Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4452
View
81
Reply

Dilema nak resign lagi....

[Copy link]

Author: iwan007       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-4-2017 08:07 PM | Show all posts
Hana replied at 19-4-2017 04:05 PM
kalau sykt swasta aku, orang behenti dulu. pastu baru orang baru masuk. baru le ada ruang kosong.
...

aku dulu pernah masuk satu ngo ni..bagus tau aku punya team mate. dia guide aku mcm mana nak cek dokumen, macam mana nak guna sistem.
mmg profesional. amoi cina. bukannya kedekut ilmu mcm mamat poyo tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 08:10 PM | Show all posts
chinta89 replied at 19-4-2017 12:48 PM
tt kena jumpa manager, ckp u x boleh buat kja sb xde guide. bgtau dia matila sy kena dipaksa brenti  ...

tq uols utk pendapat uols. iols akan berenti jugak pastu plan iols move on. cari company yg perlukan experience mcm yg iols pernah buat dulu. tu jer.
biarkan diorang. iols dah x kesah company kecik ke besar asal kan bahagia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 08:24 PM | Show all posts
LostStar replied at 19-4-2017 04:19 PM
ni kes pernah terjadi kepada diriku..dlu pon mcmni.. dan ea aku mmg terpaksa buat muke tak malu tny  ...

aku dah mmg muka tebal tanya dia. dia mmg kerek n poyo. hati keras. tetap xnak bagitau. dia sorang jer yg tau. orang lain mmg xdapat nak tolong.
ada sorang gurl ni, cantik n baik sangat.  dia tgk aku susah hati. dia mmg nak sangat tolong tapi dia pun x mampu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 08:24 PM
aku dah mmg muka tebal tanya dia. dia mmg kerek n poyo. hati keras. tetap xnak bagitau. dia sorang ...

Amboi, ada girl yg cantik dan baik hati.. Apa lagi, stay ler dulu.. Mana tau sangkut.. Bertabahler..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 06:35 AM | Show all posts
let say iols ni slow mcm siput babi, tak reti2 jugak buat kerje, any action bank boleh buat?
paling busuk pun terminate me with 1 month notice kan. kalau iols xder masalah disiplin lain la kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:40 AM | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 08:24 PM
aku dah mmg muka tebal tanya dia. dia mmg kerek n poyo. hati keras. tetap xnak bagitau. dia sorang ...

apa punya sombongla manusia ni.. ini masa dia.. tengok la tinggi mana langit tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 09:57 AM | Show all posts
LostStar replied at 20-4-2017 08:40 AM
apa punya sombongla manusia ni.. ini masa dia.. tengok la tinggi mana langit tu..

Kann. Hari ni mebi hari aku.  Bumi ni bulat. Mak aku pesan x per la kalau org buat jahat dengan kita. Jangan sesekali balas balik.
Nanti satu hari nanti org lain buat kat dia balik.  Aku dah maafkan dia. X per la biar aku yg undur diri. Moga dia insaf nanti
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:16 AM | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 08:05 PM
yer la aku team mate dia. dia kena la tolong aku so that aku dapat ringankan beban work load dia.
...

hehehe..masalahnya, dia tak pikir cara ko pikir.
lagipunko kan masuk gaji tinggi. ada degree lagi. ada experience lagi. mmg le team mate pada orgn chart aje. bukan pada kerjasama.

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:17 AM | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 08:07 PM
aku dulu pernah masuk satu ngo ni..bagus tau aku punya team mate. dia guide aku mcm mana nak cek d ...

masa tu, gaji ko yang tinggi ke amoi cina yang bergaji tinggi?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:26 AM | Show all posts
Edited by Hana at 20-4-2017 10:29 AM
iwan007 replied at 20-4-2017 09:57 AM
Kann. Hari ni mebi hari aku.  Bumi ni bulat. Mak aku pesan x per la kalau org buat jahat dengan ki ...

team mate ko tu bukan jahat. just dia tanak tolong ko aje. terang2 dia tanak ajar. pepandai le ko nak hidup.
jahat tu lagi meluas konteknya.
kalau dia ajar konsep salah pastu ko pun buat beria2.. bila present, bos ko marah sebab salah pastu mamat tu cakap, Eh? bila masa dia ajar? takde pun.
haa..itu baru betul jahat.
salah satu contoh depan mata aku ..ada 1 grup ini kena pecah to 3 bahagian. finance, IT & Network.
salah sorang team member, disebabkan dia tanak masuk bahagian dia tak suka (under Network), entah mcm mana dia MAMPU buat swap nama dia dgn team member lain. team member yang kena tu tahu bila betul2 kena transfer fizikal walhal masa meeting, nama dah siap2 kena lelong ke bahagian2 tertentu. so,dapat la dia masuk team finance. member tu masuk network.
haa..bagi aku, itu jahat. tak tahu mcm mana dia cakap ke buat ke.
muka baik. tudung labuh tapi, hati jahat. tapi, bagi dia, itu la skill survival kot. nak selamatkan diri so, terpaksa korbankan orang lain. nasib la ye.
kalau aku, aku tak suka orang mcm ni. api dlm sekam. depan baik , belakang tak tahu.
tahap bos suka la kot. skill survival tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:32 AM | Show all posts
Edited by idakamaruddin at 20-4-2017 10:35 AM
iwan007 replied at 19-4-2017 07:57 PM
mamat tu mmg kesayangan bos. dia tau serba serbi pasal system dengan gst nih. dia mmg kedekut ilmu ...

Aku dulu ex banker bank oversea..aku paham perasaan ko... keje byk..boss tak helpful...nk guide n bg proper SOP pn payah sbb paham la masing2 bz pastu senior pn sibuk jaga bontot sendiri

aku masa tu nk g keje pn stress sgt2..tiap2 malam nangis sambil doa2 ms semayang tu moga di beri jalan keluar... laki aku tgk aku stress mcmtu dia pn sedih..dh la aku keje weekend dtg...hr2 biasa pn kul 9-10 br blk

mmg stress sgt..dh la br pas bersalin..last2 aku decide aku nk resign 24hrs... aku dtg keje esk nye aku tender.. puas hati sgt... tp setahun jugak la aku x keje..tp xpe la sbb laki aku pn ckp jg anak tu besar sikit dia yg keje..tp sambil2 tu aku cari la keje lain, n x putus2 aku doa dpt keje sesuai ngn aku as mother jugak..

alhamdulillah pas setahun aku manage dpt keje yg ok (which is skg ni aku still lg ngn company ni)..btl2 happy n xde lgsg rasa stress..

so kesimpulannye..kalau ko btl2 tak suka keje tu n ko rasa x thn sgt x ksh pn nk resign sbb kalau degree account (sama mcm aku) mmg senang nk dpt keje...tp kalau ko nak masuk payabale je mgkn susah la sikit...

so sblm ko decide btl2 ko byk2 kan doa..doa2 sungguh2 moga Allah buka kan ko jalan... otherwise ko tahan n pikir benefit yg bank (ko keje skg ni) offer ko (medical + bonus + other benefit)..

mcm kawan aku dia dulu keje public mutual tp mmg stress gila2 la..tp still dia tahan sbb pikir kan bonus 8 bulan tu..bertahan la dia selama 4 thn... hehee
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:34 AM | Show all posts
LostStar replied at 20-4-2017 08:40 AM
apa punya sombongla manusia ni.. ini masa dia.. tengok la tinggi mana langit tu..

aku pn tak paham org yg kedekut ilmu nk mengajar org lain ni

kalau aku la, aku akan ajar org supaya org tu bila aku xde dia bole buat keje aku...aku lg suka...bole aku rilek je.. ni pelik ngn manusia sombong mcmni..padahal bole senangkan keje dia..tak paham btl org2 yg mentality mcmni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 10:36 AM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 10:17 AM
masa tu, gaji ko yang tinggi ke amoi cina yang bergaji tinggi?

Masa tu aku masuk exec jer. Gaji amoi cina la lg tinggi. Dia senior exec
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:38 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:34 AM
aku pn tak paham org yg kedekut ilmu nk mengajar org lain ni

kalau aku la, aku akan ajar org su ...

hah kan.. ko sama la mcm aku.. senang bila tak ada kt opis,  orang taw keje aku.. senang nak cuti.. hehe

orang kedekut ilmu ni nak pergi mana pon tak taw la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 10:40 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:32 AM
Aku dulu ex banker bank oversea..aku paham perasaan ko... keje byk..boss tak helpful...nk guide n  ...

Betul weh aku mmg dah x tahan sangat ni... dah stanby surat ni. Aku nak propa diorang cakap dapat keje gomen. Malu la baru masuk dah blah kan nanti org umpat aku mcm2.
Aku ada interview esok buat AR kat bangsar. Doa kan aku jer kawan2 thanks. Semoga aku dapat jumpa keje yg sesuai n dapat kawan sekerja n boss yg baik



Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:40 AM | Show all posts
iwan007 replied at 20-4-2017 09:57 AM
Kann. Hari ni mebi hari aku.  Bumi ni bulat. Mak aku pesan x per la kalau org buat jahat dengan ki ...

takper.. ko jangan balas.. biarkan jek dia dengan labu labunya

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:44 AM | Show all posts
pakai System kan?
cuba berbaik2 dgn orang IT dept, PIC yang jaga System tu if system tu ada problem.
kekadang, orang IT yang jaga system itu pun paham konsep jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:45 AM | Show all posts
Edited by Hana at 20-4-2017 10:50 AM
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:34 AM
aku pn tak paham org yg kedekut ilmu nk mengajar org lain ni

kalau aku la, aku akan ajar org su ...

kalau semua orang tahap gaji sama, boleh la.
semua orang tgh jaga periuk nasi masing2 ok.

kalau ajar semua penting, pastu ko lagi pandai, wat pe company hire orang lama lagi? betul tak?
orang lama dah takde kepentingan tau. boleh masuk list -"orang2 bakal dibuang" & plan2 utk membuangnya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:47 AM | Show all posts
iwan007 replied at 20-4-2017 10:36 AM
Masa tu aku masuk exec jer. Gaji amoi cina la lg tinggi. Dia senior exec

then, justify la kenapa dia ajar ko. ko bukan ancaman bagi dia. dia dah naik tinggi. ancaman bagi dia ialah senior exec yang lain. maybe team mate yang sama level dgn dia, dia tak ajar jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:48 AM | Show all posts
iwan007 replied at 20-4-2017 10:40 AM
Betul weh aku mmg dah x tahan sangat ni... dah stanby surat ni. Aku nak propa diorang cakap dapat  ...

ok beb...aku yakin kalau background account mmg senang nk dpt keje cuma tgk company tu workload mcmni..aku ni nsb baik bkn pure reporting kalau tak mmg stress tak hbs2...

good luck for your interview..mamat poyo tu kalau attitude tak berubah dia xkan kemana..duk je la mereput kt situ..

bodek2 nk naik pn bkn senang..unless ada position kosong..tp bank ni tak tau la nk naik bkn senang..career path dia panjang..nk kene meet requirement tu bertahun la...

btw all the best to you! nnt update kt sini ok
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:50 AM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 10:45 AM
kalau semua orang tahap gaji sama, boleh la.

kaka susah nk ckp pasal gaji ni

for me tgk job scope dia cane..sbb mcm TT ni sah2 la dia buat keje sama ngn mamat tu..n sah2 jugak bank tu hire TT utk kurangkan workload mamat tu..tp mamat tu xnk ajar plak

lain la boss kita suruh kita buat keje dia..mmg menyumpah la dh la gaji tak sama hahaha

sama mcm boss iols kt sini hint2 suruh belajar reporting dia buat..iols buat pekak je sbb xnk nnt pape mesti dia nak pas keje dia kt iolss.. koseerrrr

selagi blm masuk dlm JD iols mmg iols xnk buat la.. tp boss iols ok je sporting..iols ckp xnk dia ok je...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:59 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:50 AM
kaka susah nk ckp pasal gaji ni

for me tgk job scope dia cane..sbb mcm TT ni sah2 la dia buat k ...

aku rasa TT ni team mate. mamat tu anggap TT nie ancaman.
sebab job scope sama tapi, gaji tak sama.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 11:15 AM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 10:59 AM
aku rasa TT ni team mate. mamat tu anggap TT nie ancaman.
sebab job scope sama tapi, gaji tak sa ...

setiap position dlm company ada range gaji dia...x mcm gomen kan..kalau tak silap..kalau masuk je utk position tu gaji sume sama (correct me if i'm wrong)

utk private dia ada range gaji... cth mcm positon TT ni amik cth (2.8k to 3.5k) n mamat tu plak x pnh lompat keje..dr apa TT explain mamat tu after grad dia trus masuk situ until now (dh 2 thn) so assuming 2 thn lps dia join bank tu gaji 2.5k...n setiap tahun ada increment dlm 6-7% assuming lepas 2 thn gaji mamat tu skg ni 2.8k-2.9k

unlike mcm TT dia dh experience keje walaupun bkn buat GST dia still background accounting, mgkn penah buat reporting cuma dia zero knowledge dlm GST je...of course system wise takkan sama... mgkn sblm ni TT guna system UBS kt previous company tp kt bank skg ni dia guna system SAP..technically sape lg arif pasal system kalau tak mamat tu je kan...

result mgkn sama even different system tp ada few enhancement or hands on tu berbeza... sape lg tau pasal ni? IT cuma backup saje..practically dorang tak kan tau apa kita buat dlm system..sbb apa iols ckp mamat tu poyo... boss dia amik TT utk ringan kan beban dia n mesti ada isu sblm ni report tak meet dateline..tp dia duk dengki ngn TT gaji yg lebih sikit dr mamat ni... kalau position sama ngn TT nape dia nk dengki ngn TT yg gaji dorang berdua tak jauh sgt beza...?

kalau mamat nk gaji byk sila lompat keje lain..kalau setakat duk kt position sama, with same company hadap je la increment yg standard byk tu je setahun...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 11:50 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:48 AM
ok beb...aku yakin kalau background account mmg senang nk dpt keje cuma tgk company tu workload mc ...

Iols kalau boleh mmg cari AP or AR. Reporting mmg x kan laaa. I dah trauma teruk sis. Btw thanks for the wish
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 11:54 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:15 AM
setiap position dlm company ada range gaji dia...x mcm gomen kan..kalau tak silap..kalau masuk je  ...

Yezza analisis sis ni mmg detail. Sama mcm apa yg iols cuba nak explain kat sini.
So isu dia mmg mcm tu la.
Lg satu iols mmg benci culture office politics.
Mana2 pun akan ada. Cuma iols lebih suka yg office politik di kalangan top2 management jer.
Staff biasa2 ni x payah nak politik sgt la. Ukur kpi base on performance
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049871s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list