Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1078
View
6
Reply

Beli rumah or tak beli?

[Copy link]

Author: chenta_dewi    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2017 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kakak sy sgt minat 1 rumah ni..di Melaka...

Saiz 1800

Superlink

Harga rm390k

Masalah dia bukan masalah loan dsb..

Dia own business ...dia risau in future dia tak mampu bayar sbb bisnes kita bukan tau future macam mana kan...

Tambahan simpanan dia tak sampai pon jumlah amoun rumah tu...ada dlm 250k shj...

Keje gomen lain la...jaminan boleh bayar  ...


Rumah tu mmg cantik sgt...leasehold..


Perabot suma org tu tinggal...dapur dah renovate..anggaran perabot n renovate dalam rm25k

Kelemahan rumah tu 1 ja...internet celcom slowwww bangat ..


Dia cakao 50k deposit mcm boleh buat jalan2 seluruh donia dah...

Ataupun dia hired lg pekerja utk banyakkan lg sales dia...


Jadi pendpat anda?
Single Polls , Show Result after voted, Total 14 Users voted
  (This Poll is open, your vote is visible)
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 12:27 AM | Show all posts
RM390k kat Melaka.........sedikit mahal.
Ekonomi sekarang tak berapa nak bagus......walopon Najib kata macam2..
Tahun depan mungkin saat paling mencabar.......sapa tak dapat bertahan........samada tunggu tindakan Bank atau jual rumah murah2.
Kalau bolih sabar sekejap.........kumpul duit tambah simpanan yang ada.
Silap2 bolih beli cash dengan rumah yang lebih best.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 11:55 AM | Show all posts
minta survey rumah lain 50 ketul, bandingkan harga lokasi saiz
ikutkan semua org mau duduk rumah banglo dan hakikatnya mampu beli apartment jah
janji makan cukup pakai cukup dapat pi jalan travel isi petrol walaupun beli murah  kereta dan rumah
agihla wang dengan adil supaya semua dapat
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 01:19 PM | Show all posts
walaupun keja gomen, nak beli rumah mmg nampak mudah tp tak mampu sbenarnya dgn harga rumah mahai di bandingkan dgn gaji yg rendah(kecuali bg pegawai2 gred tinggi). Kelayakan loan rumah akan lulus ikut pd tahap gaji pegawai tuu...cth layak rm200k shj, harga rumah rm300k, loan lulus takat rm200k shj, sm mcm swasta jg. Dengan harga rumah sekarang nie, mmg susah sket laaa..Kecuali beli rumah pinggir bandar @ second hand @ kongsi dgn psangan...


Utk soalan u tuu, rumah tu mmg lokasi yg ok ker?...dekat dgn kemudahan,tempat keja, hway dll. Survey harga perumahan len sm. Kena ceck komitmen bulanan kak u mcm mn, hutang brapa %. Kalo mampu loan rumah takat brapa rm?i boleh suggest bayar deposit tinggi utk bulanan rumah yg rendah, bulan2 tak terasa beban....tu shj...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
buleh nego dengan tuan rumah..suh turunkan harga...uols janji nak bayar deposit lebih ke sebagai ganti...selebihnya tunggu duit loan...kalau rumah tu betul2 berbaloi buleh proceed...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 05:07 PM | Show all posts
ekonomi hari ini tak menjamin sgt utk org bisnes..

contoh :

budget mampu beli 400 ribu..
cuba cari rumah kecil2 tapi beli byk unit..dalam sebiji rumah 50k-80k mcm tu..boleh dapat 4-6 biji rumah..sewa kan..so income dari sewa rumah tu nanti bayar rumah yg selesa utk diduduki..
dalam bisnes skang kalau boleh jangan berhutang banyak...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 04:58 PM | Show all posts
ninja boy replied at 21-5-2017 11:55 AM
minta survey rumah lain 50 ketul, bandingkan harga lokasi saiz
ikutkan semua org mau duduk rumah b ...

Agree sgt
Masa aku nk beli rumah back in 2004 dulu, ada 2 pilihan
Teres 2 tkt kt kajang atau apartmen kt k.damansara
Dua2 mampu beli
Masa tu aku keje kt kl, takde keta
Lepas puas fikir timbang tara, last2 pilih yg kd sbb lokasi
Sekrg dah disewakn, senang2 mark up sewa sbb ada mrt, bisnes area
Kalau ikut harga sekrg yg kt kajang tu dah 700k, apt pulak half the value
In the long run utk sewa, apt tu lebih kurang rumah teres, tapi low maintenance, low repayment...
So TT kena suruh akak you fikir apa plan dia in future..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049303s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list