:22 PM
insha Allah cantleyi..
alhamdullilah, suka ida dengar.
bahagia rasanya kan bila tgk ...

bahagia sangat ida

seronokk...kemarin ada appt bawa irfan

cadang nak buat comfo shoe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:50 PM | Show all posts
cantleyi replied at 9-11-2016 01:21 PM
semoga dipermudahkan...

saya tak secekal n sekuat u..

tau xpe cantleyi.. ada kawan Iffad ni syndrome patau. tapi dia sihat, aktif.
dia muda 2 hari dari Iffad, bby girl. dengar hospital pn dah buat ida meremang
bulu roma tau cantleyi. stress jadinya. ida refuse nk ke hospital.
pernah 2 kali ida ke hospital. sbbnya ryles tube Iffad tercabut (waktu malam).
so, nak taknak terpaksa ke hospital. klinik kesihatan kat umah ida ada tp
dressar tak berani nak buat. bila tahu iffad ni ada mslh n ms tu dia batuk2,
doc suh admit ward. ohh tidakk! doc suh wat xray paru2 tgk kot2 ada mslh.
tp ida dah bgtau paru2 dia ok cuma pernafasan dia mcm tu. (berbunyi)
bila g xray mmg paru2 dia ok. tp doc ttp suh ida warded. sekali asben ida datang.
doc tu tny kat asben, terus asben ida refuse dan nk bawak blk iffad.
doc xleh nk kata apa lah. just bg memo utk monitor dia punya condition kat klinik kesihatan.
alhamdulillah, iffad ok. ida tahu iffad seorang anak yang baik, cerdik, tabah, kuat, cekal.
dengar cakap ibu.. hari2 ida bercakap, bisikkan kat telinga dia suh kuatkan semangat.
dialah sumber kekuatan ida, ida nak tgk iffad membesar dengan sihat. xmo tgk
dia sakit2 lagi dah. ida pn tak kuat jugak sbnrnya cantleyi. tp cuba terima,
berlapang dada.. bersangka baik pada Allah. ada hikmah disebalik semua ni.
Allah dah susun cantik2 aturan hidup kita. mgkn Allah nak uji ida dulu, tp
mana tahu kemudian hari ada ganjaran yang kita tak tahu sedang menanti?
Allah akan ganti airmata ni dengan sesuatu yang menggembirakan satu hari nanti.
insha Allah, mudah mudahan...

Comments

ameen ya Rabb  Post time 9-11-2016 07:36 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 01:53 PM | Show all posts
cantleyi replied at 9-11-2016 01:29 PM
bahagia sangat ida

seronokk...kemarin ada appt bawa irfan

hehehe.. ye ke?
wahh irfan dah jadi model ye?
ada gmbr terbaru irfan tak?
kalu bleh ida nk tgk sgt irfan.
mesti comel kan.. hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Hatida replied at 9-11-2016 01:25 PM
to @ipes2 @mokcikKSKB  @Genkidesuka @bunga_lestari @cantleyi @faraway1 terima kasih banyak2 ida  uca ...

He looks sooo cute...smg allah jaga dia sentiasa.smg Allah mudahkan urusan dia..keep us updated ya tt.

Kagum dgn kekuatan tt..moga Allah bg tt kebahagiaan menjaga iffad.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2016 04:08 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 9-11-2016 02:00 PM
He looks sooo cute...smg allah jaga dia sentiasa.smg Allah mudahkan urusan dia..keep us updated ya ...

hehehe..tq so much auntie.. insha Allah, aminn... mudah mudahan.
insha Allah, ida akan update psl iffad dari masa ke masa..
terima kasih sekali lagi kerana sudi menyokong kami. jazaakallahu khair..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 07:22 PM | Show all posts
zuri154 replied at 9-11-2016 09:38 AM
terima dokter @ipes2 tag saya.

saya tak ingat bila tapi kt tv3 kot rasanya pernah ada dokumenta ...

ya join support group amat elok.
yg zuri cakap ni agaknya hydrocephalus(HC) (yg kepala membesar tu)
yg adik Iffad ni kena ialah holoprosencephaly (brain dua belah tu tercantum). kes sebegini pon boleh dapat HC jugak tapi HC disini bukanlah masaalah terbesar nya
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 07:23 PM | Show all posts
Ipo replied at 9-11-2016 10:39 AM
terima kasih tag  saya, @ipes2
memang terharu tengok baby ida.
semoga Allah permudahkan segalaNy ...

memang cumil budak nya baby Iffad ni.. dan kita pon yakin ida @Hatida adalah ibu yg tabah, ameen.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 07:30 PM | Show all posts
Hatida replied at 9-11-2016 12:53 PM
oohh camtu. yup, buat masa sekarang mmg ida kene terima sebarang kemungkinan la.time tido mlm pn k ...

Ya, amanah dan ujian dari Allah ni macam macam kan? Iffad diberi kepada org yang sesuai, yg akan menyayanginya. saya ni kena uji ciput sebab research ditegur oleh seniors pon dah berkeluh kesah dan sebagainya. org lain ujian mcm mcm.. semoga kita semua tabah.

eh, lelaki lah, tgk la avvy tuh. ha, ye, avvy tu pic masa nak gi kuar mkn kat umah member 3-4thn lepas kot.. dia amik i tak perasan pon..berbulan lepas tu dia nak delete memory cards dia dia tanya nak tak pix...sy yg kebetulan mmg tak byk pix, dan pix dia ni nmpk elok tak tersengih atau herot, maka sy amik je lah .

ameen atas doa doa Hatida.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2016 07:32 PM | Show all posts

oh baru nmpk pix Irfan.
dah 4 tahun?
tak tahu pon awak pon ada baby yg ada isu dgn brain development. syukur alhamdulilah dia besar dgn baik :0
pix ida tu dalam #94 rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2016 01:14 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 07:32 PM
oh baru nmpk pix Irfan.
dah 4 tahun?
tak tahu pon awak pon ada baby yg ada isu dgn brain develop ...

yes..da 4 tahun

tapi tgk pic dia dr mana?hahaha...rasanya xpenah post kat sini



ai rasa ai sorang sebelum ni..sebab budak lain kebanyakan kes dia hidrosifalus...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2016 01:28 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2016 04:30 AM
Ya, terseksa nnt..tapi sy harap dia boleh hidup sebagai org normal yg lain...
maksud saya tentang ...

doc sya nak tanya..kalu based pada kes irfan 4 tahun lepas

katanya 1 kes di Malaysia yang lambat sangat ditech..9 bulan dalam kandungan baru taw baby ada masalah

n bila saya gugel juga kes2 yang ada kat malaysia ni...macam tak jumpa yang kes sama dengan irfan...rare sangat sya rasa

nak kongsi cerita tu tak sama susah..

tapi ada 1 kes yang sya tengok sama dengan irfan..budak tu nama dia bentley ross yoder..budak ni pemes juga sebab baru2 ni baru buat czer untuk kepala dia tu

kes ni ai tgk sebiji macam kes irfan..tapi lambat nau dia kene czer..

at first saya percaya sangat apa yang doc cakap o saggest tapi bila saya tengok perkembangan irfan sangat memberangsangkan saya seakan menidakkan o menangkal fakta2 doc ni..

sekarang ni kami pokus pada kaki n mata irfan la...n part belah kiri beliau yang kurang responsif...

kalu ikut pengalaman kes..umur mcm irfan ni da blh agak tahap rabun untuk mata dia tak?kebetulan nak ada review bulan dis..so sya nk minta doc mata suggestkan irfan pakai spek..what do u think doc?

panjang la pula..harap doc paham laaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066996s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list