Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
23659
View
62
Reply

Apa akan jadi kalau kita letak jawatan dalam masa 24jam

[Copy link]

Author: biskutmayat       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2017 11:42 AM | Show all posts |Read mode
Hi uols!

Nak tanya pendapat la, apa akan jadi ya kalau kita letak jawatan dalam masa 24jam?
Company kita boleh buat apa kat kita?
Dan kalau kita nak minta kerja di tempat lain, adakah ia akan effect reputasi kita di company baru walaupun kita tak beritahu yang kita pernah hantar notis 24jam?

Minta semua bagi pendapat. Iols buntu memikirkan nasib dicompany ini. Increment ciput. Boleh dikatakan bawah RM50 setiap tahun. Tapi iols dah selesa kat sini sebab dah 3tahun kerja sini. Kos sara hidup makin tinggi. Tapi, gaji cemtu jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan resign, 'hilang' aje selama 3 hari. Automatik kira resign.. tp kalau reference check kantoi la kot
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dan jgn simpan harta company. Kalau ada laptop, kunci, tag ke ape ke, pulangkan siap2. kalau x dapat surat la..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 12:03 PM | Show all posts
kalau 3 tahun boleh stay, kenapa x leh tgu 30 hari je utk resign?

itu lagi baik dari 24 jam nk brenti. satu hal menyusahkan company dan satu lagi sampai bila2 bad reputation kat kite. org akan sebut2 nama staff yg buat perangai menyusahkan mcm ni. unless company u yg buat taik kat u, lain lah u nk cabut kan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 12:19 PM | Show all posts
kalau msuk cara elok .. elok keluar pun cara elok
tapi kalau dh ada kerja menunggu nk buat mcm mana .... mngkin URGENT ...
kalau gaji lagi UPPP ...  lebih baik CAUUUUUU
tunggu pun kalau keadaan mcm tak menentu ..... pastikan ada kerja dulu ....
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 12:25 PM | Show all posts
kalau hantar notis dan bayar penalti ikut kontrak kerja, takde masalah..
company pun takde hak nak halang kalau awak betul nekad bagi 24 jam notis..
yang jadi masalah kalau awak lari macam tu je tanpa notis dan tak bayar balik penalti..
itu ye akan jejaskan reputasi kalau company baru buat cross check..
selalu yang orang fikir tak nak hantar 24jam sebab jumlah penalti yang kena bayar tu..
kalau awak mampu bayar balik 2 3 bulan gaji, then bayar je la..
awak pun boleh resign dengan senang hati..
jangan sesekali lari macam tu je..
kalau pun company tak amik tindakan saman, tapi fikir sendiri la gaji yang awak amik tu..
lama-lama baru rasa berkat ke tak berkat..
sebab ramai yang saya tau dapat gaji terus blah, end up kerja dan gaji tahap tu je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 02:14 PM | Show all posts
masuk cara baik keluar pun mesti sama....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 02:58 PM | Show all posts
KucingKedai replied at 23-5-2017 11:56 AM
Jangan resign, 'hilang' aje selama 3 hari. Automatik kira resign.. tp kalau reference check kantoi l ...

Oooo baru tahu kalau hilang 3hari tu terus dikira resign
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 03:00 PM | Show all posts
kalau boleh jangan la bg notis 24 jam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:02 PM | Show all posts
chinta89 replied at 23-5-2017 12:03 PM
kalau 3 tahun boleh stay, kenapa x leh tgu 30 hari je utk resign?

itu lagi baik dari 24 jam nk br ...

kalau cuti kena beku separuh walaupun you still have 7.5days cuti dan disuruh ambil unpaid menjaga anak sakit. Unpaid pulak dikira termasuk sabtu ahad. serta increment tahun ini RM20 je tu dikira company buat taik tak?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:03 PM | Show all posts
tahanlasak replied at 23-5-2017 12:19 PM
kalau msuk cara elok .. elok keluar pun cara elok
tapi kalau dh ada kerja menunggu nk buat mcm mana ...

benti sebab nak jadik suri rumah sepenuh masa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:06 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 23-5-2017 12:25 PM
kalau hantar notis dan bayar penalti ikut kontrak kerja, takde masalah..
company pun takde hak nak  ...

Penalti tu mcm mana kira ya? Contoh gaji iols kan selalu 28hb kalau i notis on 29hb penalti berapa kena bayar? ke ikut company?
Sebab gaji untuk bulan ni adalah untuk hari kita bekerja dari 1hb smpi 28hb kan setiap bulan kan?

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 03:07 PM | Show all posts
mcm mana awk masuk mcm tu la awk kuar ya...
tp klau naik rm50 pon dh ckup bersyukur sis, dgn ekonomi skrg ni ssh nk bg increment tggi2
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 03:08 PM | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:03 PM
benti sebab nak jadik suri rumah sepenuh masa

nk berhenti tak URGENT mana pun ... elok bg notis la ... jiwa kita pun tenang ... x kacau ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:08 PM | Show all posts
nisako replied at 23-5-2017 02:14 PM
masuk cara baik keluar pun mesti sama....

Betul tapi kadang tak tahan. Walaupun dah 3tahun kat sini khens
Bertahan sebab bonus je. Tp makin lama bonus pun makin kurang sebab dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:09 PM | Show all posts
-electrifying- replied at 23-5-2017 03:07 PM
mcm mana awk masuk mcm tu la awk kuar ya...
tp klau naik rm50 pon dh ckup bersyukur sis, dgn ekonom ...

Increment iols RM20 saje utk tahun ni. Walaupun dah 3tahun bekerja kat sini gaji tetap masih bawah 2k
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:10 PM | Show all posts
tahanlasak replied at 23-5-2017 03:08 PM
nk berhenti tak URGENT mana pun ... elok bg notis la ... jiwa kita pun tenang ... x kacau ...

Akan difikirkan. Walaupun bagi notis 24jam tetap notis kan
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 03:11 PM | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:09 PM
Increment iols RM20 saje utk tahun ni. Walaupun dah 3tahun bekerja kat sini gaji tetap masih bawah ...

bertabah la sis, klau nk berenti cari keje dlu yg gaji lg byk dri basic skrg...
gud luck sis...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 03:12 PM | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:06 PM
Penalti tu mcm mana kira ya? Contoh gaji iols kan selalu 28hb kalau i notis on 29hb penalti berapa ...

check balik offer letter awak dulu..
ada tulis kot syarat nak berhenti kena notis berapa lama..
kalau 24 jam kena bayar semula berapa bulan gaji..
sebab company tak sama..
ada setengah bayar balik 2 bulan.. ada setengah 3 bulan..
bukan kira hari ye.. kira bulan penuh..
walaupun awak gaji 20 haribulan ke apa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:12 PM | Show all posts
-electrifying- replied at 23-5-2017 03:11 PM
bertabah la sis, klau nk berenti cari keje dlu yg gaji lg byk dri basic skrg...
gud luck sis...

Thank you sis! Ada kerja kosong tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
7.011753s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list