Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10833
View
395
Reply

Sunnah nikah budak 6 tahun

[Copy link]

Author: Hujatul_Jihad       Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2016 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts


Rasanya saya tak ada berkata Quran complete ka tak complete ka.

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 09:20 PM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 04:38 AM
mashaallah....... ketat bangat

Itu hang punya kesimpulan sundri lah Acong.

Aku cuma berkongsi dengan hang sahaja justifikasi yang biasa diberikan dioleh hujatul dan pejuang Isle dalam perkara Junjungan kita Rasulullah SAW kaen sama Aishah waktu baginda berumur 50 tahun dan Aisyah 6 tahun. Yang aku nampak itu sahaja yang diberikan setakat ini ia itu:

1. Waktu itu memang biasa orang berumur 50 tahun kahwin dengan budak berumur 6 tahun.

2. Hak elehhh....omputih di Amrika dan England pon membenerkan budak umur 6 tahun untuk kawen jugak per.... (Dengan harapan orang akan ingat omputih Amrika dan England umor 50 tahun selalu kawen dengan budak berumur 6 tahun jugak. ) Omputeh tawwww!

3. Dulu dulu nenek kita pon kawen umur 12 tahun tawww....( Tapi dia tak cakap datuk dia waktu tu berumur 13 tahun dan bukan 53 tahun....Prrrrrrpfffftght)

4. Waktu itu Aishah dah besar badan dia sebab dia cepat matang.

5. Ada hikmahnya Allah SWT telah menjodohkan Junjungan kita dengan seorang budak 6 tahun. Sebagai butinya sewaktu junjungan kita wafat, Aisyah baru berumur 18 tahun. Kerana Aisyah masih muda maka dapatlah ummah mengetahui banyak sunnah sunnah dan hadis nabi kerana beliau masih muda dan ingatannya masih bagus. Contohnya daripada Aisyah lah kita tahu bahawa ayat rejam penzina sepatutnya ada dalam Quran, tapi medium yang ayat itu ditulis telah dimakan kambing pulak....

6. Perawi hadis yang kata Aisyah kawen umur 6 tahun itu nyanyok sebenernya......


Ada seorang Pendakwah India apaka Naik nama dia. Dia tak setuju lah orang nak konar sana sana pasal umor Aisyah tu. Dia kata hadis tu Sahih kalu, sahih lah...apa nak konar konar. Dia lebih cendurong untuk guna justifikasi Aisyah cepat matang.

Tapi tulah Mr. Naik ni orang India. Tak salah Maideen orang melayu ada pepatah tentang orang India yang kalau disebut disini boleh menyebabkan Maideen kena ban.

Ini dia video Mr. Naik pendakwah India yang di hebat itu cakap  pasal percubaan sesetengah orang nak konar konar pasal umur Aisyah itu. Kalau Acong tak faham cakap Omputih accent India, ada subtitle melayunya. Wallahualam.


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 10:25 PM | Show all posts
Maideen. replied at 17-7-2016 07:25 PM
Rasanya saya tak ada berkata Quran complete ka tak complete ka.

Rasanya ko tak kata?  Kenyataan ko adalah spt berikut  
5. Ada hikmahnya Allah SWT telah menjodohkan Junjungan kita dengan seorang budak 6 tahun. Sebagai butinya sewaktu junjungan kita wafat, Aisyah baru berumur 18 tahun. Kerana Aisyah masih muda maka dapatlah ummah mengetahui banyak sunnah sunnah dan hadis nabi kerana beliau masih muda dan ingatannya masih bagus. Contohnya daripada Aisyah lah kita tahu bahawa ayat rejam penzina sepatutnya ada dalam Quran, tapi medium yang ayat itu ditulis telah dimakan kambing pulak....
Secara tak langsung ko klaim yg ayat rejam tak ada dlm Quran pasal kambing dah makan penulisan tersebut.

You should stand by your words.

Berbalik pada 2 poin yg diberi
- Adakah media yg ada hukuman rejam ada pada Aishah(ra) sahaja? Kita tau ramai org ada menyimpan media yg ditulis dgn ayat Quran sebagai koleksi peribadi mereka
- Dizaman tersebut ramai sahabat Nabi Muhammad(saw) yg hafal Quran. Adakah kambing tersebut makan ingatan mereka juga

Logik ke argumen ko tu?

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 10:33 PM | Show all posts
Maideen. replied at 17-7-2016 09:20 PM
Itu hang punya kesimpulan sundri lah Acong.

Aku cuma berkongsi dengan hang sahaja justifikas ...

Lagi sekali , ko kena address poin yg ko buat :
2. Hak elehhh....omputih di Amrika dan England pon membenerkan budak umur 6 tahun untuk kawen jugak per.... (Dengan harapan orang akan ingat omputih Amrika dan England umor 50 tahun selalu kawen dengan budak berumur 6 tahun jugak. ) Omputeh tawwww!

Ni hanya pendapat ko saja yg tak disokong dgn bukti maupun rujukkan. Just your unlearned opinion.

Isu skg adalah ttg the so called 'child marriage'. Tak kisah lah lelaki to 20 ke , 50 ke , 80 ke ...

Kajian dah dibuat , 'child marriage' is a cultural norm back then. Hanya 100 lepas aje yg 'age of consent' diwartakan sebagai akta / undang undang.

Why are you using the present cultural norm to judge what happened 1500 years ago?

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 10:56 PM | Show all posts
sam1528 replied at 17-7-2016 10:33 PM
Lagi sekali , ko kena address poin yg ko buat :

Ni hanya pendapat ko saja yg tak disokong dgn b ...

A'ah....it was the cultural norm back then for a 50 year old man to wed a child of 6. The omputihs were so into it, so they say......

And didn't I say, this is often used as a justification for the Prophet Muhammad PBUH, at 60 to wed a child of 6?

Maideen~I did give four or five other justifications that are oftren used you know....feel free to adopt them.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:03 PM | Show all posts
sam1528 replied at 17-7-2016 10:25 PM
Rasanya ko tak kata?  Kenyataan ko adalah spt berikut  
Secara tak langsung ko klaim yg ayat reja ...

- Adakah media yg ada hukuman rejam ada pada Aishah(ra) sahaja? Kita tau ramai org ada menyimpan media yg ditulis dgn ayat Quran sebagai koleksi peribadi mereka
- Dizaman tersebut ramai sahabat Nabi Muhammad(saw) yg hafal Quran. Adakah kambing tersebut makan ingatan mereka juga




Nasib baiklah medium yang kena makan dek kambing dimana tertulisnya ayat yang sepatutnya jadi ayat Quran (yakni ayat rejam untuk zina) tu apa spare kan e.g. dalam minda ramai sohabat.


Tidak kalu, tontu ayat rejam sebagai hukuman zina tu tak ada dalam Quran khen.....opocot.......ada ke tak de ker? Prrrrrrrrrpfffftght


Maideen~Tak ada yang hujatul yang ceredik sikit ka?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:32 PM | Show all posts

sam macam tulah golongan pembenci Islam di sini - setakat tu jelah depa mampu pun...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 11:42 PM | Show all posts
ibnur replied at 17-7-2016 03:48 AM
Kan dah kata......  Acong bukan nak tau kenapa hadith tu jadi sahih tapi lebih suka dok perlekeh ora ...

mashallah....... kan zakir naik dah cakap kawin umur 6 tahun, jimak masa 9 tahun.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 11:44 PM | Show all posts
Maideen. replied at 16-7-2016 05:23 PM
Ada beberapa cara yang telah digunakan untuk menjustifikasikan perkahwinan Junjungan kita Rasulull ...

@admin6  


apa masalah dgn moderator board ini? suka menyalahkan guna kan kuasa  

rumah terbakar nampak asap, hati terbakar tiada yg tahu

Comments

discuss elok2 jangan provoke k  Post time 20-7-2016 12:03 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 11:45 PM | Show all posts

dalam bible ada hukum rejam...... apakah islam plagiat kitab bible? bahkan nabi pun sama  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 11:46 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-7-2016 03:32 PM
sam macam tulah golongan pembenci Islam di sini - setakat tu jelah depa mampu pun...

gosh........ apasal para hujatul isle & lobainita terhina ke hulur hilir?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:46 PM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 11:42 PM
mashallah....... kan zakir naik dah cakap kawin umur 6 tahun, jimak masa 9 tahun.....

isk isk

bawa mai hujah you  adakah aisyah terseksa ? bawa bukti ?

apakah personaliti aisyah RA menggambarkan seorang wanita yg terseksa akan hal perihal perkahwinannya dengan rasuulllah saw dalam usia yg agak muda dari para isteri rasulullahsaw?

bawa bukti bahawa rasululluha saw tu  menyeksa aisyah?


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:51 PM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 11:46 PM
gosh........ apasal para hujatul isle & lobainita terhina ke hulur hilir?

no you bring me the facts? the best you can do is to tag other people , to answer the question  for you , quite a childish behaviour i would say.
tapi mahu claim pandai ? atheist tu pandai ? u know athesit tempat i depa pandai bersopan dan menghormati dan tidak macam you...

at least  they talk about philosophy, at least they focused on family affairs diaorg yg still juga pegang pada sistem nilai dan konflik yg timbul bila perkahwinan - pihak keluarga suka dibuat di churh tapi depa tak nak. tetambah lagi pihak keluarga tu satu mazhab sects  christanity yg berlainan pulak satu cath and satu prostestan ...so u know at least they are more in tuned with thinsg around them

tapi awak ni lain - kandungan posting awak reratanya teruk benar ye ?


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:53 PM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 11:45 PM
dalam bible ada hukum rejam...... apakah islam plagiat kitab bible? bahkan nabi pun sama   ...

Itu secara lansong ka secara tak langsong ka Chong? Kalau secara tak langsong aku nak berhujah nih......

Maideen~Secara tak langsong....Prrrrrrrrrrrrpffffftght

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2016 12:15 AM | Show all posts
Maideen. replied at 17-7-2016 03:53 PM
Itu secara lansong ka secara tak langsong ka Chong?  Kalau secara tak langsong aku nak ber ...

hati2 maideen...... nanti ada lobai & lobainita yg merepot ko... nie bukan CI....

it's the way of life utk lobai & lobainita memaksa org lain ikut cara hidup mereka yg terhina ke hulu hilir.......


gosh...........  
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 02:34 AM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 18-7-2016 12:15 AM
hati2 maideen...... nanti ada lobai & lobainita yg merepot ko... nie bukan CI....

it's the way  ...

Tak apa lah Chong, kita sangka baik sahaja. Mungkin ada orang yang mudah terhina yang memanggil tempat kat Melaka tu "Tanjung India" dan pengutip botol berbangsa india, dia panggil "India botol" (tidak di panggil nama lain seperti dalam cerita P.Ramlee "Masam Masam Manis".
Itu pasal dia tak pernah dengar pepatah melayu pasal bangsa itu dengan ular......Prrrrrrrrrrrpfffftght


Wallahualam.

P/S Apa apa pon untuk keselamatan diri, elok rasanya Maideen stay kat CI ajer dimana, orang boleh berforum dengan aman dan perbezaan pendapat dibenerkan dan kaki konar memang kena gelakkan ajer.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 08:43 AM | Show all posts
Maideen. replied at 17-7-2016 10:56 PM
A'ah....it was the cultural norm back then for a 50 year old man to wed a child of 6. The omputihs were so into it, so they say......

And didn't I say, this is often used as a justification for the Prophet Muhammad PBUH, at 60 to wed a child of 6?

Maideen~I did give four or five other justifications that are oftren used you know....feel free to adopt them.

LOL , you are trying to run with your tail between your legs.

There is no justifying of anything from me. It is a known historical fact that the so called 'child marriage' flourished right up to 100 yrs ago when the appropirate laws were instituted. Whether its omputih or others it does not matter as everyone did it and it being accepted by all societies.

Why are you isolating such to Prophet Muhammad(saw) and judging him by the present cultural norm?

There is a word for this : hypocrisy

We are not talking about other jusifications , can you focus on the issue?

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 08:48 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 18-7-2016 08:56 AM
Maideen. replied at 17-7-2016 11:03 PM
Nasib baiklah medium yang kena makan dek kambing dimana tertulisnya ayat yang sepatutnya jadi ayat Quran (yakni ayat rejam untuk zina) tu apa spare kan e.g. dalam minda ramai sohabat.


Tidak kalu, tontu ayat rejam sebagai hukuman zina tu tak ada dalam Quran khen.....opocot.......ada ke tak de ker? Prrrrrrrrrpfffftght


Maideen~Tak ada yang hujatul yang ceredik sikit ka?

Ha ha , nak cuba lari ke dgn buat lawak bodoh?

Kalo kambing dah makan media tersebut , ada lagi
- suhuf yg ditulis ayat sama oleh ramai sahabah lain
- takkan kambing tersebut mampu makan ingatan sahabah yg hafal Quran

Logik kamu agak songsang. Ni lah dia ..... kalo nak kutuk Islam pon .... logik lah sikit

Soalan skg : Macamana ko boleh klaim yg ayat rejam patut ada dlm Quran?

Ha ha .... pada ko kambing dah satu geng makan media lain dan ingatan para hafazan Quran ye ...... bagus lah tu .... logik dari mana ni?

Baik ko tanya diri sendiri : ada tak hujatul yg cerdik sikit ....... adoooi ....

BTW , I find your quote interesting :
Whoever does not love does not know God, because God is love. 1 John 4:8
If you are Christian , can you show me where in the bible you man God in Jesus say 'I love you'.

You can save this question in your backburner


Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 09:00 AM | Show all posts
Maideen. replied at 18-7-2016 02:34 AM
Tak apa lah Chong, kita sangka baik sahaja. Mungkin ada orang yang mudah terhina yang memanggil tempat kat Melaka tu "Tanjung India" dan pengutip botol berbangsa india, dia panggil "India botol" (tidak di panggil nama lain seperti dalam cerita P.Ramlee "Masam Masam Manis".
Itu pasal dia tak pernah dengar pepatah melayu pasal bangsa itu dengan ular......Prrrrrrrrrrrpfffftght


Wallahualam.

P/S Apa apa pon untuk keselamatan diri, elok rasanya Maideen stay kat CI ajer dimana, orang boleh berforum dengan aman dan perbezaan pendapat dibenerkan dan kaki konar memang kena gelakkan ajer.

LOL , 2 stooges crying on each other shoulders and consoling each other as both got their asses kicked for not knowing facts in their arguments.

Dok kat CI korang boleh merapu.

Kat sini kalo ko tak ada bukti / rujukkan , korang akan diperbodohkan

Betul tak 'mat slow'?

@Maideen

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 09:02 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-7-2016 11:32 PM
sam macam tulah golongan pembenci Islam di sini - setakat tu jelah depa mampu pun...

Tu lah .... nak kutuk tak jadi hal tapi bagi lah fakta , bukti & rujukkan

Ni meroyan aje tak habis2

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085202s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list