Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2110
View
79
Reply

Nak berhijrah ke KL cari kerja tapi....... Tolong!

[Copy link]

Author: adu11       Show all posts   Read mode

Post time 11-5-2017 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku dik,aku dok je kampung bela ikan ayam. Start small dik..skrg org keje kampung pun boleh hidup senang kalau kena caranya..

Langit tak sentiasa cerah di bandar
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:58 PM | Show all posts
Edited by tagas at 11-5-2017 05:08 PM

Tak kira la ko nak keje ceruk bando mane pun kl ke jb ke

penang..yg penting carikla keje yg halal tak terjebak

dgn najis isap ke jual dadah jenayah rompak

ragut bagai sbb spesis

ni dah makin bercambah nowadays..then andaikata

ko dah dpt jodoh jgn la jd biawak idop coz spesis ni

pun makin membiak..tak kira mane ko

merantau kuatkan iman tabahkan diri &mantapkan
jatidiri even if ko skolah pon tak tinggi

jadi lah lelaki yg berguna ala2 lelaki melayu terakhir gituh

At last jd la anak yg boleh membanggakan ibubapa

then suami yg di sanjungi isteri




Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 05:40 PM | Show all posts
nak dok kl byk cabaran.....
yg penting jgn percaya kat org sgt.... jgn berkwn ngan org tak senonoh....
jgn membazir duit p tempat hiburan.....  bila dh start kluar mlm balik 3 4 pagi.... tu tanda kelaut la tu....

cari keje kat shah alam...... byk kilang....  keje kilang ade pengangkutan free asrama free..... cer try gitu tgk..... sambil2 tu ambik peluang g sambung bljr..... spm takleh survive klau nak mkn gj.......kecuali ade usaha p kursus gomen sedia.... cari lubang buat bisnes....
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 05:41 PM | Show all posts
tiramisuu replied at 11-5-2017 10:12 AM
kalau ikut drama- keje KL- dua taun kemudian- balik drive kete besar , dressing smart2 lihatlah  ...

plot twist.... akhirnya kantoi MLM jual gelang
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Pi kerja kat bandar di negeri sendiri dulu lah dik...x baloi pun dtg kl ni stakat gaji rm1k spm tu.

Pastu ingat ye..jgn bagi member pinjam duit. Sbb insyaAllah diorg takkan bayar.
Kalau betul2 nk bg ko hulur rm30, ckp ini je yg ade. Pastu ko anggap itu sedekah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dedulu mula hidup kt shah alam. tp bernasib baik sbb gf abg aku org sana. duk masuk semua 7e cari bilik sewa. dpt, lps tu alhamdulillan dpt keje technician kt shaw center point. baru kje x sampai 6bulan, dpt kje gomen. heheh. balik la kg balik..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mcm baca kisah zaman 80 an 90 an dimana anak kampung berkobar2 nak dtg kl, nak cari keje
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik TT, ko boleh berforum ni, maksudnya ko ada internet kan. Register jobstreet, cari keje kat situ. Banyak je job call centre yg amik spm holder. Gaji basic tinggi, campur shift allowance lagi.

Jangan selamba keluar kalau belum prepare apa2. Datang kl nnt jangan tercangak-cangak tak tau apa, tu yang senang kena tipu.

Baru ni aku tengok iklan job bancuh air rm1050 sebulan. Ko kena tau kalau keje jenis a, brp range gaji dia, klu yg b plak brp. Apa facilities yg ko blh dpt. Etc etc.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita bukannya banyak modal nak abiskan kat menganggur kat tempat orang. Jadi, siapkan diri dulu ok
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:00 AM | Show all posts
da sampai kl ke blom ni ,  saya setuju pd pandangan setengah forumer cari keje di bandar2 lain dulu, sini kena compete bukan dgn org kl je dgn pendatang luar lg ...blom lagi risiko kena tipu ragut semua, sedangkan org kl pun kena tipu n mcm2 ...    kalau nak sambung belajar sambil bekerja itu sgt digalakkan ..  belajar kursus2 kemahiran , so balik kampung nanti bukan shj pengalaman , ilmu n kemahiran pun dpt dipraktikkan.  


tu lah rasa mcm zaman dulu2 70an 80an nak berhijrah ke kl bekerja ....   such a big difference keadaan ms tu dgn skarang...   sy org kl pun nak berhijrah ke kampung ...  huhu   
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:30 AM | Show all posts
dik, mak ayah ko ade tanah terbiar x? klau ade, ko buat la bela kambing, lembu, ikan @ sayur2.  ko kalau nekad nk dtg kl, kau search dlu portal2 jobs.. paling penting, ko hantar jugak resume hardcopy kau. satu je la pesan aku, duk kl ni mmg bnyak pkai duit dik..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:42 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-5-2017 07:54 PM
ada je kemudahan dbkl sediakan, tp awk xde slip gaji xboleh masuk tempat tesebut.. ada slip gaji pm  ...

alah kak cili buatkan je la slip gaji utk dia.. apa susah
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:56 AM | Show all posts
dek.. i bagi u suggestion saja k. terpulanglah kat awak...

cuba try kerja kat giant shah alam ke.. mana-manalah. kerja sebagai budak floor (susun barang, jaga barang, kira stok) atau cashier. rasa sekarang basic dan RM1200 camtu kot. dan rajin-rajinlah buat OT, kerja time public holiday boleh dapat triple. tup tap bolehlah dapat RM2k kalau rajin.

kerja giant ni ada sediakan hostel. hostel dia tak sampai RM150 rasanya. RASANYALAH.... boleh je duduk hostel tu sampai lebam. hostel giant ni mostly dekat sekangkang kera je dari giant. kalau giant kat seksyen 13 tu, hostel dia kat apartment sebelah. cantik rumah tu di siapkan katil segala. i pernah je berkuntum kat hostel staff giant dulu.. seronok... complete lagi siap diorang buat open house bagai

takpelah dek... berusaha dan bertawakal. Allah sayangkan hambaNya yang berusaha untuk maju. semoga dipermudahkan ye...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 02:12 PM | Show all posts
kalau boleh jgn kl la
yg sipi2 kl ok kot
cam shah alam ke klang
cari keje yg ada sediakan hostel
so takyah fikir pasal sewa bilik
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti pergi kl ke dik klu nk cari keja? Akak pn pikir sblum hijrah tu cari pngalaman keja dlu, sekitar bandar2 brdekatan kmpung adik.. lama2 adik akan tau lobang2 kerja kosong bila dah ada pngalaman. Lama2 dah stabil gi la kl .

Klu adik umo masih 18-21, ada peluang lg nk amik sijil2 kemahiran, lama2 adik tau keja yg sesuai ngn adik. Lagi rmi kita bergaul dgn org lain, lg byk skop keja kita nmpk di dpn. Yg pntg pndi cari kwn.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2017 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau boleh, duit yg Ada biarla cukup utk tanggung expenses sampai 6 bulan. Bulan2 pertama dapat gaji tu agak kritikal, sebab nak Kasi stable aliran duit tu ke mana takes 2,3 months gak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 04:18 PM | Show all posts
Edited by mashe89 at 15-5-2017 04:20 PM

dik, dah tak berbaloi keja kl ni tau. lagi2 pakai spm je. sbb gaji rendah...dapat la rm1k. paling tggi rm1.5k
duit habes kat jem, tol kos hidup yg tggi. kalau dah kawen beranak pinak, lagi sakit...

urm, tapi kalau ko dah betul tekad, join group bilik sewa kat selangor/kl.
sambil atur interview kat sini.
kena bawak duit lebih, takot incase jadi apa... hhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya, kenapa KL?

Kilang2 ditempat saya ada juga menggantung banner cari pekerja.
Kalau kelulusan tak seberapa, ada kerja security.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 03:17 PM | Show all posts
pi la kawasan banyak kilang dik.. KL banyak kilang ke? Hulu selangor ke..
Perodua ke.. ada asrama bagai.. tapi kena pi interview la..
rumah sewa pun banyak sini.. duk same lelaki pun ada...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:33 AM | Show all posts
sy boleh tlong keje despatch je klau maw...
tp kena pndai cpt blaja la...
sbb kena hantar spare part ke bgkel2...
sbulan dua kena ade transport sndiri, dh ok company akan bg motor bwk blik guna...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 01:38 PM | Show all posts
aku suggest ko try carik kje yg boleh provide ko hostel, macam mcD ke, kilang ke..KFC pun dorg provide pekerja dorg dgn hostel.
Pastu ko takyah risau bab makan, kalau ko keje mcD ko makan ape ade kat mcD tu..
Duit ko bulan2 bole simpan bg mak ayah atau kerperluan lain.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 04:43 PM | Show all posts
Duduk KL ni banyak cabarannya dik. So, sebelum datang KL ni baik persiapkan diri.

Buat survey dulu and pikir dulu apa jenis kerja yang adik nak buat. Lebih baik kita ada tujuan & matlamat sebelum buat sesuatu kan. Contoh nak kerja yang macam mana? Nak duduk hostel ke apa ke? Tempat tinggal tu dekat tak dengan tempat kerja & public transport senang tak nak dapat.

Benda-benda ni semua adik kena pikir dengan teliti sebabnya kos. Kos nak duduk di KL bukannya rendah.  

Akak tengok ada je ramai forumer yang sajes tempat & offer kerja kat adik, cubalah adik contact. Mana tau rezeki adik memang di situ.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 08:29 AM | Show all posts
Tak ade langsung ke kawan sekampung yang keje dekat KL TT? Sy tengok budak2 kampung saya diaorang selalunya mintak kawan carikan keje dulu dan datang KL/Selangor. Macam pengalaman sy dulu saya akan cari keje dulu melalui jobstreet@mudah.my. Then time interview sy akan turun KL, bila dapat keje baru sy cari rumah sewa dekat dengan tempat keje. Bila ingat struggle tu sedih pulak, sya harap TT dapat cari keje dan dimurahkan rezeki,
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 04:19 PM | Show all posts
Ko cuba cari kursus2 kemahiran yang dapat elaun rm500 tu..pusat giat mara ke.. cari pusat latihan area kl yang ada asrama... so ko dpt biasakan dgn keadaan kat kl ni nanti.. habis belajar ko dah boleh cari kerja dengan kemahiran yang ko ada tu...  
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 04:37 PM | Show all posts
hungryhenry replied at 11-5-2017 07:04 PM
Aku mcm baca kisah zaman 80 an 90 an dimana anak kampung berkobar2 nak dtg kl, nak cari keje



aku dah terbayang TT naik bas mini
pastu terngiang lak sore sudirman nyanyi chowkit road
hhahahhaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062491s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list