Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1569
View
19
Reply

Cubalah Buat Sendiri Aiskrim Ala Baskin-Robbins, Mudah Sahaja!

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-1-2017 04:32 PM | Show all posts |Read mode
Anda pernah makan aiskrim Baskin-Robbins tak? Sedap, kan? Sayangnya, tak boleh beli selalu kerana harganya yang agak mahal.




Sumber foto: FB Baskin-Robbins




Kalau anda mahukan aiskrim ala Baskin-Robbins, anda harus cuba resipi ini! Resipi aiskrim Baskin-Robbins ini agak berbeza daripada aiskrim Malaysia di mana semua orang mampu membuatnya. Campur sahaja air dan beberapa perisa, kemudian dimasukkan ke dalam plastik. Selepas itu, masukkan sahaja ke dalam peti ais, jadilah aiskrim! Mudah saja, bukan?


Kali ini apa kata anda cuba resipi aiskrim Baskin-Robbins pula? Walaupun tak sebiji serupa rasanya dengan Baskin-Robbins, namun bolehlah nak berangan macam makan aiskrim Baskin-Robbins, kan.




Bahan:





1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat (tambah susu jika mahu lebih manis)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar Ovalette




Bahan Perasa:
Ikut citarasa. Anda boleh guna durian, strawberry emulco, milo, atau apa sahaja perisa.




Cara:


1. Campurkan kesemua bahan kecuali bahan perasa ke dalam bekas dan pukul selama 15 hingga 20 minit atau sehingga tekstur berubah menjadi pekat dan likat.






2. Asing adunan jika mahu buat pelbagai perasa.


3. Kacau adunan dengan bahan perasa sehingga sebati. Jika mengguna bahan perasa pepejal seperti buah-buahan, disarankan pukul menggunakan mixer.








4. Taburkan hiasan ke atas adunan tadi jika mahu.


5. Masukkan ke dalam peti sejuk beku dan tunggu sehingga keras seperti aiskrim!


Sumber foto: Blog Cik Epal




Selamat mencuba. - CARI




Kredit resipi: Blog Cik Epal
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 04:48 PM | Show all posts
sedapnnya lahai
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 05:36 PM | Show all posts
sedap btol eskem..i want
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak try tp peti ais skang kt asrama

Pinjam peti ais felo aka warden??
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 06:27 PM | Show all posts
dapnyeee sok cuti, kt try!
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnya aiskrim.. tahukah anda aiskrim adalah makanan sunnah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 08:26 PM | Show all posts
nampak sedap, mao try juga
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sedap jak ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2017 11:12 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 02:19 AM | Show all posts
ovalette tu apa?? Korang yg komen nak buat tu tau ke ovalette tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
LavaUollss replied at 8-1-2017 02:19 AM
ovalette tu apa?? Korang yg komen nak buat tu tau ke ovalette tu apa?

La...tak kenal ke yg mana satu ovalette?
Dik, klu ko selalu buat biskut atau kek mesti biasa jumpa.

Ovalette tu guna utk buat mknan jadi lembut dan gebu..yg warna kuning tu...biasa dlm bekas kecik je saiznya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 02:09 PM | Show all posts
kiwi16 replied at 8-1-2017 01:37 PM
La...tak kenal ke yg mana satu ovalette?
Dik, klu ko selalu buat biskut atau kek mesti biasa jump ...

saya kenal ovaltine je kak.. ingatkan typing error
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 05:06 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2017 01:32 PM | Show all posts
Kena mencuba ni.  Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2017 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
meolls dah pernah buat. tak best pun. tak sampai 30 sec dah cair. acik porumer, siapa dah try yg guna heavy cream?
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 10:38 PM | Show all posts
samasam90 replied at 9-1-2017 02:38 PM
meolls dah pernah buat. tak best pun. tak sampai 30 sec dah cair. acik porumer, siapa dah try yg gun ...

simpan dalam freezer berapa lama....
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
lesprincesse replied at 11-4-2017 02:38 PM
simpan dalam freezer berapa lama....

1 malam. malam saya buat, esok pagi makan

memang keras, tapi bila tengah makan tu dah berair mangkuk. cepat cair.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
lor snang jer upenyer..tq2 share
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ovalet ni bole mkn mentah ye?

Tp iols just blend susu full cream, buah mangga, n yogurt. Blend lama2 sampai jd likat.
Pastu buh dlm esbok..sedap aiskrim mango i
Klu nk lagi gebu, esok nya blend lg sekali dan beku kn balik.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Looks yummy. Thanks sharing!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054209s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list