Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
3869
View
101
Reply

Album Artis Tempatan - Tahukah Anda..

[Copy link]

Author: espri6006       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-2-2017 01:17 PM | Show all posts |Read mode
Edited by espri6006 at 20-2-2017 01:25 PM

Tahukah anda selain album Dayang Nurfaizah mempunyai masalah dengan syarikat rakaman, Album Wann @ Wan Rashidah juga pernah jadi mangsa keadaan iaitu album 'Terlerai Kasih' keluaran 1989. Pada mulanya album tersebut di terbitkan oleh A Ali kemudian di tarik balik dari pasaran kerana masalah dalaman. Kemudian album itu diedarkan semula dengan tajuk Terlerai Kasih - Jawapan Kelabu dan diterbitkan oleh John Goh (partner A Ali dlm group Pelangi). Dalam edaran kedua ada beberapa lagu dirakamkan semula dengan susunan muzik baharu, antara lagunya Terlerai Kasih, Jawapan Kelabu dan Bukan maksudku. Sebab itu jika anda dengar atau tonton dalam youtube lagu2 tersebut ada dua version sehingga ada yang keliru. Apabila Rock Record ambik alih syarikat rakaman SCS, mereka mengedar semula album Terlerai Kasih version pertama.


Maybe ada lagi album album artis yg bermasalah seperti mereka.. Boleh disenaraikan utk tatapan BBNu kita.
13-22-52-1989_Terlerai_Kasih.jpg
13-22-42-1989_Terlerai_Kasih_2.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:20 PM | Show all posts
1st...yeahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Erk.... mak iols minat wann...
Iols pun suka suara wann...
suara dia mahal...lain dari yg lain.
Iols harap sheol masuk GV4.

Lagu penawar rindu versi sheol adalah versi tersedap di muka bumi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Esok tetap di tangan Tuhan
Bukan aku yang menentukannnnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
K_Lily replied at 20-2-2017 01:33 PM
Esok tetap di tangan Tuhan
Bukan aku yang menentukannnnnn

Itu album pertama dia...dia pun masih flawless masa ni...tapi lepas album ke dua muka dia berjerawat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tintalangit replied at 20-2-2017 01:28 PM
Erk.... mak iols minat wann...
Iols pun suka suara wann...
suara dia mahal...lain dari yg lain.

Penawar rindu
Perwira
Biarlah Aku Pergi
Darah Muda
Selamat Pengantin Baru
Hilang Terang Timbul Gelap

Best version from Wann.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:45 PM | Show all posts
lagu wajib karok ni , lamunan hati dengan darah muda
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ada beberapa album dlm sejarah mmg reproduced or release...tp yg paling obvious dayang la..

amelina - 1994, album sheols diterbitkan olej ruslan mamat before dia sign contract dgn warner...prodctikb semua di bandung..ruslan mamat usung tape ke semua sykt rkaman semua reject termasuk warne
.until one day Tony Fernandes pasang dlm office n dia sukajust..terus tony mintak nk edarkan album amelina tu... album tu release end of 1994 sedangkan rakaman dibuat setahun sblmnya. byk yg gigit jari bila album queen alin yg direject tu terjual beratus ribu unit.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 02:06 PM | Show all posts
Edited by espri6006 at 20-2-2017 02:14 PM

Kalau dari segi lagu banyak juga kan.

Siti Nurhaliza
Dibawah Pohon Asmara - Jaclyn
Untuk kali Terakhir - Marsha
sudah dirakam tapi tidak di masukan dalam mana2 album sehingga DCT keluar dari SRC maka baru SRC keluarkan rakaman tu dalam bentuk The Best Of. Itupun selepas Jac dan Marsha rakam balik. kalau macam tu nak dikira original song milik siapa ye?

Ramlah Ram,
Nadi Cinta lagu asalah Jamal Abdillah tapi dirakam balik oleh ramlah semasa bawah Nawab Production tapi apabila Ramlah join BMG/PMC baru Nawab Production keluarkan lagu tu nak beat album ramlah bawah BMG.

Rahim Maarof
Lagu syakila juga pernah jadi masalah apabila ia dirakam oleh Rahim Maarof dengan EMI kemudian ia dirakam balik oleh Razzi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 20-2-2017 02:06 PM
Kalau dari segi lagu banyak juga kan.

Siti Nurhaliza

Di bawah pohon asmara tu bukan sepatutnya siti sarah ke? Dia ada mentioned dalam gv dulu
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 20-2-2017 02:06 PM
Kalau dari segi lagu banyak juga kan.

Siti Nurhaliza

Siti dulu mmg byk record lagu.. Zaman dia dulu berpusu2 komposer hantar demo suruh heols masukkan lagi dlm album.. Tp x semua lagu boleh dimasukkan dlm album atas faktor A&R, persetujuan syarikat rakaman, Politik komposer lg. Mcm dulu Aiman byk lagu dia masuk dlm album ct sbb heols resident komposer SRC. Untung lah.. Mcm mendiang whitney houstan gak lah. Dh mati baru nak release lagu2 yg dulu sheols pernah record antaranya Memories featuring CT..
Iols rasa byk je lagu2 yg ct pernah record tersimpan kt stor SRC..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Leeanne88 replied at 20-2-2017 07:21 PM
Di bawah pohon asmara tu bukan sepatutnya siti sarah ke? Dia ada mentioned dalam gv dulu

Siti Sarah x record pun as recording company dia reject lgu tu.. ehe.. Aishah pun pernah record semula lgu Redha nyanyian Rahim Maarof tukar tajuk jd Rela.. Tila pun ambik lgu Rela yg Ziana Zain pernah record pastu meletop sbb masa tu ZZ dah kje ngn MAS..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 07:53 PM | Show all posts
tintalangit replied at 20-2-2017 01:28 PM
Erk.... mak iols minat wann...
Iols pun suka suara wann...
suara dia mahal...lain dari yg lain.

Wann mmpu lagi ke nak meran uol? silap2 meneran keluar buasir atas pentas malu jah

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Limited sgt la nk cite topic ni sbb rare sgt case cm Dayang tu.. huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dayang tu masalah tentang syarikat tak benarkan dia nyanyi dari album SMSC je kan.. yang lain kebanyakannya masalah lagu2. Tapi kalau korang dengar lagu2 wann yang ada 2version tu mesti ada pro and kontra. Sebab lagu sama, muzik arrangement lain dan vokal pun dirakam semula.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by fadz84 at 20-2-2017 08:25 PM

Single baru Stacy masa konsert ke berapa direkod semula oleh Bob Mesra ngn tajuk Cinta Terhalang.. n klau nk tau lagu Hati Ini Telah Dilukai pernah direkod oleh Haida Hajat dgn tajuk Biarkanlah dlm album Besar Kemungkinan.. sebijik melodi n liriknya

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 08:29 PM | Show all posts
Ella USA album artis Malaysia pertama rekod di USA. Masa ella rekod kt sana, California dilanda gempa bumi. Ingat lg buletin utama tv3 telefon ella tanya keadaan kt sana.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 20-2-2017 08:29 PM
Ella USA album artis Malaysia pertama rekod di USA. Masa ella rekod kt sana, California dilanda gemp ...

A ah...dalam tahun 93/94 gitu rekodnya dan album tu di keluarkan awal 94..aku tengah ambik kursus kat iLp masa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 08:50 PM | Show all posts
tahukah anda album 'Warna" Sheila Majid adalah album pertama di tanah malaya dikeluarkan dlm bentuk CD?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 08:58 PM | Show all posts
tahukah anda album ramlah ram 'kau kunci cintaku' adalah album pertama di tanah malaya yg mencapai jualan sebanyak 300K jumlah tertinggi sebelum dipintas dek album Raihan 'Puji-pujian' dgn jualan lebih 400K...selepas itu berderet la artis dpt jual album ratus2 ribu tapi still tak bleh beat raihan & kak melah
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 20-2-2017 08:58 PM
tahukah anda album ramlah ram 'kau kunci cintaku' adalah album pertama di tanah malaya yg mencapai j ...

Raihan still hold the record 600k+
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahukan anda bahawa album Maya Karin, Erti Cinta (2001) hanya mampu terjual tak sampai 10pcs!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Anjalli replied at 20-2-2017 09:06 PM
Tahukan anda bahawa album Maya Karin, Erti Cinta (2001) hanya mampu terjual tak sampai 10pcs!

Siyes??????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2017 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
noell replied at 20-2-2017 08:58 PM
tahukah anda album ramlah ram 'kau kunci cintaku' adalah album pertama di tanah malaya yg mencapai j ...

ELLA 30110 berapa?
ELLA U.S.A berapa?
Bukan lebih dari Kak Melah ke?
Cuma kak melah tu pegang rekod artis pertama yg jualan ratus2 ribu unit.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 20-2-2017 09:15 PM
ELLA 30110 berapa?
ELLA U.S.A berapa?
Bukan lebih dari Kak Melah ke?

Klu ikut wiki 2 album ni terjual lebih 300k unit
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066981s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list