Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2606
View
53
Reply

Opismate Yang Pendengki

 Close [Copy link]

Author: p.timur3831       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-3-2017 03:47 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum n selamat tengahari semua

dah tak tahu nak luah kat sapa dah..3 tahun n 3 bulan aku hadap opismate sorang ni..
awal2 keja kakak ni, N seorang yang baik. x kedekut ilmu.sudi mengajar aku yg newbie smp pandai..
Selang 2-3 bulan,aku dah pandai buat kerja tanpa guideline from team.. Bukan nak berlagak..tapi itu yg ex manager aku cakap.
tup2, rupa rupanya dia jeles dlm diam. mana x nya, selama ni, dia anak emas team aku.
bila aku masuk, sedikit sebyk perhatian beralih kat aku.. sebabnya taraf pendidikan n rupa paras aku lebih tinggi drp dia even dia pangkat senior daripada aku. Sebelum tu, dia ada cakap ni 1st time orang sebelah dia cakap banyak dengan dia.. Bila aku tanya kenapa, dia x nak bagitahu.

Selang setahun, baru aku perasan, rupa rupanya dia ada skandal dgn laki org aka building maintenance yg 1 team dgn kitaorg.. Opismate lain pun tahu. Dah tegur tapi kena marah balik. Memang hati kering diaorg ni. Budak2 warehouse pun tahu sbb diaorg duk berdating kat belakang warehouse.
Bila aku perli diorg, diorang slow sikit contact tapi masih aktif contact each other through whatsapp. Laki bini masing2 kenal antara 1 sama lain, itu yg mnybbkn mereka semakin selesa menipu pasangan. Lama2 kitaorg malas nak ambik port sbb dah tegur. masing2 dh besar.. sendiri buat dosa, sendiri tanggung.

Kalau ada apa2 project baru, dia dah x nak share dgn aku even keja tu kena teamwork. Sebabnya dia nak nama dia jer dapat pujian n performance naik.
Disebabkan company ni dah bertukar tauke, foreigner Tahiland yg beli, so bonus n increment semua bergantung atas performance masing2..
Company aku ni, x ada surau. So, bila company dh tukar rules, aku suggest dekat bos (tanpa b/w), nak sebuah bilik utk dijadikan surau. Yalah, kaum Melayu yg SEMBAHYANG dh bertambah. Storeroom aka mini surau hny mampu menempatkan 2 org jer. Tup2, dia dengar n kelam kabut buat layout n buat comparison contractor. Dasar Munafik. Sbb apa aku panggil dia munafik?? Sbbnya dia ni, segala amalan Allah swt suruh buat, celup2 dia amalkan.
Lps tu, gebang kat semua Non Muslim yg dia kuat agama padahal podah..
Ada satu project dia curi drp aku sebelum aku sempat present kat bos. Nasib baik aku dapat tahu, terus aku delete document2 tu. Terkial kial dia cari maklumat lepas tu.Hhaha.. padan muka.

kakak senior ni suka menyendiri.. tak suka bergaul dgn level bawah. suka bergaul dgn manager level n designer. Pantang jumpa lelaki, tergedik gedik.
dia gedik sebb kurang kasih sayang. husband dia keja kat KL, kuar awal pagi, balik malam. hujung minggu terperap kat rumah. sedangkan dia suka merayap.
ada 1 hari, team kitaorg duk bising pasal guardian buat contest kumpul point utk redeem bag kappa. so, kitaorg decide sapa yg x guna point tu, kasi kat opismate yg despreate nak kasi bag tu kat husband. tup2 pagi tu, dia datang tayang bag kappa. kitaorg tanya,kenapa diam, x bagitahu yg dia pun ada point tu. Dia senyum jer. lps tu, sorang andartu aka org lama, dia suka 'makan' sorang aka x suka share dgn golongan bawahan.

Kak N ni suka datang lambat. padahal dduk dekat jer. dah lah datang lambat.,siap lama2 duk breakfast. suka balik lmbt. kononnya siapkan keja tapi sebenarnya tengah siapkan thesis.. dia x bagi tahu orang, dia continue studies. tapi kantoi dgn aku time tertinggal cover page assignmnt. sanggup ambik on leave, kononny anak2 sakit.. padahal ada test kat uni dia. suka menipu kak N ni. AM aku sendiri x notice keja2 menipu dia.. makin naik lemak si N ni.

aku ni boleh dikatakan agak cantik jugak lah..dgn muka licin ada lesung pipit. .(sorry, SS pulak).so, aku suka sgt menyengihkan sambil menayangkan lesung pipit aku. tapi aku x suka selfie n show off dlm fb. sbb ustaz cakap wanita yg belum berkawin, dosa2 yg wanita tu buat, ayah yg tanggung. aku sayang giler kat ayah aku.. so, aku x upload gmbr selfie. even profile kt wsap n telegram, aku letak gmbr anak2 buah yg comey lote tu.
aku ni kira adik bongsu kat team aku sbb aku yg paling muda. so, aku lah yg paling ceria kat opis ni. Sorang opismate Chinese ni perasan, semenjak aku join company tu, kakak senior aku ni dah pandai melawa. dah pandai buat2 gedik, selfie, tukar2 profile biar nampak lesung batu. padahal sebelum ni, x pernah buat mcm tu.

tapi yg x best nya, apa yang aku pakai, mesti dia akan ada jugak. Contoh aku pakai blouse Muslimah yg terkini, (aku beli yg ciplak kat p.mlm).. minggu depan, dia akan beli corak sama tapi yg original n warna lebih terang. kebanyakkan pakaian aku ciplak punya sbb x mmpu nak beli yg mahal kecuali ada org sponsor. yg sponsor adalah sehelai, tudung naelopak original. Bulan depan, dia punya beli jgk nealopak tapi shawl.. orginal from malaysia.. yg aku punya, vietnam.. nmpk mahal tapi murah jer. .. dia x tahu yg tudung aku tu drp vietnam. gara2 nak bersaing, beli yg original yg berpuluh puluh rm tu.. aku ingat lagi, mlm tu dinner kat hotel.. dia siap perli aku. pura2 tanya instant yg aku pakai time tu nealopak jugak ke? padahal terang2 nmpk yg aku pakai tu tiruan jer. aku sentap n terus jeling tajam. diam terus dia lepas tu. Kakak N ni boleh tahan jugak lah lepas naik pangkat sebelum aku join company ni. Dia naik pangkat pun sbb caras keja org lama yg aku ganti tu. Staff yg aku ganti tu, joined compny ni lebih lama drp dia..tup2 Kak N ni dulu yg naik pangkat. malah excutive pun resign kerana kAKAK N burukkn nma exc. tu kat bos..

bulan lepas, aku beli tudung adijuma warna emerald green. bawal kosong yg hanya ada manik kat hujung belakang tudung. memang cantik color dia. ramai yg puji warna hijau tu.. tup2 seminggu lepas tu, dia pun beli jugak bawal kosong. color sama tapi dia punya manik lagi meriah. pura2 sakit kepala padahal duk menunjuk2 manik2 bertaburan kat kepala dia tu.. aku minat warna coklat.. dia pun start minat jugak. aku pakai bawal amaris tiruan warna coklat. dia pun pakai jugak bawal tu..kali ni dia x beli tapi dia ambik yg adik dia punya.

bulan september hari tu, aku balik kg sbb ayah sakit. aku bagi psword pc kat dia sebab segala bil utilities opis, akan dihantar melalui email aku.
tup2 selepas aku balik, segala documents aku,dia bukak. siap delete lagi. nasib baik ada back up. mcm ne aku tahu dia curi documents aku? sebab hanya aku sorang yg peminat lagu kpop dlm team kitaorg.bila speaker aku rosak, aku suruh dia pasang lagu drp pc dia. tup2 aku dengar deretan lagu Shinhwa (group kpop).. aku dah start pelik.. mcm ne dia leh ada lagu tu sedangkan dia x pndai download lagu.. lagi bertambah marah aku lps tu. Lepas tu, even aku MC semingu pun, aku dah x bagi psword dah. pandai2 kau lah telefon center TM,TNB n etc tu.


sampai la ni, kak N ni suka sangat dengki aku.. saban hari saban ramai yg resign . aku tertanya tanya bila lah dia nak resign..
naik menyampah dgn dia..haish,.. geram weh..
tension btol dapat opismate yg PHD x tau bila nak habis ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:22 PM | Show all posts
lumrah kehidupan dan ianya perkara normal bila ada yang tak suka, dengki atau cemburu pada kita..

lecterur iols selalu pesan makin ramai yang suka kita, menandakan makin ramai juga yang tak suka pada kita..

iols hadapi perkara yang sama.. tapi, buat tak tahu dan enjoy my life.. sentiasa berfikir positif, senyum dan gembirakan hati..

you should do the same thing.. jangan fikirkan orang lain.. fikirkan diri sendiri.. biarlah orang nak kata apa.. yang penting keluarga kenal siapa kita..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Knp aku nmpk tt yg bermasalah
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:25 PM | Show all posts
"bila aku masuk, sedikit sebyk perhatian beralih kat aku.. sebabnya taraf pendidikan n rupa paras aku lebih tinggi drp dia even dia pangkat senior daripada aku"


baca ni dah tau tt ni macamana...riak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:30 PM | Show all posts
harrypoter replied at 9-3-2017 04:25 PM
"bila aku masuk, sedikit sebyk perhatian beralih kat aku.. sebabnya taraf pendidikan n rupa paras ak ...

sedikit jer.. x teruk pun.. hihi..
tak seteruk dgn kakak N ni.. huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:32 PM | Show all posts
aleesyasofia replied at 9-3-2017 04:22 PM
lumrah kehidupan dan ianya perkara normal bila ada yang tak suka, dengki atau cemburu pada kita..

...

i tried my best.. skrg tengah kurangkan bercakap dgn dia.
kalau kena buat keja secara teamwork..kena jugak lah bercakap dgn dia.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:33 PM | Show all posts
tiramisuu replied at 9-3-2017 04:22 PM
Knp aku nmpk tt yg bermasalah

erkk.. nape aku yg kena??/
adoi lah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:35 PM | Show all posts
so apa nasihat yang tt nak dari forumer ye?
kalau sekadar nak luah perasaan, sila ke thread luahan sedia ada..
ataupun ke board emosi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:38 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 9-3-2017 04:35 PM
so apa nasihat yang tt nak dari forumer ye?
kalau sekadar nak luah perasaan, sila ke thread luahan  ...

nak pendapat drp uolls..
cam ne nak hindarkan drp Kakak N yg pendengki ni?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:41 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 9-3-2017 04:35 PM
so apa nasihat yang tt nak dari forumer ye?
kalau sekadar nak luah perasaan, sila ke thread luahan  ...

kalau nak campak kat board emosi pun boleh..
lagi pun, tadi confius x tau nak tulis kat board yg mana 1
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Menda TT, menda bukan masalah pun,  kau pedulikkam je kakak ke abang ke tu, kau buat hal kau, tak payah laa nak share apa2 ke amik tau dia pakai apa ke,sama tak sama ke. Kau lantakkan je.. Mesti lepas tu kau tenang TT, dia pon malas kacau ko lepas ko dah tak peduli kat dia.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
alahai bbnu nya TT ngan senior tu..dedua bbnu  jenis tanak kalah

ni la masalah utama keje di opis yang ramai melayu..dia duk dengki sesama sendiri..lawak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
harrypoter replied at 9-3-2017 04:25 PM
"bila aku masuk, sedikit sebyk perhatian beralih kat aku.. sebabnya taraf pendidikan n rupa paras ak ...

humblebrag uols..iols cantik, ada lesung batu, pandai tapi iols tak suka menunjuk tauuu
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 04:49 PM | Show all posts
bile tt byk tahu psl si N.... klau si N yg dengki n tt yg melayan......
pompuan mmg mcm ni die dok cite psl sipolan sipolan gitu gini........ hujung2 create suasana tak elok kat tmpt keje...... suppose tahu niat kite p koje... hanya berkoje..... tak kisah la N tu mcm mana......

cara tt tu yg jdkan N tu anggap tt tu musuh...... jdkan N tu kwn.... klau die jahat idoklah nak mengajar tt tu sedari awal......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 04:53 PM | Show all posts
dinopower replied at 9-3-2017 04:49 PM
bile tt byk tahu psl si N.... klau si N yg dengki n tt yg melayan......
pompuan mmg mcm ni die dok  ...

tq 4 ur advise.
try nak jadi kan dia kawan.
kalau boleh, mmg nak elak kn drp  gaduh2 1 team ni
i will my best.. thanks yea
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:00 PM | Show all posts
p.timur3831 replied at 9-3-2017 04:53 PM
tq 4 ur advise.
try nak jadi kan dia kawan.
kalau boleh, mmg nak elak kn drp  gaduh2 1 team ni

jgn fokus buruk die... cari baik die..... tu jer.....
dulu ade opismate..... hampir satu opis tak suka die.... die kedekut la.... annoying la....
tp dgn aku je die ok.... mmg ade perangai tak kena.... tp bkn alasan nak kutuk2....  bile kite kutuk ade la penyampai berita.....
sama mcm kat opis.... sembang2 la hal makan2 ka... psl movie....psl idea.... jgn sembang psl peribadi org lain..... klau org lain sembang jgn sampuk....
org yg mengutuk kaw2 tu bile ade sambutan menda tu melarat.... nanti ko tmbh skit... nama ko gak yg naik

tu mmg biasa berlaku..... so klau amalkan petua ni... insyaAllah keje kite makin sonang... rasa happy.... fokus pd keje saje.... bkn hal2 takde kaitan n tak bantu performance kite...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 05:07 PM | Show all posts
dinopower replied at 9-3-2017 05:00 PM
jgn fokus buruk die... cari baik die..... tu jer.....
dulu ade opismate..... hampir satu opis ta ...

great idea .
awal2 joined, mmg x perasan lagi perangai masing2.
bila dah lama keja, baru notice perangai masing2.
nmpk putih melepak, x semestinya perangai pun putih melepak.
org yg sentiasa amalkan perkara wajib + sunat pun still mulut puaka.
skrg ni, lps dpat nasihat drp dino, rasa better jauhkn diri drp anasir2 liar.

thanks for once again.
momod, nati bagi credit tau utk dino sbb nasihat dia mmg terbaik.
sedikit sebyk hati yg panas, dh jadi sejuk.

yg lain nk komen n hentam still boleh lagi..
insyallah, iolls akan terima hati yg terbuka
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:07 PM | Show all posts
xde masalah pun org dengki dgn kita asalkan x smpi dia buruk2kan kita n jatuhkan kita. kalu setakat org envy kita, pastu dia ubah diri sdiri utk bersaing dgn kita, aku bangga sbb mampu make a change kpd org2 keliling kita. stay positive je. setakat org tiru apa yg ko minat tu, luak ker...
muhasabah diri byk2 ye dek, dlm pada kita duk cerita perangai buruk org, yg terlondeh sdiri punya sikap n hati yg x berapa nk bersih
#akakxjeles
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:55 PM | Show all posts
Bila i baca i nampak TT yang dengki dengan Kak N.  First, i takda nampak point dia memburukkan TT (takda mengumpat TT dengan manager level, coz TT cakap dia tak berkawan dengan level bawahan). TT siap cakap dia gedik sebab kurang kasih sayang husband sebab jauh (dia bagitau TT ke TT yang buat andaian sendiri?)

Pasal bag kappa tu, ikut dia la nak share ke tak point guardian tu sebab nya dia kumpul point tu pun pakai duit sendiri kan. Bila dia dapat redeem beg tu, TT siap cakap dia makan sorang, tak nak bagitau yang dia ada point tu. TT persoalkan kenapa dia diam? Padahal kalau i pun tak kuasa la nak minta point kat orang yang i tak rapat. Bila dia dapat benda yang u idamkan, u cakap dia macam-macam. But still, kak N takda cakap apa-apa kan?

Pasal selfie tu i tak nak komen. TT macam bangga TT cantik, lebih educated & pandai dari Kak N. Itu kelebihan yang TT ada. Lepas TT upgrade TT macam nak lebih dari dia & tak perlukan khidmat Kak N lagi. Ingat tak yang kak N yg dulu ajar TT bila TT baru start keja?

Pastu pasal pakaian, i rasa dia more kepada mengagumi TT dari cara berfesyen. Tu dia beli la apa yang TT beli / pakai. For me, it's a compliment sebab dia macam jadikan TT idol untuk berpakaian. Tapi TT nampak dari sudut negatif. TT cakap dia dengki, apa yang TT ada dia pun nak juga.

I ada bkerja dengan orang yang lebih jauh teruk dari Kak N tu. Dia bukan saja talam dua muka, dia siap menghasut orang yang rapat dengan dia dengan cerita buruk yang dia sebarkan. Di sosial media dia memburukkan sesiapa yang dia tak suka. Tp realiti nya orang lain tau kebenarannya. Dia siap ugut nak singkirkan manager department lain yang takda kaitan dengan dia hanya kerana dia 'baik' dengan top management. Kalau TT tanya apa yang i buat? I ignore je orang macam tu. Kalau dia memburukkan orang lain, tak payah masuk campur. Kalau mood dia swing tetiba tengking marah-marah tanpa pasal, i akan diam jer. I tunggu dia sejuk & tegur i balik macam tu. Kalau tak, biar je lah.

Yang penting hubungan kita dengan orang lain okay & mereka selesa bekerja dengan kita sebab kualiti kerja bukan kerana hal-hal lain (bergosip dan sebagainya). Kalau dia tak baik dengan semua orang, lantak pi la.

Just my two cents
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Simple je prob u ni.

Yg i nmpk...kak N tu mmg senior yg baik.  Dari u yg 0 knowledge smpi la u dh tau die ajar. Tetbe u ckp die dengki kt u.  

Klu dengki..nk buat ape die ajar dr mula2...klu i as org lama pn tercabar if i dh ajar staff baru dh lme2 die terer dr i.
I dlu pn fresh grad..i x tau ape2..tp concept i..i mmg respect senior i...even i dh tukar 5 company..i still refer kt senior i yg mula2 ajar i psl kje..psl life juga..nw ktorg jd besfren.. bila kita dh kje..kita blh nilai la. kdg2 senior pnye method tu mmg byk yg outdated la...ada cara yg lg cpt la. Tp itu bkn bermkna kita blh ckp kita terer..why not kita share ngn die plak method kita
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 06:42 PM | Show all posts
Chesire_Epilog replied at 9-3-2017 05:55 PM
Bila i baca i nampak TT yang dengki dengan Kak N.  First, i takda nampak point dia memburukkan TT (t ...

tq sudi komen.
yes, i admit yg i ada sedikit perasan dengki kt kak N.
dengki sbb dia lebih pandai n lebih byk ilmu drp iolls.
iolls ni jenis yg suka bertanya utk menambahkan ilmu.
awal2 join jer, kak N ajar iolls. lama2 kak N jadi kedekut.
ex manager pernah tegur, knapa x ajar iolls ttg benda2 baru. even psword internet pun x bagitahu iolls.
dah lah iolls kena download bill2 utlilities tapi kak N smp sudah x bagi2 psword tu. klu iolls nak guna tenet, kena mitak dgn dia. itu pun dia sendiri yg datang key in kat pc iolls.


yg pasal dia kurang kasih sayang tu, masa mula joined,masa tu bff kak N ada lagi. Kak N ada cakap husband dia jarang hargai dia. hanya bagi duit byk2 jer kat dia. masa dengar tu, iolls diam jer. yealah, budak baru.. xberani nk mnyampuk lagi.


yg beg kappa tu, yes mmg kak N diam bila kitaorg kecoh bertanya. diam selepas dia show off kat semua org. Kak N ni ada sedkit perangai show off dia.
tang itu, iolls mmg x berkenan.

masa CNY tahun ni, one of my director nk outstation. nk kena book flight n hotel. tapi lambat book.
Manager iolls siap call kak N,marah dia nape x ajar iolls sedangkan sebelum tu dia dah berjanjji dlm meeting nk ajarkan.
manager sound nape psword tenet pun x bagi.. kak N bekeras nak booking even dia tgh holiday kat ganu.
manager hairan nape dia bekeras sgt x bagi iolls pandai booking flight n htel.
iolls hanya tahu separuh jalan jer nk buat benda tu sbb jarang blk kg guna flight. hanya sekali shj. itu pun, adik yg buat n ajarkan.
nak kata, iolls ni salah guna tenet.. x da maknanya sbb iolls lebih suka guna data.
yealh, tenet opis.. x semua website opis kasi access. better guna data sendiri.
kak N selalu tertangkap dgn opismate Chinese yg dia tengah layan utube n download lagu.
hah, kat situ, sapa yg salah guna tenet sebenarnya??

masa my ex-manager ada, sekiranya ada group discussion. masa tu, iolls p toilet. tup2 bila iolls balik, diaorg dh start meeting.
bila iolls tanya, nape x tunggu, my ex-bos cakap, kak N mention iolls x nak join disccusion..what the hell? terus iolls sound bila masa pulak cakap mcm tu? terus Kak N buat muka sentap. slps tu, kalau my ex-bos ada apa2 information, my ex bos akan datang tempat kitaorg jer.

kak N ni, job scope dia besar n selalu busy. kesian i tgk. so, i ada offer nak tolong sbb nak kejar dateline semua tu. tapi dia tolak mentah2 even my boss sndri suruh iolls tolong. bila dia reject, i buat donno jer lah. tapi yg sakit hati, dia p canang kat dept n floor lain2 yg iolls xnak tolong dia. what the hell??/

yg pasal stail tu, first i sendiri x notice. lps tu, adalah 2 3 opismate Chinese notice benda ni. mula2 iolls ignore jer.. lama2 tu yg iolls sakit hati.
dia ni nak bertanding ke apa? last2 iolls malas nak layan org mcm tu..biaq p dia lah..

btw, tq sm for ur advice.
at least, lps ni, iolls boleh ignore jer perangai annoying kak N ni.
lepas ni, iolls nak focus kat kerja iolls jer. malah nak bercampur dgn budak opismate ni.
sbbnya rambut jer sama hitam. hati2 masing, mcm2 ada color.

thanks again for ur advice.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-3-2017 06:52 PM | Show all posts
pichee replied at 9-3-2017 06:28 PM
Simple je prob u ni.

Yg i nmpk...kak N tu mmg senior yg baik.  Dari u yg 0 knowledge smpi la u d ...

hmm... rasanya hanya 80% jer boleh kata dia baik.
boleh refer my comment kat atas, nape iolls hanya bagi 80%..

ada sorang lagi senior yg baik. bab agama, dia lah contoh terbaik.
but as a mentor, she failed. actually, senior lagi sorang ni, dlm team HR.
HR byk barang PNC tapi she failed to keep it as secret.n mulut dia boleh tahan laser.
dia suka bahan orang lain. silap hari bulan, boleh menangis.
pernah kena dekat iolls. mula2 iolls tahan, lama2 iolls meletup.
iolls bahan dia balik.. tahu pulak dia sentap lepas tu.
tahun lepas, ayah iolls sakit teruk kena sihir.
hanya dia sorang tahu punca ayah iolls sakit apa.
tup,selepas balik kg, semua org tahu punca ayah iolls sakit.
korek punya korek, rupanya senior ni yg jaja cerita.
menangis iolls dibuatnya. iolls dah cakap jangan cerita kat org lain tapi dia buat jugak.
adoi.. sedih btol kena time tu.

anyway, thanks yea for ur advice.

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila dia dah nmpk u pki menarik (sbb u cntek) dia pun rasa nk pakai
Bese le tu
Psl curik doc tu i suspek gak
Shinwa (cmne eja tu) ???
Hengatkn dia jenis minat exo ke exid ke ekzos ke emot ke
Rupanya minat shinhwa gak cm u.... kebetulan sangat... Psl gedik tu mmg chuols x pnh jmpe beruk gedik gelenyar ke apa? Bnde tu dah normal la skang.. bnyk pompuan skang garit hokeh... standard le tu kalau dlm satu area terjumpa spesis garit ni dua tiga ketul... buat donno je dia nk menggesek2 kt dinding skalipun lantakkn je.... kalau dia jeles pun sbb u cntek... ckp kt dia jgn jeles sngt sbb i lg cntek.sekian
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
p.timur3831 replied at 9-3-2017 06:52 PM
hmm... rasanya hanya 80% jer boleh kata dia baik.
boleh refer my comment kat atas, nape iolls han ...

Hello
Stakat mulut kak N-who-r-yus tu boleh handle
Kalau x betul buat donno je
I slalu kne kcam bnde lg teruk lg
Tolong gelak je mampu lolol
Kalau dia pitnah i mcm2 tp kalau tu i x buat buat apa sentap kan?
Yg penting spesis cnni klau nk balas kne nganjing dorg blek
Buat smpi dorg polak blek
Lps tu benti le tu sbb nk lawan asek kalah jek
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
So setakat ni dh 3 staff tt kutuk berapa org kje kt kompeni ko ni? first company ko ke ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069503s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list