Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2938
View
11
Reply

Dilema Tempat Praktikal

[Copy link]

Author: #lady_rara    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-3-2017 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku sangat perlukan pendapat sekarang. Aku bakal intern bulan jun ni. Seminggu sebelum raya.
Cadangnya nak dekat sini je (penang) sebab aku dah ada moto dekat sini. Kang payah pulak nak angkut bawak balik perak moto tu. Walaupun sebenarnya aku nk buat kat perak sbb kawan2 semua dekat hometown masing2  
Fikir nak berdikari je ni. Pastu aku ada masalah sikit nak pilih tempat praktikal. Memandangkan sini penang. Kebanyakan syarikat yang aku jumpa adalah chinese punya company.
Jadi aku nak tnya lah siapa2 yang ada pengalaman kerja ngan company cina ni. Okei dak kerja ngan orang cina ni. Diaorang terima dak pelajar intern melayu. Kang aku mohon bnyak2 company depa x mau aku  {rz
Perlu ke aku intern kat gomen je. Tapi aku mahu elaun. Dak lah duduk jauh dari rumah. X de elaun pulak tu  
Btw, aku student construction management. Mana tau abang kakak hmpa ada yang kontraktor. Boleh lah cadangkan aku  

Sebelum ni aku ada post pasal tempat praktikal jugak. Tapi macam tak bergerak je. Setahun telah berlalu. Kalau nak close, close yang tum jangan yang ni  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2017 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa yang datang singgah tu. Komen lah sikit. Supaya aku tau ada lagi orang yang baca post aku :zz:zz:zz
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2017 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Ke aku patut letak post aku dekat bod borak??
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari yg aku baca, kau tak usaha pun. Semua harap orang suap. Usaha dulu boleh tak?

Apa yg kau takut sgt dengan cina? Bukan semua bos cina jahat. Ramai gak yg baik2 dan layan staff dgn baik. Aku pernah kerja dgn bos melayu yg bangsat sbb tak bayar gaji aku 3 bulan, dan bos cina yg sangat baik sebab sentiasa prihatin dgn keadaan pekerja. Aku pernah gak kerja dgn bos melayu yg baik tapi tak pandai berbisnes dan kerja dgn bos cina yang kedekut berkira nauzubillah. Jadi jgn fikir bos cina jahat bos melayu baik. Cuba dulu. Tanya kat senior, mana diorang intern dulu dan pengalaman diorang. Lepas tu submit application. Takyah nak harap keje gomen tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 02:57 AM | Show all posts
so kau nak tanya pengalaman kerja dengan company cina?
ok ni pengalaman aku yer, bukan lacist..
aku pernah kerja kat western d*** dan incharge aku bangsa lain.

segala improvement, innovative kau buat, kau tak kan dapat credit. kerja dia kau buat, kerja kau, kau buat.
dan dia sebenarnya tak tau ape pun dan kau lebih tau banyak benda dari dia.

nasihat aku, praktikal kat hometown sudah. senang..setakat bawak moto gi penang - perak..apederhal.
paktikal ni masa yang best, bagi orang yang pandai carik peluang..
kalau kau bagus, memang company akan serap terus.
dan masa praktikal ni jugak kau akan belajar politik tempat kerja dan jatuh bangun pahit manis alam perkerjaan
kau akan jumpe orang yang perangai kau tak pernah jumpa, dan kau akan rasa down sebab dorang.

belajar, lain. dah masuk pekerjaan, tersangat lain.

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku org perak.  Praktikal kt kl konon sbb nak cari kerja terus...dpt elaunrm 250 je tu pn first two mths xdpt apa...
Tp lepas habis praktikal menggagau gak cari kerja....elok je kawan2 aku yg intern kat perak..diorang atleast dah start kerja  aku balik kg belek paper lagi..
Nak kata company apa yg ok...sama je dik...ada yg hauk pun even bgsa sndiri..pokok pangkal cari pgalaman....xkan la masa intern ko nak demand kerja..
N intern aku dulu luckily u aku carikan..
Berlambak je company construction kat perak ..usaha lagi...n jgn mengeluh...xmati pun kalau kena buli masa intern....anggap tu pgalaman ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau intern kat hotel je, gaji pun dia bagi. Pengalaman aku lah
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 10:46 AM | Show all posts
kat hometown je la dik.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hometown jer. Senang takyah pk apa apa
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Senang ke susah ke cuba dulu. Itu yg mematangkan ko dik.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 10:40 PM | Show all posts
hometown better
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 06:44 AM | Show all posts
aku orang jb. dulu praktikal dekat kl sebab kononnya nak rasa kerja jauh dari rumah. sangat2 bersyukur dengan decision tu sebab lepas je praktikal dekat kl, aku terus decide yg aku xkn keje kat kl. aku rela gaji kecik tapi keje dekat jb.

sebabnya, traffic jam and cost of living yg tinggi. at least kalau keje jb, expenses aku stakat minyak, kete n parent aku je. dapat laa aku saving rm10k dalam masa 2 tahun.

so,  kalau ada plan nak keje dekat bandar besar mcm kl or penang, boleh laa try praktikal dekat sana untuk rasa kehidupan situ.

pasal keje company cina pulak rasanya depend dengan jenis company kot. sebab tempat aku praktikal n keje dulu majority cina. yg x best bagi aku bila dorang cakap cina sebab time tu ko rasa tersisih sikit. thankfully aku ade basic mandarin so kadang2 dapat laa tangkap apa dorg cite. at least dorang tau xleh nak kutuk depan2. tapi pasal keje ok je

tapi kalau syarikat kecik n chinese owned most probably ko kena perform gila2 untuk diterima. tp actually dalam keje office ni, office politik adalah perkara biasa. ko keje company melayu pun kalau ada office politik sama je feeling dgn company cina/india. so untuk kehidupan yg lebih tenang di office buat bodo je laa

anyway, apa kata ko apply je semua tempat. takkan apply 1 tempat je kot. then pilih laa yg ada offer tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083996s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list