Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6173
View
83
Reply

Officemate Annoying !!!!!!!!!!!!

[Copy link]

Author: hontee       Show all posts   Read mode

Post time 23-1-2017 11:26 AM | Show all posts
Mana2 pindah pun akan ada jumpa org macam ni. Tak exec, non exec.. even worst if its ur superior. Bab duit kecik, itu pantang i.. u jaga petty cash, u should have the responsibility to make sure the balance money is correct at the end of the day. Never ever allow staff guna duit sendiri bila dengan client. Sangat tak professional. And u, patut buat receipt soonest bila buat transaction.

Plus, takde tea lady or cleaner ke utk tukar toilet paper or tutupkan air kalau ada yg terlupa? Kalau takde, letak signboard besar2 kat area tu. Adooiii. Petty sangat situation korang ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 11:14 AM
aku dgr2 cerita..dia mmg dh byk kali gaduh ngn org2 kt opes ni terutama budak2 baru..position aku  ...

hang pastikan je kualiti kerja u tiptop. nanti u akan lali jugak. cuma biarkan je la dia nak buat apa. buat dek je.
u kena belajar eksperi muka kot. kalau muka u buat tak kesah, nanti dia berenti. tapi kalau ekspresi u marah2, takut, lagi galak dia sakat kau.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 11:51 AM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 11:13 AM
kerja 2tahun tp bnus xsmpai stgh bulan..gaji pon xnaik ag.tp kerja semakin banyakkkk dan banyakkk. ...

then, tepuk dada tanya selera la..pastikan ko cari keje lain dulu baru ko blah dari situ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 12:04 PM | Show all posts
yes, better blah. tapi pastikan kau ade kje lain yg boleh dpt lah. nowadays keje susah nak dpt.

tak berbaloi kau keje lama-lama dengan enviroment yang kau rasa sangat toxic. penyakit datang awal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 01:43 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 23-1-2017 11:26 AM
Mana2 pindah pun akan ada jumpa org macam ni. Tak exec, non exec.. even worst if its ur superior. Ba ...

aku dh buat receipt cuma lupa nk bagi sekali masa aku pass duit tu je pon..Bole kot dia ckp baik2 ngn aku..Receipt book mana tnpa perlu tinggi suara betul tak?? tmpt aku xde pon tea lady cuma ade cleaner je seminggu 3x dtg..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 01:43 PM | Show all posts
samasam90 replied at 23-1-2017 11:36 AM
hang pastikan je kualiti kerja u tiptop. nanti u akan lali jugak. cuma biarkan je la dia nak buat  ...

aku kerja kt sini mmg xkacau kerja dia..tapi xtahu nape dia suka sgt busybody hal aku...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 01:45 PM | Show all posts
samasam90 replied at 23-1-2017 11:36 AM
hang pastikan je kualiti kerja u tiptop. nanti u akan lali jugak. cuma biarkan je la dia nak buat  ...

aku buat silent treatment.,buat bodo..buat tak kesah. dia memekak2 la ckp ngn kawan2 opes lain..ckp dia mmg jahatla org jahat lambat mati la..itu la ini laaa..tp aku buat tak dgr je ape yg dia ckp tu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 01:45 PM | Show all posts
myakayina replied at 23-1-2017 11:51 AM
then, tepuk dada tanya selera la..pastikan ko cari keje lain dulu baru ko blah dari situ..

tepuk dada tnya selera..aku nk tender..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 01:46 PM | Show all posts
Nt-ViruS replied at 23-1-2017 12:04 PM
yes, better blah. tapi pastikan kau ade kje lain yg boleh dpt lah. nowadays keje susah nak dpt.

t ...

mmg susah dpt kje skrg..tp Alhamdulilah husband aku pon baru je dpt offer keje kt tmpt lain..Sbb kalau aku stay ag..rasa aku yg KO cepat..Org cmni dia xkn pergi..

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 01:46 PM
mmg susah dpt kje skrg..tp Alhamdulilah husband aku pon baru je dpt offer keje kt tmpt lain..Sbb k ...


o tt wanita rupanya. so yg memekak tu mokcik kepam atau jejanzz? mati-mati i ingat u lelaki. kihkihkih
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 01:56 PM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 11:08 AM
bukan salah aku pon tak tutup air.kadang kt opes ni..aku pon kena je org tak tkr tissue etc..tp jn ...

tt,

itu aku cakap. kalau bukan salah ko. ko bagi dia balik je. tapi lain lain tugas tu buat bersama or define properly siapa buat kerja apa. biar clear. pada aku takde makna kerja lama or kerja kejap. kalau orang baru lagi bagus, why not.

ada jenis manusia cam o/mate ko ni. asal orang baru masuk dia rasa tergugat. takut orang baru naik pangkat or dapat gaji lebih or dapat bonus lebih or dapat tempat kat hati bos. so dia takkan make it easy for o/mate baru. either dia pressure sampai berhenti or sememangnya dia niat nak tengok company jadi bagus.

aku dulu ada staf gini. tapi kerja dia i must say tip top!!! ko bagi task apa dia boleh buat dengan jayanya. kalau dia jerkah staf baru and staf baru nak lembik merajuk aku tak pedulik because aku tak dapat ganti staf sebagus dia. tapi kalau staf baru sebagus dia dari segi kerja, ada depa dua nak bertekak aku akan panggil utk sort out. so far aku tengok kalau budak buat kerja bagus sebagus dia, dia takkan marah malah dia ok.

so pasal cuti, mc etc semua bukanlah aku kata nak masuk side o/mate ko. tapi kena tengok and bertolak ansurlah. time dia cuti, ko cover. time ko cuti dia cover. as long as cuti and m/c within hak ko, then ambil jelah cuti tu.

tapi staf aku yg bagus tu satu part je aku langsung tak berkenan, kalau bab cuti, dia mmg nak berlumba. dia mmg tak boleh tengok orang cuti, dia pun nak jugak. aku sebagai orang atas aku pulak yang tak pernah cuti sebab dok cover kerja orang. sebab depa ni semua berlumba lumba nak cuti lepas sorang sorang. so aku sakit or aku ada hal pun aku tak cuti. aku kahwin pun aku tak cuti!!! sebab masa aku kawin, depa masing masing cam hanat berlumba nak cuti. aku kawin/nikan hari sabtu. jumaat isnin aku kerja. puiiii
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 02:04 PM | Show all posts
i understand how you feel tt. tak best kalau aura negatif tu ada kat mana mana. be it rumah luar rumah or office. sebab most of the time kat office kan? ko ada try bincang ngan boss tak?

aku always bincang and duduk ngan staf aku dulu. ask them how they feel (dengan boss/dengan rakan sekerja).

boss you ada buat tak? kalau tak at least letak wakil utk tanya tanyakan hal kebajikan (perasaan) pekerja tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 02:19 PM | Show all posts
lorgh hal kecik jekni.. tt tak payah la layan sangat.. bukan CEO ka Chairman ka yang buat anda rasa annoying..stakat manusia picisan gtu jahhh da membuatkan tt moral down..

nak senang.. jangan layan dan amek pusing apa yang dia cakap.. buat tak taw dan bergembiralah sahaja sepanjang di pejabat itu..

kadangkan makanan pon boleh mempengaruhi mood taw.. makan la ice cream ka chocolate ka.. yang boleh membuatkan mood jadi happy balik..

dah2.. xpayah layan sangat hal remeh temeh gtu.. nanti cepat tua


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 02:39 PM | Show all posts
samasam90 replied at 23-1-2017 01:50 PM
o tt wanita rupanya. so yg memekak tu mokcik kepam atau jejanzz? mati-mati i ingat u lelaki. kih ...

hahahahah..asal ko ingt aku lakiiiii???????

makcik cina bukit laaaaaaa..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 02:48 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 01:56 PM
tt,

itu aku cakap. kalau bukan salah ko. ko bagi dia balik je. tapi lain lain tugas tu buat ber ...

aku rasa dia mcm ko ckp tu..org baru masuk rasa tergugat sbb masa aku masuk kje since dia acc..so dia tahu gaji aku berapa..dia terus ckp..wahhh gaji bnyak..baru masuk kerja.
Tak tahu la aku nk ckp bab kerja ni sbb kami dua berlainan bidang..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 02:49 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 02:04 PM
i understand how you feel tt. tak best kalau aura negatif tu ada kat mana mana. be it rumah luar rum ...

xde makna pon wakil staff..tu o/mate aku tu la ape2 bos tnye dia hal2 staff sbb dia kn org lama..even kalau staff baru ngadu pon..aku rasa bos aku bo layan kot..bos aku pon sama bgsa ngn dia.

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 02:50 PM | Show all posts
aku menyampah kalau ada opismate perangai macam ni.dia igt dia bagus sgt ke.keje 8tahun ke 10tahun ke kadang tu bukannya reti buat kerja sgt.tp disebabkan "DAH LAMA KERJA" dia jadi la perangai macam tu.poyo lebih,nak org dengar cakap dia,berlagak tak kena gaya.ehh..terbebel pulak hakak..maap
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 03:00 PM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 02:48 PM
aku rasa dia mcm ko ckp tu..org baru masuk rasa tergugat sbb masa aku masuk kje since dia acc..so  ...

i feel you. staf aku dulu gitu. kalau orang gaji lebih dari dia pun dia akan rasa tergugat tarik muka ngan bos. depa ni tak paham. sales, lain tanggungjawab. ada target ada kuota nak achieve. nak bring income to the company. gaji kena attractive. kerja admin and accounts also important juga. tapi staf ni dia tak paham. gaji kenalah comensurate dengan responsibility. lagi tinggi responsibility lagi tinggi gajinya patutnya. kalau dia rasa dia nak gaji cam ko, dia kena apply jadi sales lah.

tapi staf aku dulu aku bagi gaji tinggi. sebab apa, dia boleh tarik customer, dia layan customer, cari customer baru. kira dah jadi cam inside sales. dia kerja admin. naik jadi support and ketua admin. tapi bila ada event or nak layan customer on the phone, manissssss ja mulut dia. so tak ralat nak bagi gaji besaq pun. tapi pening hat dia cuti tu cuti ni jelah. lain semua takde komplen!!! bagus!!! tapi kalau budak lembab malas, memang kenalah ngan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 03:04 PM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 02:49 PM
xde makna pon wakil staff..tu o/mate aku tu la ape2 bos tnye dia hal2 staff sbb dia kn org lama..e ...

i see. tapi bos pun janganlah tuli pekak. kenalah amik tahu. duduk dari jauh and "feel". mana ada company yang boleh "sorang" je kerja walau bagaimana bagus pun pekerja tu if you know what i mean. kena jaga juga staf lain punya perasaan. budaya bullying, rasa superior ni dah tak relevan. zaman dulu boleh lah. kalau baru baru nak buat perangai aku paham. tapi kalau dah lama too much lah.

kalau ko dah berhenti, ko forward link sini kasi kat bos ko yang lepas tangan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 03:06 PM | Show all posts
aku kalau jadi ko. aku akan kerja elok elok rapat diri ngan bos. tapi bukan nak burukkan orang lain. tapi utk diri aku sendiri.

macam staf aku yang lain tak berani rapat diri. tapi still aku ambil tahu hal mereka. panggil mereka report kerja and borak serba sedikit. tapi kadang depa sendiri rasa "tergugat" dengan staf lama pulak. depa yang tak nak rapat. hmmm

so i suggest kalau ko rasa rasi ngan kerja ko tapi halangan akak senior tu, ko pergi je rapatkan diri ngan bos. tapi kalau bos pun macam bolayan, then aku tak tahulah nak kata apa.
aku paling tak suka ofis politik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 04:29 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 03:06 PM
aku kalau jadi ko. aku akan kerja elok elok rapat diri ngan bos. tapi bukan nak burukkan orang lain. ...

aku kerja dgn ko la bole tak?compared kan gaji..of coz gaji dia ag byk beribu ngn aku..since dh 8tahun..tp kalau 8tahun punye cerita dia punye starting sikit..bukan salah aku..keadaan kan berbeza2 lagipon aku bukanla lepasan spm je.mybe ok kot kalau aku demand sikit ngn experience kje yg aku ade. Kalau aku mc pon org yg sama gk bising..dia jns kalau dh sakit pon dtg gak kje.tapi kalau aku dh sakit tak kn aku nk kena keja gak..utk apa?
badan nk pakai lama kottttt...nak rapatkn menda ngn boss..boss sndri jns xkn accept pndapat org lain.bila meeting dept sales..sembang la mcm mana nk capai target or nk bt sales lagi masyuk..tp bila ko bg idea je..ade je dibangkang..nk cut kos semua..penin gak la sales dept nk buat kje..tapi bila dia bagi contoh..di bandingkn pulak dgn developer2 yg mmg GAH namanyeee..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 04:29 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 03:04 PM
i see. tapi bos pun janganlah tuli pekak. kenalah amik tahu. duduk dari jauh and "feel". mana ada  ...

ko tahu tak cino bukit??hahahahhaaha..

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 06:08 PM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 01:46 PM
mmg susah dpt kje skrg..tp Alhamdulilah husband aku pon baru je dpt offer keje kt tmpt lain..Sbb k ...

bagusler gitu, lady luck is on your side.

good luck further, some history were mean to be forgotten.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 03:42 AM From the mobile phone | Show all posts
aku dh pernah mengalaminya..
lepas aku tukar kerja,segalanya menjdi aman damai..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2017 07:41 AM | Show all posts
kalau TT brenti dan pergi carik kerja company baru, jumpa lagi orang bermasalah tapi jenis lain, nak resign jugak? baik TT selami dulu watak dia. kalau dia negatif tak semestinya kena lawan balik, cer buat baik, reverse psikologi balik kat dia, nanti lama2 dia segan la bila mu baik ngan dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047761s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list