Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
5851
View
286
Reply

[Tempatan] "Air Mani Panggang " Tahap Kualiti Bahasa London Standet UITM

[Copy link]

Author: tupaiterbang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-2-2017 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sofiazara at 18-2-2017 12:45 AM
white_musk replied at 17-2-2017 08:52 PM
Biskot raya London Almond tu korang sebot macam mana ya?


biasanya kitorg sebut biskot ellmen landen takpon landen ellmen

sebab ia biskut local so sebutannya mesti tepat nanti acik kerani yg ambik order kuih tapaham kalo sebut london omen / london's omen / omen of london / london emen / emen london. tak paham acik tu nanti

tapi kari kepala ikan somen / saemen mmg sedap. nak pulak yg semalam panas balik. makan dgn roti canai..perghh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
lagi satu biskut 'quacker oat' pun kena sebot betul betul.

sebutan rasmi dia di kalangan urusniaga otai biskut ni adalah biskot 'kuey ka od'

kalo dia sebut nk beli biskut quacker oat tu maknanya dia sedara queen elizabeth tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 17-2-2017 08:52 PM
Biskot raya London Almond tu korang sebot macam mana ya?

kueh-gha ye'r
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Ummah jepun lagi skema sebut salmon nya. Macamana kita eja SALMON macamtu la bunyi nya
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 01:32 AM | Show all posts
Tak nak lah kutuk English orang lain sebab my English pun haruk. Insafi diri aii ni.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 02:35 AM | Show all posts
DARSITA replied at 18-2-2017 01:32 AM
Tak nak lah kutuk English orang lain sebab my English pun haruk. Insafi diri aii ni.

uols tipu la.. uols kan dok obersi,, takkan hauk plk
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 03:18 AM | Show all posts
~boolean replied at 17-2-2017 12:41 PM
Susah nak terangkan..
Cuma kalau bercakap tu kalau ayatnya pendek orang tak tahu aku tengah cakap ...
hahahahahahampes

jujur nya penerangan
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 06:06 AM | Show all posts



dia sebut "pronounce" tu betul ke? macam tak penuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Hang yg kutuk pensyarah U tu mmg bongoks. Korek telinga hangpa dulu ar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
zehra2 replied at 17-2-2017 07:13 AM
Heh..
Kat skolah kami.. bila tk cukup cgu tesl..
Sapa2 yg grad dari uitm/uia... kna ajor english l ...

Kira ok la tu.skolah aku..spe2 yg dpt A BI SPM kena ajar english.giler la..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 09:24 AM | Show all posts
meklin replied at 17-2-2017 08:09 AM
aku tak dengaq kakak ni sebut "simen/ semen" ( C - men )

Dengaq dia sebut  sa-men

memula tu dia sebut c-men, lepas tu dia sebut sa-mon.

terlalu nak focus kat silent 'L' tu kot dia tersasul kat vowel tu....



Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 09:25 AM | Show all posts
kerana sebutan salmon je korang bertekak. kalau bab ngajeng org memang serah pada ummah
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Semen panggang satuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
lazim replied at 18-2-2017 09:25 AM
kerana sebutan salmon je korang bertekak. kalau bab ngajeng org memang serah pada ummah

Dah macam pakar bahasa masing masing
Macam dah tahap prof bahasa  
Padahal  
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2017 02:27 PM | Show all posts
Ahahaha...betul la apa minah tu ckp. dia cakap slang sikit say-men...kalau semen tu bunyinya see-men. so takde hal kot benda ni. yang penting takde bunyi "L" kat ikan salmon bila sebut....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 01:24 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Saymen... betul je...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Changa replied at 17-2-2017 09:24 AM
Betul.jah sheols.sebut based on ejaan.tonasi us ke apa.orang panggil itu? Acik2 kepam.sini kot telin ...

Betula heshe sebut tu kannn ....celah mana bughit mana yg salah nye

Tak faham dengan acik2 kepam Malaya ni...telinga kertu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
tupaiterbang replied at 17-2-2017 08:13 PM

Telinga acik dah kertu kot
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 17-2-2017 03:49 PM
Camna korang boleh dengar SEA-men (akak UITM) dan SOME-men (kokesen Brit) /SAME-men (kokesen Ama ...

#team chazy

Ntah dorang ni terlalu urban mungkin... jelas bunyi kaka uitm tu C-men ...kalau ikut phonetic  sekalipun bunyi C Sea xkkn dngr bunyi ae SAY   

Cuba kamu sebut A  pastu sebut C  
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 11:20 PM | Show all posts
Sejak kecik lagi tau pasal Se-men ni. Kaffur (Carrefour) pun sama. Cuma dok Malaysia aku sebut Salmen dan Keffor jugak lah untuk elak banyak kerenah malas nak layan. Janji paham cukuplah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Hubby akak kata dia dah geli nak mkn salmon sebab sebutan perempuan tu not quite right.geli mcm nak mn semen kekdahnya
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mziskandar replied at 18-2-2017 12:58 AM
kueh-gha ye'r

Hahahahaaa... tak terpikir lak aku.    
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 12:05 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat telepon siemen
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072550s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list